Що вони собі насудили: суддя Київського апеляційного господарського суду Тищенко Алла Іванівна

За час проведення конкурсу до нового Верховного суду Громадська рада доброчесності дала 141 негативний висновок по кандидатах до Верховного суду. Вища кваліфікаційна комісія погодилася лише з 25 із них. Інших 116 кандидатів відправили на пленарні засідання. Але й на пленарних засіданнях Вища кваліфікаційна комісія суддів продовжує долати понад 73% негативних висновків Громадської ради доброчесності.

Ми вирішили подивитися уважніше на кандидатів, які ще чекають на розгляд своєї кандидатури всім складом ВККС.

Знайомтеся, суддя Київського апеляційного господарського суду й кандидат на посаду судді Верховного суду – Тищенко Алла Іванівна. Свою кар’єру Алла Тищенко розпочала в 1996 році в Жовтневому районному суді м. Києва, у 2001 році Постановою Верховної ради пані Тищенко було обрано суддею цього суду безстроково. З березня 2002 року Алла Іванівна є суддею Київського апеляційного господарського суду, в якому працює й досі. 29 квітня вона успішно пройшла первинне кваліфікаційне оцінювання й підтвердила здатність вершити правосуддя, набрала 170 балів у конкурсі на посаду судді нового Верховного суду, але при цьому отримала негативний висновок від Громадської ради доброчесності.

Якщо відкрити декларації судді Тищенко за 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 та 2016 роки, ми побачимо, що єдиним доходом родини Тищенко є суддівська заробітна плата й матеріальна допомога, яку Алла Іванівна отримує щороку. Більше того, згідно з декларацією, героїня нашого матеріалу самостійно виховує двох дітей, а отже, всі витрати родини лягають виключно на неї.

Нерухомістю родина Тищенко також не переобтяжена. Так, 19-річна дочка Алли Іванівни володіє квартирою площею 81 кв.м у Києві, яку отримала у віці 11 років. Сама ж Алла Тищенко живе в квартирі площею 55 кв.м. у Києві, яка формально належить колишньому чоловікові судді – Василю Тищенку.

Щодо рухомого майна, то в Алли Іванівни є автомобіль Lexus RX 350 2013 року випуску й того ж року придбаний.

Здавалося б, у статках судді немає нічого такого, щоб говорити про її недоброчесність, однак, традиційно найцікавішими є родичі кандидата, яких немає в декларації. А саме – колишній чоловік, Тищенко Василь Іванович. Виявляється, Алла Іванівна не тільки проживає в квартирі екс-чоловіка, але й подорожує спільно з ним навіть після розлучення. Так, згідно з висновком ГРД, усі поїздки судді за кордон відбувалися одночасно з аналогічними поїздками її колишнього чоловіка.Наприклад, у 2012 – 2015 роках вони 6 разів виїжджали за кордон до геть не дешеві курорти: Тенеріфе, Дубаї, Бангкок, Барселона. Загальна тривалість спільних поїздок становить 65 днів.

Проте, питання є не тільки до спільних поїздок «колишнього» подружжя.  Заробивши з 2012 по 2016 рік лише 66 тис.грн, колишній чоловік судді зміг купити чимало нерухомості, зокрема, у 2016 році Василь Тищенко придбав будинок та землю в Вишгороді.

Ми приїхали до цього будинку, сфотографували його з повітря й помітили на подвір’ї автомобіль тієї самої марки, року випуску й кольору, як у судді Тищенко. Це ще раз наштовхує на думку про фіктивність розлучення пари.

До речі, за данимі реєстру, будинок має площу 44,5 кв.м, тоді як реальна його площа перевищує 200 кв.м.

Іще одним надбанням у 2016 році для екс-чоловіка судді стала квартира площею 119 кв.м і паркомісце в елітному ЖК «Покровський посад» у Києві. Вартість квартир такої площі сьогодні становить понад 7 млн.грн.


Але й це ще не все. У 2013 році Василь Тищенко й син Алли Іванівни Андрій стали власниками чималого помешкання площею 163 кв.м по вул. Дмитрівська в Києві. Вартість цієї квартири сьогодні становить від 6 млн грн.

Окрім квартир, 30 листопада 2015 року Василь Тищенко придбав іще й земельну ділянку під Києвом майже на березі Дніпра.

Також у власності колишнього чоловіка судді значиться й автомобіль LEXUS ES 250 2012 р.в., який той купив у 2015 році. Такий автомобіль на сьогодні коштує близько 42 тис.дол.

Виникає логічне запитання: як колишній чоловік судді, чий офіційний сумарний прибуток за 4 останні роки становить 66 тис.грн, зміг купити стільки нерухомого й рухомого майна?

Ще більше питання – стосунки судді з колишнім чоловіком, адже спільні закордонні мандрівки, проживання в одній квартирі та автомобіль судді, який часто можна помітити біля будинку екс-чоловіка вказують на фіктивність їхнього розлучення. Дуже вже ця ситуація схожа на стандартну схему, коли через фіктивні розлучення судді ухиляються від декларування вартісного майна. Враховуючи, скільки всього нещодавно придбав Василь Тищенко, підозри у використанні цієї схеми родиною кандидата до Верховного суду лише посилюються.

14 липня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія збереться в повному складі на пленарному засіданні для розгляду негативного висновку Громадської ради доброчесності.Враховуючи, що рік тому Алла Тищенко успішно пройшла первинне кваліфікаційне оцінювання, дуже ймовірно, що й цього разу ВККС повірить у доброчесність Кандидата. Але чи повірить після цього суспільство в доброчесність Верховного суду, якщо він складатиметься з таких діячів?

Розслідування «PROSUD»

You may also like...