Що вони собі насудили: член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Тітов Юрій Георгійович

23 березня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала проводити співбесіди із суддями, які проходять кваліфікаційне оцінювання. Завдяки цьому процесу в рамках судової реформи передбачалося очищення суддівських лав від недоброчесних суддів із сумнівною репутацією. Окрім цього, у майбутньому Вища кваліфікаційна комісія членів буде відігравати ключову роль у ще одному надважливому процесі: створенні антикорупційного суду.

Тобто саме від ВККС повністю залежить якість проведення судової реформи. Зрозуміло, що її членами мають бути люди з бездоганною репутацією, але, на жаль, це зовсім не так.

Знайомтесь, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – Юрій Георгійович Тітов. 

На сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів розміщена офіційна біографія Юрія Георгійовича Тітова. Свою суддівську кар’єру він розпочав у 1983 році, коли почав виконувати обов’язки  народного судді Києво-Святошинського районного суду. Того ж року Юрій Георгійович став суддею Мінського районного народного суду м. Києва. З 1990 року по 1995 роки був членом Київського міського суду. А після цього у 1995 році робить стрімкий кар’єрний стрибок та стає суддею Верховного суду України, де працює аж до 2016 року.

Коли Юрій Георгійович працював на посаді судді Верховного суду, його було обрано членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішенням XІІ позачергового з’їзду суддів України від 25 вересня 2014 року.

Юрій Георгійович Тітов родом із Одещини, там навчався і довгий час працював. Сьогодні він входить до складу Наглядової ради Національного університету "Одеська юридична академія", президентом якої є Сергій Ківалов. Більше того, у засобах інформації неодноразово зазначали, що Юрій Тітов є кумом Сергія Ківалова.

Також відомо, що Юрій Георгійович виносив рішення, які потім були предметом перегляду у Європейському суді, який встановив порушення цими рішеннями фундаментальних прав людини. У цьому контексті найпоказовішою є справи ЄСПЛ «Бочан проти України» та «Бочан проти України 2» . Саме у зв’язку з цими рішеннями Європейського суду негативний висновок від Громадської ради доброчесності на конкурсі до нового Верховного суду отримав колишній голова Верховного суду України Ярослав Романюк. Виявляється, Юрій Тітов також причетний до цієї справи і був у палаті суддів, яка виносила першу Ухвалу ВСУ від 22.08.02 р. у справі Марії Іванівни Бочан.

"Прославився" Юрій Тітов і тим, що як член ВККС притягувався до адміністративної відповідальності за ч.2 ст. 172-6 КУпАП – несвоєчасне подання декларації про істотні зміни у майновому стані. У зв’язку з отриманням доходу понад 80 000 грн (нагадуємо, зарплата членів ВККС в середньому 225 000 грн в місяць) він мав подати декларацію, але не зробив цього вчасно. Як наслідок, оперуповноваженим відділу протидії корупції Департаменту захисту економіки НПУ було складено адміністративний протокол стосовно Юрія Тітова. А от подальший судовий розгляд цієї справи був дуже цікавим. Спочатку, 19 червня 2017 року, суддя Солом’янського суду м. Києва Криворот О. О.повернула протокол щодо Ю.Тітова на дооформлення. Ця ж суддя розглядає дооформлені матеріали справи аж у листопаді 2017 року, тобто після закінчення строків притягнення до відповідальності. І вже 16 листопада суд визнає, що Ю.Тітов взагалі не мав подавати таку декларацію.

Тобто суд фактично змінив закон та встановив індивідуальне правило саме для Ю.Тітова.Звертаємо увагу, що УСІ декларанти подають такі повідомлення про істотні зміни. НАЗК давало спеціальне роз’яснення стосовно цього і акцентувало на необхідності декларувати заробітну плату як істотну зміну майнового стану. Усі члени ВККС декларують саме так. Та й сам Тітов, навіть після цього рішення, щомісяця декларує свою зарплату. Тобто рішення суду є дуже сумнівним, але чи варто дивуватися, якщо згадати, що саме ВККС незабаром буде оцінювати цього суддю та вирішувати – звільняти чи залишити на посаді.

Проте найбільш красномовною була реакція ВККС, коли про цей факт стало відомо у ЗМІ. Комісія виступила з публічним спростуванням самого факту складення протоколу на Тітова. Тобто члени ВККС спростовували однозначно достовірний факт. Це класичний приклад кругової поруки в органі, який мав би очищувати суддівські лави та боротись з покриванням фактів недоброчесної поведінки.

Тепер виникає питання: наскільки об’єктивно Юрій Тітов та й інші члени ВККС, які кинулись його захищати, можуть виносити рішення щодо суддів, яких спіймано на неналежному заповненні декларацій – майнових чи інших (доброчесності або родинних зв’язків).

Свою необ’єктивність до суддів Юрій Георгійович продемонстрував вже під час первинного кваліфікаційного оцінювання суддів. Зокрема Колегія у складі голови Сергія Козьякова, Юрія Тітова та Тетяни Весельської проводила співбесіди із суддями Київського апеляційного адміністративного суду: Вівдиченко Тетяною Романівною, Кучмою Андрієм Юрійовичем, Епель Оксаною Володимирівною та Твердохліб Валентиною Андріївною. До перших трьох кандидатів існує ряд запитань з приводу їхніх електронних декларацій. Тим не менше, усі вони успішно пройшли оцінювання.

Відзначився Юрій Тітов і під час конкурсу у Верховний суд. Він входив до складу трійки, що перевіряла роботи учасників конкурсу до Касаційного адміністративного суду. І саме з перевіркою практичних завдань цією колегією виник скандал. Ось що писав про цей факт член Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков: «Виглядає так, що члени ВККС, які оцінювали роботу кандидатів до Касаційного адміністративного суду, вступили у змову з метою просування "потрібних" персонажів. Навіть поверховий аналіз результатів дає підстави стверджувати, що, на відміну від інших кандидатів, "адміністративникам" набагато більше балів ставили за те, чи "вгадали" кандидати неочевидне рішення справи по суті, аніж за те, наскільки якісно виписаний сам документ. Такий підхід колегії не тільки суперечить раніше прийнятим і роз’ясненим процедурам ВККС (і тому є незаконним), а й прямо свідчить про фальсифікацію результатів».

Після цього у ВККС вирішили повністю змінити колегію і співбесіди кандидатів у судді до Касаційного адміністративного суду проводила інша колегія на чолі зі головою ВККС Сергієм Козьяковим.

Багато хто із родичів члена ВККС теж так чи інакше пов’язані із судовою системою. Наприклад, син Юрія Георгійовича – Максим Юрійович Тітов є заступником голови Оболонського районного суду, де працює з 2007 року.  Сьогодні Максим Юрійович входить до складу колегії суддів, які розглядають справу про держзраду Віктора Януковича.

Та що дійсно вражає, так це декларація родинних зв’язків Максима Тітова.

Наприклад, його мачуха, а відповідно, дружина члена ВККС Юрія Тітова в період 1999-2017 років була помічником судді у Верховному суді. У 2018 році Тетяна Леонідівна Тітова навіть подала власну декларацію  як кандидат на посаду помічника судді. Більше того, особа з таким же ПІБ намагалася стати суддею у 2016 році.

Ряд родичів Юрія Тітова займається адвокатською діяльністю, зокрема:

• Його син Юрій Юрійович Тітов

• Невістка Олена Олександрівна Тітова (Дружина судді Оболонського районного суду Максима Тітова)

• рідна сестра Олени Олександрівни Тітової – Сабадаш  Наталія Олександрівна.

Дві двоюрідні сестри Максима Тітова працюють суддями в Одеській та Миколаївській областях. Тетяна Павлівна Тітова з 2013 року по теперішній час – суддя Балтського районного суду Одеської області. До того працювала помічником судді Балтського районного суду Одеської області  (2012-2013 роки). А Віра Сергіївна Адаховська з 2012 року по теперішній час – суддя Господарського суду Миколаївської області. У 2012 вона була помічником судді Одеського апеляційного суду. Суддею намагався стати і чоловік пані Віри – Олександр Михайлович Мотін, який до цього працював в адміністрації морських портів.

Сьогодні Юрій Георгійович Тітов заробляє досить багато, адже заробітна плата члена ВККС становить майже 250 тис. грн в місяць. За 2017 рік він задекларував 2 624 326 грн заробітної плати.

Втім, такий високий дохід Юрій Георгійович  почав отримувати лише з 2017 року. Натомість до цього Юрій Тітов з 1995 по 2016 роки отримував звичайну суддівську зарплату. У своїх деклараціях за 2014,  2015  та 2016 роки він вказав 1,3 млн грн заробітної плати та пенсії. Ще 1 млн грн доходу Юрій Георгійович  отримав від продажу майна. Однак його дружина, пані Тетяна, за цей період задекларувала 422 тис. грн доходу.

Також подружжя задекларувало 1678 грн в якості подарунка від Верховного суду.

 

Декларація Юрія Тітова рясніє дорогими автомобілями, будинками та квартирами.Зокрема у 2018 році Юрій Георгійович зареєстрував успадкований від батька будинок площею 279 кв. м. з басейном та землю під ним. Розташоване житло у с. Шпитьки, що неподалік Києва.

Інший будинок, який Юрій Тітов успадкував від батька, знаходиться в Одеській області, м. Балта. Площа цього житла 200 кв. м. У цьому ж місті знаходяться дві земельні ділянки Юрія Георгійовича.

У своїй декларації Юрій Тітов також вказав 10 соток землі в Києві, власником якої став у 2005 році. У реєстрі речових прав на нерухоме майно інформації про цю ділянку немає. Однак на кадастровій карті нам вдалося знайти 10 соток землі, якою володіє член ВККС. Ця ділянка розташована на території, що була приватизована членами товариства індивідуальних забудовників "Десенка". Товариство зарєстроване за адресою: м.Київ, вулиця Пилипа Орлика, 4-А. За цією ж адресою розміщена і приймальня голови Верховного суду, а більшість членів «Десенки» є колишні та нинішні судді Верховного суду України. Ділянкою тут володіє і колишній суддя ВС Юрій Тітов. От тільки в декларації він вказав, що є власником землі з 2005 року, а рішення про виділення цієї землі Київська міська рада приймала лише у 2008 році.

Окрім цього, Юрій Тітов задекларував квартиру в дачному будинку в Бурлачій Балці, що неподалік Одеси. Її площа 98 кв. м.

Тетяна Леонідівна Тітова задекларувала будинок та три земельні ділянки в Обухові. Також пані Тетяна є власником квартири в Києві площею 38 кв. м., а разом зі своєю дочкою та дочкою Юрія Тітова володіє ще однією столичною квартирою на 115 кв. м.

Батько пані Тетяни не так давно, у 2014 році, став власником земельної ділянки в Козині, на якій розміщений невеличкий будинок.

Також подружжя володіє доволі дорогими автомобілями. Зокрема у 2011 році вони придбали Mitsubishi Pajero Wagon 2011 року за 463 тис. грн, а у 2013 – новеньке SsangYong  Kyron за 221 тис. грн.

Серед заощаджень подружжя Тітових має 1,4 млн грн готівки та 4 тис. доларів на рахунку в банку.

Один із синів члена ВККС – Юрій Юрійович Тітов, який займається адвокатською практикою, є власником земельної ділянки в с. Петрушки, що неподалік Києва, та трьома квартирами в м. Вишневе та Софіївській Борщагівці. Із власністю іншого сина-судді можна ознайомитися в його декларації.

Юрію Георгійовичу Тітову як члену ВККС доводиться оцінювати суддів: їхню кваліфікацію та доброчесність. Досить поширеним серед таких служителів Феміди є недекларування ними своїх статків. Як ми побачили, таку ж проблему мав і сам Юрій Тітов. Тож виникає логічне запитання, чи зможе Юрій Георгійович бути об’єктивним при вирішенні таких питань, оцінюючи інших суддів? Очевидно, що ні.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...