Що вони собі насудили: суддя Апеляційного суду Чернівецької області Кифлюк Володимир Федорович

Під час проходження первинного кваліфікаційного оцінювання судді опиняються у ситуації, коли потрібно пояснювати походження задекларованих коштів. Зокрема тих, які виділяються на будівництва маєтків, особливо якщо вартість маєтку перевищує доходи родини судді за кілька років. Як гадаєте, яке рішення в такому випадку повинна ухвалити Вища кваліфікаційна комісія суддів?!

Знайомтесь, суддя Апеляційного суду Чернівецької області – Володимир Федорович Кифлюк.

Присягу судді він склав у далекому 1998 році. Тоді, на підставі Указу Президента, Володимир Федорович приступив до роботи у Вижницькому районному суді Чернівецької області. Згодом у 2004 році був переведений до Апеляційного суду Чернівецької області, де працює по нинішній час.Отже, чинить правосуддя він уже двадцять років. Володимир Кифлюк має й адвокатський досвід. Згідно з реєстром адвокатів йому видали у 1993 році, а призупинили в 2011-му.

Саме під час своєї каденції в Апеляційному суді Чернівецької області Володимир Федорович опинився в епіцентрі скандалу навколо приватизованої квартири та земельної ділянки. За словами колишнього керівника Чернівецького комунального підприємства «Калинівський ринок» Руслана Сербінчука надання землі та трикімнатної квартири може бути предметом розрахунку з Фемідою за «потрібні» рішення.

Проаналізувавши декларації Володимира Кифлюка за 201420152016, та 2017 роки ми виявили, що сім’я Кифлюків працює переважно на державних посадах. Володимир Федорович задекларував найвищу в родині суддівську зарплату та 140 000 гривень заощаджень. На другому місці – донька Юлія. Вона обіймає посаду прокурора в Чернівецькій місцевій прокуратурі. Дружина Світлана Кифлюк працює бухгалтером у регіональному відділенні пенсійного фонду. Син Роман, очевидно, також планує стати прокурором та певний час працював юристом,однак зараз працює у Чернівецькому університеті. Всього у 2017 році доході сім’ї склали трохи більше 870 тисяч гривень.

У суддівському досьє містяться і більш ранні декларації судді. Цікаво, що у декларації за 2012 рік чомусь немає сина Володимира Кифлюка, а у декларації за 2013 рік суддя забув вказати обох своїх дітей.

А тепер проаналізуємо майновий стан родини судді. У 1992 році він придбав квартиру в одному з райцентрів Чернівецької області. Нині це власність подружжя.

Крім того, Володимиру Федоровичу пощастило дочекатися черги на трикімнатну квартиру у Чернівцях. Суддя набув її у власність у 2015 році, використавши своє право на приватизацію комунального житла.

Але трикімнатна квартира не єдине майно, яке Чернівецька міська рада виділила Володимиру Кифлюку. У 2008 році місцева громада відвела йому земельну ділянку.

Довго вона порожньою не простояла: невдовзі розпочалося будівництво житлового будинку.   Ми, звісно, навідалися в гості до судді, аби оцінити зведене помешкання. На ділянці судді ми побачили розкішний трьохповерховий будинок. Ось як виглядає садиба з висоти пташиного польоту.

У своїх деклараціях Володимир Кифлюк зазначає, що вартість цього будинку становить 1 921 177 грн. Однак, якщо порахувати сукупний дохід усіх членів сім’ї з 2012 по 2016 роки, то сума спільних доходів буде меншою за вартість помешкання. Малоймовірно, що доходи родини до 2012 року були вищими, а даних про кредити у деклараціях немає. Це може означати, що суддя має і неофіційний прибуток. Цілком ймовірно, що недостачу він покрив грошима сумнівного походження. Навіть враховуючи економічний фактор, тобто знецінення гривні, всій родині довелося б добряче економити, аби звести кінці з кінцями.

На такі обставини звернули увагу і члени кваліфікаційної комісії. Однак їх задовольнило пояснення Володимира Федоровича, який виправдовувався тим, що станом на 2012 рік уже зміг побудувати 60-70% усього житла.

Згідно з супутниковими знімками активне будівництво тривало у період з 2009 по 2013 роки. Звісно, у паперових деклараціях нема жодних відомостей про недобудову. В електронній декларації за 2015 рік вперше з’являється об’єкт незавершеного будівництва. Однак схоже на те, що будинок в той період уже був придатний для проживання.

До речі, цей будинок ставить й інше питання – чи дійсно суддя потребував поліпшення житлових умов при наявній спроможності збудувати такий розкішний будинок?!

Виглядає так, що суддя просто скористався своїм службовим становищем для того, щоб безкоштовно отримати житло від держави.

Відзначимо, що Бангалорські принципи поведінки суддів визначають, що суддя не повинен використовувати авторитет своєї посади або дозволяти іншим використовувати його для реалізації приватних інтересів самого судді, когось із членів його сім’ї або будь-якої іншої особи.

Дружина судді Світлана Кифлюк теж змогла отримати земельну ділянку в Чернівецькій області під будівництво житлового будинку. Право власності вона зареєструвала у 2017 році. Цікаво, які у Світлани Іванівни плани на цю землю?

У сім’ї Кифлюків зареєстрований лише один транспортний засіб: раритетний BMW 316 1983 року випуску. Але він з’явився у сина Романа лише у 2016-му. До цього ніхто з родини автомобілями не користувався, принаймні у жодній доступній декларації таких не відображено.

Громадська рада доброчесності проаналізувала вищенаведені факти та визнала суддю Володимира Кифлюка таким, що не відповідає критеріям доброчесності. Але вища кваліфікаційна комісія суддів вважає, що дії судді є цілком доброчесними і він має право не лише продовжувати здійснювати правосуддя, але й отримувати значно вищу суддівську винагороду. Нагадуємо, що Громадська рада доброчесності припинила участь в оцінюванні суддів саме через ігнорування таких фактів. Приклад В. Кифлюка є не одиничним, а системним і чітко демонструє, що діюче оцінювання суддів без реальної участі громадськості не призведе до справжнього очищення судової влади.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...