Що вони собі нарозслідували: прокурор прокуратури у Полтавській області Вікторія Ряднина

У кожному районному центрі по всій території України є власні прокуратури та суди. Проте забезпечити у таких маленьких містечках незалежну та об’єктивну діяльності суддів та прокурорів досить важко, адже усі люди між собою добре знайомі. А інколи правоохоронці не просто знайомі, а й є найближчими родичами. У зв’язку з подібними обставинами судді та прокурори, маючи значні повноваження та перебуваючи поза зором центральних ЗМІ та громадськості, стають справжніми місцевими «царьками» і частенько йдуть на відверте порушення українського законодавства.

Знайомтесь, прокурор Машівського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури у Полтавській області – Вікторія Вікторівна Ряднина. 

За нашою інформацією, в органах прокуратури Вікторія Вікторівна працює досить довго, зокрема відомо, що вона була прокурором ще у 2004 році. А от про подальшу кар’єру пані Вікторії майже нічого невідомо. У своїй декларації за 2014 рік вона вказувала, що займала посаду старшого прокурора прокуратури Машівського району. А от в подальших декларація зазначає, що є прокурором Машівського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури. Отримуючи цю посаду, пані Вікторія була зобов’язана проходити конкурс у 2015 році, однак у відкритому доступі його результатів немає.

Чоловіком Вікторії Вікторівни є Василь Ряднина, з жовтня  2002 року він обіймав посаду судді Машівського районного суду Полтавської області. У 2008 році був заступником голови цього суду, а згодом і головою.

Однак у вересні 2016 року Василь Ряднина звернувся до Вищої ради юстиції з проханням про звільнення, яке у підсумку було виконано.

Таким чином, і Василь, і Вікторія Ряднини працювали на державній службі. І якщо проаналізувати місцеві ЗМІ – вони надовго запам’яталися жителям Машівського району.

Наприклад, у 2016 році подружжя навіть зацікавило народного депутата Юрія Бублика, який написав запит до Генерального прокурора Юрія Луценка та голови НАБУ Артема Ситника. У запиті йшлося про те, що місцеві жителі, а зокрема ГО «Майдан Машівчини», вказували на причетність подружжя до корупційних справ та зловживання службовим становищем. Зазначається, що Державна фіскальна служба Полтавської області «при проведенні логічного та арифметичного контролю декларацій за 2014 рік про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру були виявлені порушення, пов’язані із заниженням, вказаними посадовцями сукупного доходу через невідображення в них доходу від продажу рухомою майна, а також відомостей щодо наявних у їх власності земельної ділянки та легкового автомобіля.

При цьому, Ряднина В. М. та Ряднина В. В. відмовилися від надання письмових пояснень та ігнорували запрошення до фіскальної служби». Також громадська організація повідомляла про факти вчинення Рядниною В. М. та Рядниною В. В. кримінальних правопорушень, пов’язаних з отриманням неправомірної вигоди від зазначених у зверненні осіб, придбання та продаж понад двох десятків дорогоцінних легкових автомобілів і т. п.

У ЗМІ також згадується про велику кількість майна у родини Вікторії Ряднини, щоправда станом на сьогодні згадане майно відсутнє у декларації родини. Також розміщені фото подружжя із подорожей та відпочинків.

У 2016-му році журналісти також зафіксували чоловіка прокурорки Василя Ряднину біля будівлі суду на недешевому Toyota Land Cruiser Pradо, якого немає в жодній з декларацій родини.

За даними вже згаданого ГО «Майдан Машівчини» в 2015 році Василь Ряднина за генеральною довіреністю експлуатував та продавав щонайменше десяток авто.

Ми проаналізували декларації пані Вікторії за 201420152016 та 2017 роки. За цей період Вікторія Ряднина заробила 735 тис. грн, враховуючи більше 300 тис. грн зарплати у 2017 році. Ще 520 тис. грн Вікторія Вікторівна отримала від продажу рухомого майна. Її чоловік за цей період заробив 1,3 млн грн, а також 775 тис. грн він отримав від продажу рухомого майна.

У декларації Вікторії Ряднини вказана квартира площею 80 кв. м. в Машівці. Власниками цього майна є також її чоловік та дочка – Ілона Василівна Ряднина.

Також у власності Вікторії Вікторівни знаходяться дві земельні ділянки в Полтавській області.

Власником ще однієї земельної ділянки є Василь Ряднина. Цю землю екс-суддя зареєстрував у 2015 році. Цікаво, що ще з 2014 року її орендує ТОВ «Компанія Фармко», кінцевим бенефеціарієм якої є Юрій Якович Лебедин – депутат Полтавської обласної ради. За здачу землі в оренду Василь Ряднина отримує в середньому 20 тис. грн на рік.

Ще однією ділянкою Василь Ряднина володіє з 2012 року. Її площа – 2 Га.

Задекларувало подружжя і свою дачу площею 77 кв. м. в с. Ряське. Зі знімків, опублікованих у ЗМІ, видно, що суддівсько-прокурорська родина заблокувала доступ до водойми парканом, що є очевидним порушенням. І цей факт мав би бути відомим Вікторії та Василю Ряднинам як захисникам закону.

Чоловік Вікторії Ряднини задекларував автомобіль Toyota Highlander 2013 року випуску, який купив у 2017 за 566 тис. грн. Також він задекларував водний засіб та причіп.

<

Цікаво, що, вказуючи заощадження, чоловік прокурорки відмовився повідомляти скільки у нього заощаджень. А от Вікторія Вікторівна вказала 110 тис. грн готівки.

Повертаючись до особи орендаря однієї зі земельних ділянок родини кінцевого бенефеціарія ТОВ «Компанія Фармко», Юрія Лебедина, то він є власником ряду інших компаній, зокрема ТОВ «Чиста криниця».

У 2015 році у Машківському районному судді розглядалася справа, де ТОВ «Чиста криниця» виступало в ролі потерпілого. І саме у цій справі прокурором була Вікторія Вікторівна Ряднина.

Та і сам суддя Василь Ряднина ще у 2014 році був головою у справі за позовом ТОВ «Чиста криниця». Справа стосувалася позову цієї компанії до Машівського районного управління юстиції про визнання права власності. І суддя Василь Ряднина задовільнив позов та визнав «за Товариством з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця» право власності на майно, яке знаходиться за адресою: вул. Пролетарська, 2а в с. Кошманівка Машівського району Полтавської області: млин, літ. А-1-3, інв. № 10043-П; олійниця, літ. Б-1-2, інв. № 10082-П; зерносклад літ. В-1, інв. № 10060-П; огорожа з/б плит в з/б стовпах, літ. № 3, інв. № 10079/1-П; огорожа дерев. штахетник в цегляних стовпах, літ. № 2, інв. № 10079/1-П; огорожа металева сітка в металічних стовпах, літ. № 4, інв. № 10079/2-П; металічні ворота в металічних стовпах, літ. № 1, інв. № 10079/3-П; замощення з/б плит, літ. № 5; газопровід, інв. № 10049-П».

Та вже через рік Апеляційний суд Полтавської області не погодився із суддею Василем Рядниною та скасував його рішення.

У реєстрі судових рішень можна знайти доволі багато відкритих справ проти ТОВ «Чиста криниця». Зокрема у одній із судових ухвал http://reyestr.court.gov.ua/Review/69320781 йдеться: «Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Чиста криниця» в період часу з 2010 року по сьогоднішній день використовує земельні ділянки, які знаходяться на території Сахнівщанської сільської ради Машівського району Полтавської області з кадастровими номерами: №5323086200000040008 (площа 3,85 га), №5323086200000040009 (площа 2,86 га), №5323086200000040010 (площа 8,71 га), №5323086200000040011 (площа 1,94 га). Також встановлено, що ТОВ «Чиста криниця» на зазначених земельних ділянках зараз вирощує сільськогосподарську культуру – кукурудзу. Вищевказані земельні ділянки належать до земель запасу державної власності сільськогосподарського призначення». Аналогічні кримінальні провадження відкриті і проти ТОВ «Компанія «Фармко».

На нашу думку ведення та розгляд справ, щодо компаній кінцевим бенефіціаром яких є орендар земельної ділянки прокуроро-суддівської родини можна вважати конфліктом інтересів.

Сім’я Вікторії та Василя Ряднин  — яскравий приклад того, як представники однієї родини займають ключові посади в судах та прокуратурі в межах невеличких міст, що зазвичай несе негативні наслідки. Подружжя неодноразово фігурувало у корупційних скандалах та були звинувачені в перевищені своїх повноважень, що доводить необхідність реального реформування органів прокуратури та судів. Сподіваємося, що відповідні правоохоронні органи зацікавляться діяльністю цих осіб.

Розслідування «PROSUD»

You may also like...