«МИЛИЦЕЙСКИЕ ПЫТКИ: БУДЕТ ЛИ ПОЛОЖЕН КОНЕЦ?»

Этим риторическим вопросом озаглавили свой пресс-релиз организаторы недавней пресс-конференции в агентстве УНИАН. Самым заметным из представителей «Медиа-Дома», безусловно, был известный украинский певец Александр Пономарев. Золотой тенор Украины, исполнивший немало песен на революционном Майдане Незалежности, обнимавшийся на трибуне с кандидатом в президенты Виктором Ющенко и одним из активнейших ораторов – Юрием Луценко, вчера заочно задавал обоим очень неудобные вопросы. Насчет выполнения своих предвыборных обещаний. Насчет свободы и демократии, за которые мерзли на Майдане тысячи и тысячи людей.В УНИАН Александра Пономарева привела простая и благородная цель: добиться справедливости в деле об избиении его друга сотрудниками милиции. Избиение это мотивировалось милиционерами крайне своеобразно – мол, голосовал не за того кандидата. Поэтому правильно побили. Впредь неповадно будет.

Ниже приводим полный текст пресс-релиза организаторов вчерашней пресс-конференции, распространенного среди журналистов:

За роки Незалежності національна українська міліція зажила, на жаль, недоброї слави. Її корупційність суперничає хіба що зі свавіллям і схильністю до тортур, що стали в її практиці звичайним явищем. Президент України Віктор Ющенко і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко обіцяють викорінити це зло з правоохоронної системи. Міністр закликав підлеглих повідомляти про випадки зловживань службовим становищем їхніми колегами. Та навряд чи це дасть очікуваний результат, позаяк у цьому середовищі поширене таке явище, як “кругова порука”. Вочевидь, навести порядок у царині, що безпосередньо впливає на загальний стан суспільства, не вдасться без допомоги з боку громадянського суспільства, ініціативних груп, окремих громадян. Глибокого розслідування й неупередженої оцінки вимагає кожен факт неправомірних дій, особливо застосування міліцією тортур як крайній ступінь її криміналізації.

Один із таких резонансних випадків мав місце 23 лютого 2005 року в місті Миргороді Полтавської області. Група місцевих міліціонерів на чолі з начальником відділу карного розшуку Миргородського райвідділу внутрішніх справ М.Макаренком, перевищивши свої службові повноваження, застосувала катування до безпідставно затриманих мешканців міста С.Французова та А.Очкаса. Внаслідок цих дій закутого в кайдани С.Французова було шпиталізовано в непритомному стані з численними слідами катувань. На вимогу викликаного до шпиталю адвоката Г.Яковенка зняти з потерпілого кайдани й звільнити з-під варти начальник відділу карного розшуку М.Макаренко відмовився й удався до політичної спекуляції, заявивши, що С.Французов голосував на президентських виборах за Віктора Януковича. Більше того, О.Соколовський, один із підлеглих М.Макаренка, під час транспортування С.Французова до травматологічного пункту на міліцейському УАЗі без номерних знаків погрожував “закопати Французова живцем у землю”. Не виключено, що свою погрозу міліція не здійснила лише завдяки тому, що весь шлях міліцейський УАЗ супроводжували на власних авто брат С.Французова та його приятель. Тим часом А.Очкас безпідставно утримувався у Миргородському МРВ. Попри його вимоги до нього не допускали адвоката й про затримання не повідомили родичам. Вранці адвокат С.Французова спробував подати в Миргородське МРВ в установленому законом порядку належні скарги й заяви, однак їх не зареєстрували, а самого адвоката звідти брутально викинули. Прокуратура, до якої звернулися представники потерпілих, досі не розпочала перевірки, натомість міліція використовує час зволікання для фабрикації неправдивих свідчень.

У справі “миргородських перевертнів” як у краплині води відбилася загальна ситуація зі станом правоохоронних органів. Її оприлюднення має надати поштовх не лише відновленню справедливості стосовно потерпілих С.Французова та А.Очкаса, а й не на словах, а на ділі покласти край злочинній практиці тортур в українській міліції.

Медіа Дім

[email protected]

Посмотрим, удастся ли одному из лучших артистов украинской эстрады восстановить законность и справедливость. Ведь в деле о недавнем избиении народного депутата Сергея Головатого и его помощника сотрудниками ГАИ Юрий Луценко четко и однозначно принял сторону подчиненных. В интервью он внятно пригрозил сидевшему за рулем помощнику народного депутата «привлечением к ответственности» за непредъявленное удостоверение. А насчет избиения депутат якобы просто погорячился. Ну не было такого.

Таким образом, состоялся показательный сеанс защиты чести милицейского мундира, которого сам министр принципиально не носит.

Как будет на этот раз? Пока МВД Украины хранит молчание по поводу миргородского инцидента.

Сергей Фомичев, специально для «УК»

You may also like...