Балога і «братва». Анатомія облуди. «Польові дослідження» закарпатської мафії-9

З того часу, як у Мукачеві з’явилася «барвиста» газета «Старий Замок» та телекомпанія «М-Студіо», у цьому місті практично зникла не тільки критична, але й просто об’єктивна інформація про діяльність клану «Барви»-Балоги та наслідки цієї діяльності для мукачівців. Про «Барву», Балогу й Петьовку можна було лише співати гімни та дифірамби… АНАТОМІЯ ОБЛУДИ

«Ви гадаєте, що брехати — то дуже легко і просто? Глибоко помиляєтесь! Брехня — це мистецтво, яке потребує витонченої майстерності від «художників брехливого слова». І за витонченістю облуди журналісти з мукачівських «балоганних» мас-медіа давно уже перевершили хвалених майстрів піару Америки та Європи. З того часу, як у Мукачеві з’явилася «барвиста» газета «Старий Замок» та телекомпанія «М-Студіо», у цьому місті практично зникла не тільки критична, але й просто об’єктивна інформація про діяльність клану «Барви»-Балоги та наслідки цієї діяльності для мукачівців. Про «Барву», Балогу й Петьовку можна було лише співати гімни та дифірамби. А ще — розповідати гарні казки.

Водночас, у багатьох інших мас-медіа області та України публікувалося чимало матеріалів про досить непривабливі, аби не сказати гірше, дії та вчинки лідерів клану «Б» не лише на рівні Мукачева, але й в масштабах цілої Закарпатської області.

Однією з «гарячих» тем була розповідь про спробу клану «Б» перетворити стародавній замок «Паланок», архітектурну перлину не лише історії України, але й історії ще декількох європейських держав, на власність клану Балоги шляхом «оренди» на 90 «з гаком» років.

Давайте подивимось, що пише з цього приводу «Старий замок» сьогодні, агітуючи мукачівців голосувати лише за В.Петьовку. Читаємо рядки з міні-інтерв’ю директора історико-краєзнавчого музею «Паланок» пана В.Цигака:

«Хочу нагадати, що наш МУЗЕЙ ще у 1993 році був переданий на баланс міста, тобто у комунальну власність…

…А коли Мукачево своїми силами привело замок до ладу, коли він став одним із кращих в Україні, почали лунати голоси, щоби із міської власності його перевели назад у загальнодержавну. Чому ж ці протести не лунали 10 років тому?..»

Я не знаю, чи вельми шанований нами пан Цигак дійсно говорив подібні слова, чи то хлопці із гарнізону «Старого замку» висловлювались замість нього. Адже не може директор «Паланку» не знати, що ЗАМОК НІКОЛИ НА БАЛАНС МІСТА НЕ ПЕРЕДАВАВСЯ.

Це досить докладно пояснив у своїй відповіді прокурор області пан М. Гошовський. З цього ж приводу була також і відповідь Генеральної прокуратури України, підписана керівником цього відомства паном С. Піскуном. І там також написано чорним по білому:

«Встановлено, що згідно з розпорядженням Представника Президента України в Закарпатській області від 07.12.92 № 448 та рішення Закарпатської обласної ради від 23.12.92 у комунальну власність. Мукачево передано ІСТОРИЧНИЙ МУЗЕЙ БЕЗ ЗАЗНАЧЕННЯ МІСЦЯ РОЗТАШУВАННЯ».

Тобто, місту передано у власність НЕ ЗАМОК, а самий лише МУЗЕЙ, тобто його фонди, експозиції, меблі і т.д. А далі відбулося те, що стверджується у листі Генерального прокурора:

«У подальшому рішенням Мукачівської міської ради від 22.01.93 р. «Про комунальну власність міста та програму її приватизації» ЗАМІСТЬ історичного музею у комунальну власність міста ПЕРЕДАНО ЯК ЗАКЛАД КУЛЬТУРИ ЗАМОК «ПАЛАНОК».

Однак жодних дій щодо виконання зазначеного рішення міськради та належного оформлення документів про зміну форми власності замку не здійснено. Акт передачі замку у власність міста не складався, оскільки він не був юридичною особою і ФАКТИЧНО МІСТУ НЕ ПЕРЕДАВАВСЯ…

…Крім того, прокуратурою Закарпатської області 15. 05. 03 винесено протест на рішення Мукачівської міської ради від 22.01.93 р. «Про комунальну власність міста та програму її приватизації» в частині передачі як закладу культури замку «Паланок» у комунальну власність».

Отже, немає жодної потреби «переводити назад» у загальнодержавну власність загальнонаціональну (а не лише мукачівську) пам’ятку історії та архітектури. Замок у цій власності був і лишається. А тема «справедливості» у питанні незаконної передачі історичної пам’ятки у власність міста Мукачева є лише хитро замаскованою спробою ВИЛУЧЕННЯ загальнонаціональної пам’ятки та передачі її у фактичне володіння одному комерційно-політичному клану — сімейству Балоги!

Хіба зможе пан Цигак через 90 років проконтролювати, у що саме перетвориться замок «Паланок» під орудою наших нових «князів»? Дай Боже, аби зміг!.. Але, боюся, що нікому із нас така перспектива «не світить».

Чому ж «ці протести не лунали 10 років тому»? Та тому й не лунали, що ніхто навіть не припускав такого нахабства щодо історичної святині кількох європейських народів. Ну, реставрували мукачівці свою перлину і гордість. Чудово! Честь їм і хвала! Але нічого дивного і надзвичайного у цьому немає: у всьому світі територіальні громади піклуються про пам’ятки своєї історії. Це вважається громадянською нормою, а не «видатною заслугою». Точнісінько так нормою у цій справі вважається і спонсорська участь у цій благородній справі підприємців, комерсантів, бізнесменів — всіх заможних людей. Для себе ж стараються, для свого ж міста, для свого ж народу і для своїх нащадків! ЦЕ НОРМАЛЬНО, А НЕ «ГЕРОЇЧНО».

І, тим паче, немає нічого «героїчного» в тому, що клан «Б» вкладав гроші, як виявилося, не у РЕСТАВРАЦІЮ замку, а просто у «РЕМОНТ ПРИМІЩЕННЯ», яке цей клан уже планував перебрати до своїх рук. Ніхто ж не вважає своїм «подвигом» і «меценатством», наприклад, ремонт своєї власної квартири. А панове Балога з Петьовкою — «меценати»?!.. Гадаєте, вони старалися для музею? Сильно сумніваюся. Переконаний, що музей зник би із замку невдовзі після того, як на замковій вежі підняли би родовий прапор «князя Балоги». «Капусти» з музейних грядок не назбираєш…

Та й невідомо ще, які саме гроші витрачалися «меценатами» на ремонт замку «Паланок». Адже інтенсивна реставрація замку розпочалася з 1998 року, після того, як у «Паланку» почали було проводити фестивалі. Кошти на ці фестивалі, а отже і на упорядкування замку «Паланок», надходили не з мукачівського, а з обласного і державного бюджетів. Тобто, клан «Барви», який саме тоді вже прийшов до влади в Мукачеві, а згодом — і в області, міг ще й непогано заробити на тих ремонтних роботах, не витрачаючи на них власних «валютних запасів».

Повторюю, це чудово, що «Паланок» нині має пристойний вигляд. Але не варто видавати бажане за дійсне і приписувати заслугу в цій благородній справі самому лише «барвистому » клану.

До речі, дуже часто нині протиставляють чудовому замку в Мукачеві жалюгідний стан Ужгородського замку та інших пам’яток історії та архітектури. Але кошти державою, як відомо, все ж виділялися на реставрацію і утримання історичних будов. Були і спонсорські гроші. Призначалися ці кошти для ВСІХ ПАМ’ЯТОК ОБЛАСТІ, А НЕ ЛИШЕ ДЛЯ ЗАМКУ «ПАЛАНОК».

Та деякі «особливості» фінансово-господарської діяльності команди В.Балоги в часи його губернаторства свідчать, що для цієї команди цілком нормальним було перекачування коштів з обласного бюджету та позабюджетних «загашників» до скарбниць підвідомчих їм структур у Мукачеві. І не лише до скарбниці «Барви», оскільки все Мукачево і донині є фактичним «підрозділом» цієї політично-комерційної фірми. Хто ж після цього дасть гарантію того, що «реставраційні» та «музейні» гроші не «поплили» з Ужгорода до Мукачева?

Хіба не може бути такого, що Ужгородський замок саме тому й виглядає обдертим злиднем, що його просто пограбували, аби причепурити «Паланок»?..

На жаль, подібні здогади, які, звісно, треба ще перевірити фахівцям, мають під собою не вигадані, а реальні підстави. Адже саме тоді, коли клан «Б» керував нашою областю, спостерігалося чимало випадків, коли свідомо «урізався» ужгородський бюджет, аби «підгодувати» мукачівський. Подібна практика неодноразово викликала протести ужгородської влади і, зрештою, спровокувала протистояння між обласною та ужгородською міською «командами». Це протистояння щезло лише з приходом до влади в області нового губернатора (Г.Москаля, а потім — І.Різака). Але Ужгород вже не міг надолужити втрачене…

Дуже добре, звісно, що Мукачево нині — місто європейського рівня. Але дуже навіть не добре, що заради цього грабували інше місто в центрі Європи. І не лише Ужгород. Адже, заради того, аби центр Мукачева виглядав «по-європейськи», обдирали навіть околиці самого міста над Латорицею. Шановні колеги із «балоганних» газет та телестудій! Чому ви, якщо так уже нахваляєтесь своєю «правдивістю», жодного разу не показали жодної з бічних вулиць міста, звідки безжально поздирали старовинну бруківку, аби вимостити нею площу перед ратушею Балоги? Адже скарги від мукачівців на подібні «комунальні благодіяння» надходили навіть до редакцій ужгородських газет. Саме це і називається «мистецтвом облуди»: замовчувати одні факти, аби випхати на людські очі інші.

До речі, подібна практика використання загальнодержавних коштів для «допінгування» власних фірм та їхніх «дочірніх» структур була характерною для стилю роботи команди Балоги не лише у перерозподілі коштів міських бюджетів. Точнісінько так само розподілялися і кошти, що надходили від держави на розвиток сільськогосподарських підприємств Закарпаття (в тому числі й фермерських господарств). За одним лише помахом «чарівної палички» екс-губернатора В.Балоги левина частка цих коштів опинялася у… його рідному селі Завидові, а ще точніше — у сільськогосподарському підприємстві «Завидівське», фактичними господарями якого є ті самі «нові князі» з клану «Барви». Решта сільських господарників мали… велику дулю під ніс і всі підстави для образ на «нерозумну» державу, яка, мовляв, не дбає про землеробів.

Ми чудово розуміємо, що жодних далекоглядних політичних цілей подібна «сільськогосподарська політика» клану пана Балоги не переслідувала: мета цього клану у всіх випадках одна — ГРОШІ, Гроші і гроші! Але невдоволення закарпатських селян, які досі не знають, хто ж, власне, позбавив їх підтримки держави, було дуже вправно використано висуванцями «Барви», які на минулих виборах до Верховної Ради виступали у «футболках» блоку Віктора Ющенка.

Спритно спекулюючи на людських труднощах і проблемах, створених ними ж самими, вчорашні керівники нашого Закарпаття вмить опинилися в «опозиції» до наслідків… своєї ж роботи. Точнісінько так, як було тоді, коли пани Балоги з Петьовкою спритно використали СДПУ(о) для того, аби захопити владу в Мукачеві і на Закарпатті, а вже після цього вмить розпочали «боротьбу з диктатурою» есдеків, забувши пояснити при цьому, що ця «диктатура» була… їхнім же власним творінням».

Георгій Листопад, «Вісті тижня-плюс»

ЯКОЇ БАРВИ ВЛАДА?

«Як можна купити «шматок» демократії в окремо взятому місті? Та дуже просто. Можна, наприклад, роздати на Великдень безкоштовні продовольчі пайки пенсіонерам «енського» міста від імені саме тієї фірми, яка вже заздалегідь планує «купити» все це місто, з пенсіонерами вкупі. Пенсіонери будуть вельми раді та вдячні, отож і продадуть свої голоси (тобто, свої часточки демократії) саме цій фірмі та її кандидатові на посаду місцевого «самодержця». Щоправда, пенсіонери не знатимуть, що вартість їхніх пайків фірма все одно собі поверне, бо тишком-нишком вирахує цю вартість із зарплатні своїх рядових співробітників: продавців, вантажників, підсобних робітників тощо. Отож, коли дідусі та бабусі радувалися безкоштовним подарункам на свято, їхні онуки (працівники «благодійної» фірми) тихенько лаялися, аби старенькі не чули. Крім того, жоден із пенсіонерів не знає того, що кожного разу, купуючи в магазині цукор, він, пенсіонер, збагачує ту саму «благодійницю»-фірму, яка є фактичним монополістом в області з реалізації солодкої «білої смерті». Зерно, борошно, а отже і хліб в «енському» місті — також монополія тієї самої фірми. Отож і виходить, що купуючи борошно або хліб, наші пенсіонери також несли свої копійки до скарбниці тієї самої фірми, яка, заробивши мільйони на них, потім «щедро» обдарувала їх копійчаними «пайками». Але пенсіонери цього не знають, а тому і голосуватимуть за свого «благодійника»-кандидата, який, на відміну від них, лише почав жити на світі, але має вже все, чого вони, пенсіонери і ветерани, ніколи не мали за все своє довге життя та й ніколи вже і не матимуть… Для повного щастя «благодійнику» хибить лише влади! Ну, то подаруйте її йому, шановні ветерани війни та праці. Нехай дитина потішиться!..

А ще можна викупити «право на демократію» у… хворих людей. На жаль, хворих у наші шалені часи куди більше, аніж цілком здорових. На що ж можна виміняти «демократичний пай» у хворої людини, наприклад? Звісно, на безкоштовне лікування її хвороб! Ще точніше — на безкоштовну путівку до санаторію. Дайте стражденному таку мрію-путівку, і його голос на виборах — ваш! А він, у свою чергу, ще й «на халяву» агітуватиме за вас інших страждальців: «Бачите, які файні люди! Задарь путівку дали! Голосуйте за них, то і вас лікуватимуть задарь!..»

Не поспішайте радіти, шановні. Адже недаремно сказано: «Даремним буває лише сир в мишоловці!». Знаєте, якими коштами оплачено оті «безкоштовні» путівки? Та тими самими, що їх витягли із ваших же кишень! Не вірите? Давайте поміркуємо разом. І поміркуємо не на прикладах з життя «енського» міста, а на прикладах з життя-буття деяких медичних установ міста Мукачева.

Минулої весни, наприклад, співробітники КРУ Закарпатської області перевіряли фінансово-господарську діяльність Мукачівської ЦРЛ за період з 01 січня 2000 року і по 01 березня року нинішнього.

Як і кожній лікарні, цій установі охорони здоров’я з державних коштів (тобто із наших з вами податків) було виділено асигнувань на суму 1мільйон 963,2 тисячі гривень (з передбачених 2128400 грн.). 81,5 % цих коштів, тобто 1 мільйон 521,8 тисячі гривень, керівник цієї лікарні пан В. Васюта щедро виплатив одній лише фірмі — ТОВ «Фарм».

Може, в цій фірмі — найкращі в Мукачеві ліки? Може… Точно це не відомо. Проте точно відомо, що медикаменти у «Фармі» — одні з найдорожчих! А ще точно відомо, що фактичним власником цієї фірми є колишній мер міста над Латорицею пан Йосип Кулл — друг, товариш і брат клану «Барви».

У лікарнях, як відомо, хворих не лише лікують, але й годують. Отож, ревізори КРУ відзначили в своїх актах:

«На продукти харчування затверджено асигнувань в ревізійному періоді на загальну суму 1 мільйон 24800 гривень, з яких профінансовано та використано на вищевказані цілі (на годування хворих, – авт.) 971,8 тисячі гривень».

Хто ж був основним постачальником продуктів для хворих мукачівців? Акт КРУ говорить, що цим постачальником було… ТОВ «Завидівське»! Тобто, той самий клан «Б» («Барва»-Балога), який і тут заробив на хворобах своїх земляків чималі гроші.

Та на цьому «медичні» заробітки клану не вичерпуються: серед основних виконавців будівельно-ремонтних робіт в Мукачівській ЦРЛ також значаться фірми «Барва» та «Мікро» (один із структурних підрозділів «Барви»). А на ремонтно-будівельні роботи цій лікарні, за даними КРУ, було асигновано 1 мільйон 93 тисячі гривень, з яких профінансовано — 1 мільйон 21400 грн. Додайте сюди ще кілька тисяч гривень, які були щедро витрачені «медичним» бюджетом на перетворення міського витверезника в особняк головлікаря пана Васюти.

Крім того, якщо дивитися глибше, саме фірма «Мікро» постачала пластикові двері та вікна для ремонту обласної клінічної лікарні в Ужгороді та для багатьох інших лікувальних закладів області у 1999-2000 рр., тобто саме тоді, коли лідер клану «Б» пан Віктор Балога був губернатором області. Кажуть, що пластикові двері та вікна фірма «Мікро» закуповувала (за гроші обласного бюджету, звісно) аж у далекій Франції, де ця «пластикова столярка» коштує копійки. Але, привезена з Франції до нашого Закарпаття, вона оберталася високими цінами і… ще вищими прибутками клану. Скільки саме наших з вами грошей було таким чином «перекачано» через фірму «Мікро» з медичних закладів Закарпаття до закордонних банків, можна лише здогадуватись. Але нині ясно одне: «відстібнути» кілька тисяч на «безкоштовні» путівки (саме напередодні виборів мера Мукачева!!!) з тих коштів, які клан «Б» встиг «заробити» на наших хворобах, то для панів Балоги й Петьовки все одно, що кинути монетку жебракові на мості. Шкода лише, що у ролі «жебраків» — наші люди, та ще й стражденні! Беріть! Беріть безкоштовні путівки, якщо вам їх дають!

Але не поспішайте дякувати за них клану «Барви». Ці путівки давно вже оплачені вашими ж нужденними копійками!

До речі, уже минулого року, коли клан «Б» втратив владу в області, виробнича активність фірми «Мікро» різко впала, як свідчить статистика. Немає влади, немає бюджетних коштів, немає і «пластикової» валюти… А ви питаєте, якої барви влада? Зеленої, панове, ЗЕ-ЛЕ-НОЇ!!!..

А поки що в Мукачеві — передвиборчий «балоган» з клоунами та атракціонами. Одним з атракціонів став приїзд до «столиці «Барви» екс-прем’єра держави і новоявленого «месії» від їхньої «Нашої України» пана Віктора Ющенка. Здається, Віктор Андрійович, не зважаючи на своє «месіанство», працює у Віктора Івановича на посаді «штовхача»-гастролера. Щоразу, як у закарпатських містах обирають нового мера, пан Ющенко з’являється на «гастролі».

Минулої осені, наприклад, колишній Головний Банкір, Голова Уряду України, нинішній Голова політичного блоку, Надія і Опора всеукраїнської опозиції, вірогідний завтрашній Президент України обнімався на ужгородських майданах з баранинським корчмарем-гумористом Павлом Чучкою. Месія агітував ужгородців голосувати за власника корчми «Деца у нотаря».

Нині він агітує мукачівців голосувати за власника «Півлітра у «Барви». Цікаво, чи завітає до нас Віктор Андрійович, коли обиратимуть голову сільради в Завидові?..

Мабуть, що так! Невже лідер нашої опозиції відробляє клану «Барви» той мільйон, який клан вніс до скарбниці «Нашої України» напередодні виборів 2002?

Хоча… Може й не варто «месії» гостювати в Завидові? Хто знає, чим закінчиться той візит? Адже у Мукачеві очікувана зустріч з «надією нації» завершилася… бійкою між «фанатами» пана Ющенка та «гайдуками» пана Балоги. На площі біля Ратуші зібралися минулої неділі симпатики «Нашої України». Але одні прийшли, аби зустрітися з Віктором Ющенком, протестуючи проти «зрадницької політики» Віктора Балоги, який відверто почав загравати з Партією Регіонів. Інші ж, серед яких — представники «політичних русинів», не стерпіли такого «приниження» нашого місцевого «месії» в очах »«месії» всеукраїнського. І пішло — поїхало!..

Соціалісти хапали за барки русинів, русини — соціалістів… Телеоператор «М-студіо» махав камерою, немов Ілля Муромець булавою… Весело було!!! Хай живуть Ющенко і Балога з Петьовкою! ДЕМОКРАТІЮ — В ДІЮ! ДЕМОКРАТІЮ — В МОРДУ!! Дайош «народного мера»!..

Але, якщо без сарказму, то давайте подивимось і спробуємо зрозуміти, кого саме, яку «політичну» силу підтримує в Мукачеві своєю особистою присутністю лідер «Нашої України» пан Віктор Ющенко? І чого насправді прагнуть в Мукачеві «барвисті» друзі «месії» української опозиції?

Клан «Барви», уже програвши область і Ужгород, нині готовий на все, аби лише зберегти владу в Мукачеві за собою. Досить подивитися на стіни та вітрини міста над Латорицею, густо «запетьовкані» кольоровими листівками та плакатами. Одна ця «поліграфія» коштує таких грошей, що вистачило б на безкоштовні путівки всім пенсіонерам Мукачева. А величезні рекламні стенди з «памперсною» рекламою? А щоденний телеефір на «М-студіо», вщерть заповнений «Барвою» і Петьовкою? А «судові витрати»? А…? А…? А…?

І таких «А?…» можна назвати дуже багато. З певних джерел, близьких до «вищого командування» клану «Б», нам стало відомо, що клан настирливо шукає «підходів» до основного супротивника — Ернеста Нусера. Кажуть, що «Барва» готова запропонувати Ернесту Ернестовичу таку суму «відступних», що їх може вистачити на будівництво ще однієї Ратуші у Мукачеві.

Але є інший бік цієї «медалі»: сама лише готовність клану «Б» викласти величезну суму «зелених» на підкуп головного суперника говорить уже про те, що влада над містом потрібна «Барві», як кисень! Чому? Невже крісло мера у місті, яке має силу-силенну боргів та проблем, є такою вигідною принадою для фірми, що нахваляється своїми мільйонними прибутками, комерційними успіхами і навіть «власними» депутатами у парламенті?

Шановні мукачівці! Поставте себе на місце пана Петьовки і замисліться бодай на хвилину. Уявіть собі, що ви вже маєте все — мільйони в гривнях і доларах, власний палац в центрі міста, парочку «мерседесів» та «джипів», власні землі і навіть лісництва, досить сильні позиції у всеукраїнських владних структурах, маєте можливість стирчати місяцями хоч у Парижі, хоч на Гавайях і не журитися, чим завтра нагодувати дітей. Та й діти ваші можуть також не журитися тим, що на них очікує у майбутньому.

І раптом вам пропонують посаду зі «смішною» зарплатою, але з купою болючих проблем: ремонти вулиць, квартир і цілих будинків, водогони, які течуть, каналізацію, яка смердить і тріщить по всіх швах, школи та лікарні, яких немає чим опалювати, ремонтувати, утримувати і постачати, інваліди, пенсіонери, чорнобильці, афганці, ветерани, сироти, безробітні, малолітні правопорушники і цілком зрілі бандити — всі, хто з ранку й до пізньої ночі буде псувати вам нерви і репутацію, бо прокльонів та лайки буде значно більше, аніж дифірамбів на виборах.

І все, повторюю, за цілком «смішну» зарплату, яку нині ви (будучи на місці Петьовки, не забувайте!) можете заробити одним лише телефонним дзвінком, не встаючи з м’якого ліжка на своїй власній віллі. Воно вам потрібне було б, оте мерство?! Та на біса?! Проміняти гарний бізнес на поганеньку владу може або дурень, або… підступний брехун.

А Василю Васильовичу Петьовці і «Барві» влада — вкрай необхідна! Навіщо? Аби дбати про вас і про ваші проблеми? Ви ще вірите у казки та байки, шановні мукачівці?.. Петьовка — дійсно здібний бізнесмен. А у бізнесі такі поняття, як «патріотизм» і «благодійність» не існують!..

Давайте, не будемо гадати над тим, що саме збирається робити клан «Б» із владою у Мукачеві, а пригадаємо те, що ВТРАТИВ цей клан, позбувшись влади над областю. Повернімося назад, у березень місяць, та згадаємо, що розповідав в одній із телепередач Закарпатської держтелестудії журналіст Іван Коцур:

«Сьогодні екс-губернатор Балога з групою народних депутатів від Закарпаття підняли знамена опозиції до влади. Сьогодні вони ініціюють гучні політичні заяви. Вони претендують на мораль в останній інстанції. Говорять про чесність та демократію. Кричать про якийсь «нестерпний режим», який нібито панує в області та державі.

Запитаймо себе, звідки взялися нинішні опозиціонери? Чи не вони ще вчора мали у своїх руках всі важелі влади і контролювали в нашій області все і вся — від бізнесу до політики? Чи не вони, саме будучи при владі, всіма правдами і неправдами заробили свої тіньові і явні мільйонні капітали, які нині витрачають навійну з тією ж таки владою?

…Відповідь довіримо фактам і тільки ФАКТАМ!

16 грудня 2002 року в області завершила свою роботу комплексна перевірка ГоловКРУ з Києва. Перевірялось виконання бюджетів та використання бюджетних коштів за 2000-2002 роки. Які ж результати перевірки?

Виявлено фінансових порушень, незаконних та нецільових витрат бюджетних коштів на загальну суму 39,2 млн. грн. Як для нашої невеликої області — це вражаюча цифра, чи не так? Тим паче, що наймасштабніші порушення та зловживання стосуються саме того періоду, коли Закарпаттям керували нинішні непримиренні опозиціонери — команда Віктора Балоги.

Отож, про конкретні факти. У другій половині 1999 року тодішнє обласне керівництво провело, всупереч забороні Кабміну і Нацбанку України, незаконні вексельні операції по зарахуванню бюджетних платежів на суму 18,1 млн. грн. Внаслідок таких балогівських оборудок державний бюджет недоотримав понад 6 мільйонів грн.»

Від автора: ці 6 мільйонів гривень недоотримав не просто «державний бюджет» — їх недоотримав кожен із нас, хто сподівається на підтримку та допомогу держави. А «недоотримавши» цієї підтримки і допомоги, ми лаємо, на чому світ стоїть, не пана Балогу з «командою», а саме її — Державу, яка і була першою жертвою пограбунку.

»…Наступний епізод стосується виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ (лікарям, педагогам і т.д. – авт.). Свого часу чи не кожен закарпатець наслухався багато казок про те, як успішно Віктор Балога у 1999-2000 роках погасив борги по зарплатах і пенсіях. Нині ж стає ясно, що це не що інше, як пропагандистський міф.

У 1999 році АБСОЛЮТНУ БІЛЬШІСТЬ ЗАРПЛАТНИХ ТА ПЕНСІЙНИХ БОРГІВ БАЛОГА ПОГАСИВ НАТУРОПЛАТОЮ, ВЗАЄМОЗАЛІКАМИ ТА ВЕКСЕЛЯМИ.

Не секрет, що наближені до тодішнього губернатора фірми (тобто, «Барва» та її структури, – авт.) КАЗКОВО ЗБАГАТИЛИСЬ, відпускаючи ВТРИДОРОГА продукти харчування в рахунок «зарплати» вчителям та лікарям. Але в 2000 році цей, з дозволу сказати, «бізнес» втратив свій розмах. І що ви думаєте? Невже тодішня губернаторська команда всерйоз взялась за наповнення бюджету і вирішення проблеми своєчасних виплат заробітної плати? Факти стверджують, що це було не зовсім так. Знайшовся простіший вихід.

Навесні 2000 року тодішній керівник області В. Балога без відповідних дозволів Мінфіну санкціонував отримання обласним бюджетом кредитів у трьох комерційних банках на суму 3,5 млн. грн. під 45-50 відсотків. Таким способом «діру» в обласному бюджеті залатали. Але якою ціною? Повернення названих кредитів розтяглося на два роки, а обласний бюджет змушений був виплатити комерційним банкам відсотки в сумі 3 млн. грн., тобто майже стільки ж, скільки було позичено…»

* * *

Від автора: насмілюся знову нагадати вам, шановні читачі, що кожного разу, читаючи абстрактні слова «державний чи обласний, міський бюджет», не забувайте, що то не абстракція, а наші з вами гроші. Отож ці 6,5 мільйонів гривень повертали комерційним банкам не пани з «команди» Балоги, а ми з вами, шановні.

* * *

»…З «легкої руки» екс-губернатора Балоги через Торговий дім «Закарпаття» та мережу «барвівських» фірм було прокачано близько 6,4 млн. грн. бюджетних коштів в рахунок оплати (за драконівськими цінами!) паливно-мастильних матеріалів бюджетним установам. Цими фінансовими махінаціями спритні ділки при владі спорожнили обласну казну щонайменше на 2,7 млн. грн.

Але, окрім широкомасштабних фінансових афер, тодішнє обласне керівництво не гребувало і дрібнішими «подачками» для власних фірм. Цинічно заробляли навіть на новорічних подарунках для дітей-сиріт та дітей-інвалідів.

Наприклад, напередодні нового 2001 року ОДА через той же Торговий дім «Закарпаття» закупила 71 тисячу новорічних подарунків на суму 358 тисяч гривень. Як з’ясувалось проведеними пізніше перевірками, значна частина новорічних подарунків (на суму 96 тис. грн.) до дітей-сиріт та дітей-інвалідів ВЗАГАЛІ НЕ ПОТРАПИЛА!!!»

Від автора: І не дивно!.. Адже напередодні 2001 року в Мукачеві не було ЖОДНИХ ВИБОРІВ. Нікому і не треба було «вішати лапшу на вуха», вдаючи із себе «меценатів» та «благодійників». Отож, пенсіонерам Мукачева цього року просто пощастило на Великдень!

»…Аналогічний випадок мав місце і у квітні 2000 року, коли розпорядженням губернатора Балоги через обласне управління у справах преси та інформації Торговому дому «Закарпаття» було перераховано 117 тисяч гривень за газетний папір, який на момент перерахування коштів за жодними документами управління не значився.

Крім тих фірм, які безпосередньо жирували і наживались навколо Торгового дому «Закарпаття», губернаторська команда Балоги не забувала і про інші комерційні підрозділи концерну «Барва».

Так, наприклад, під обласну програму розвитку виноградарства і садівництва сільськогосподарське товариство «Завидівське», у якому стартував бізнес колишнього губернатора В. Балоги, отримало протягом 2000-2001 років 1,1 мільйони бюджетних коштів.

Інша «барвівська» фірма — ТОВ «Мікро» — з подачі Мукачівської мерії, опинилась серед постачальників будівництва нового корпусу обласної дитячої лікарні. Замість передбачених кошторисом дерев’яних та алюмінієвих столярних виробів вартістю 179 тис. грн., фірма «Мікро» встановила на об’єкті вдвічі дорожчі вікна і двері. Як наслідок, лише на цьому об’єкті перевитрата державних коштів склала 219 тисяч гривень на користь «барвівської» структури.

…По лінії охорони здоров’я допущено фінансових порушень і незаконних витрат бюджетних коштів на суму 1,2 млн. грн.; по соціальному захисту — на суму 256 тис. грн.; по освіті і культурі — на суму 745 тис. грн.; по організаціях системи агропромислового комплексу — на суму 647 тис. грн.

За всіма цими цифрами стоїть безконтрольність, безгосподарність, службові зловживання, шахрайство і розкрадання…

…І кому це було вигідно, здогадуєтесь? Так, так, мабуть, тому ж самому кандидату – переможцю на 2002 року (В. Балозі, – авт.), який нині на кожному кроці нахваляється своїм «високим рейтингом» та «популярністю», але який на виборах Мукачівського мера у 1998 році чомусь також «боровся» за голоси виборців… сам із собою. Без жодного альтернативного претендента.

То що ж стоїть за всіма останніми мукачівськими подіями? Чиїсь хворобливі наполеонівські амбіції? Шкурні бізнесові інтереси? Чи брудні політичні ігрища? Мабуть, і перше, і друге, і третє — разом узяті. Шкода лише за те, що в кінцевому рахунку страждаємо ми всі — закарпатці. І не лише морально чи політично».

(Іван Коцур, журналіст, Закарпатська державна студія телебачення, березень 2003 р.)

Що ж… Хочемо ми того, чи не хочемо, але будь-які моральні та політичні «страждання» так чи інакше зводяться до збитків (або прибутків) у твердій «зеленій» валюті. Бо такої барви влада у нас. Як бачимо, маючи обласну владу в «оренді», клан «Б» досить вправно використовував наші гроші для зростання СВОЇХ прибутків. Нині — урвалося. І «Барва» опинилася віч-на-віч з перспективою фінансового краху.

Як вже розповідалося в одному із попередніх випусків «Вістей тижня-плюс», численні структури «Барви» стрімко перетворюються з «казково прибуткових» на «безнадійно збиткові». Єдиний реальний вихід — залишити Мукачево у своєму безроздільному і майже безконтрольному володінні, використавши економічні можливості міста для порятунку своїх власних прибутків. Саме тому нині клан «Б» так інтенсивно «залицяється» до всіх мешканців міста. Якщо мукачівці повірять в це «залицяння» та продовжать клану термін «оренди» влади у місті над Латорицею, то це означатиме, що вони «здадуть в оренду» на невизначений термін і себе самих, і свої сім’ї, і майбутнє своїх дітей. Це не «політика», це — звичайнісінький діловий розрахунок бізнесу «на політиці». А бізнес, як відомо, штука жорстока: він не визнає ні родичів, ні друзів, ні земляків.

По-перше, «Барві» вкрай потрібно буде, у випадку перемоги на виборах, повернути собі ті величезні кошти, які вона нині витрачає на вибори. І цю суму з багатьма нулями в кінці, клан викачає не з повітря, а ваших гаманців та кишень, шановні мукачівці.

По-друге, «Барві» необхідно буде врятувати свої структури від економічного краху і, принаймні, утримати їх на колишньому рівні. Барва влади — зелена, отож, якщо не буде «зелені», то не буде і влади! Це ясно…

Ясно також і те, що кошти на «САМОВРЯТУВАННЯ» клан шукатиме у САМОВРЯДУВАННІ міста над Латорицею. Тобто, знову ж таки у ваших кишенях, шановні мукачівці.

По-третє, клан «Барви», як і кожна солідна економічна структура, має певні зобов’язання, зокрема кредитно-фінансові, перед своїми діловими партнерами, постачальниками, кредиторами і т.д. Таємниця цих зобов’язань ховається далеко за межами Мукачева, Закарпаття і України.

Зокрема, на сайтах Інтернету вже з’являлася інформація про те, що закарпатські комерційні структури боргують величезні кошти російським комерційним монстрам за поставки нафтопродуктів.

Хто на Закарпатті головний продавець нафтопродуктів? Клан «Барви»! Звісно, якщо клан боргує росіянам, то він ніколи не зізнається в цих боргах. Але сама постановка питання на виборах мера міста («Життя або смерть!») вже говорить про те, що без володіння Мукачевом клану — КАЮК!

Отже, цілком вірогідно припустити, що, здобувши перемогу на виборах, клан «Б» перетворить все населення міста на таких собі «кріпаків», які відроблятимуть «барвисті» борги, самі того не знаючи.

ТАК ЧИ ІНАКШЕ, АЛЕ САМИЙ ПРОСТИЙ АНАЛІЗ ПЕРЕБІГУ ПОДІЙ У МУКАЧЕВІ СВІДЧИТЬ: ПЕРЕМОГА «БАРВИ» ТА ЇЇ ПРЕДСТАВНИКІВ НА ВИБОРАХ У МУКАЧЕВІ САМІМ МУКАЧІВЦЯМ ПРОСТО НЕВИГІДНА!!!

Але думайте самі, шановні. І вирішуйте самі. Пам’ятайте лише одне: влада у нас — зеленої барви! Вам це подобається?..»

Георгій Листопад, «Вісті»

(Друкується із скороченнями. Далі буде)

Олексій Романов, Світогляд

Читайте также:

Балогу – ближе к «богу». Часть 3

Балогу – ближе к «богу». Часть 2

Балогу – ближе к «богу». Часть 1

You may also like...