Змова в надрах «Нафтогазу»

Переглядаючи сторінки в Інтернеті, звернула увагу на статтю Володимира Колесова «Оборотень в Нефтегазе». Автор говорить про те, що в НАК «Нафтогаз України» працює на високій керівній посаді людина з доволі неоднозначною репутацією. Більш того, займається при цьому різними темними справами, що мають ознаки корупційних дій. Мова йде про Хамулу Сергія Володимировича, колишнього начальника столичного УБОЗу, полковника міліції у відставці, що має безпосереднє відношення до сумновідомої справи «банди перевертнів». Це вже цікаво, особливо тим, що справа нарешті наближується до свого логічного завершення, і незабаром має відбутися суд. Під час роботи у цій справі розкрилися серйозні негативні сторони особистості самого Хамули. Нагадаю, що Сергій Володимирович є тим самим слідчим, спілкування з яким таки дійсно не пережив головний свідок Гончаров. Ще при цьому нахабно брехав у очі його матері, розповідаючи як чудово почувається її син після трьох тяжких операцій та перебування у комі. А скільки було подібних постраждалих, про яких громадськість так і не дізналась?

З огляду на те, що зв’язатися з автором статті не вдалося, то я вирішила втамувати свою цікавість з першоджерела. Я звернулася з проханням про зустріч до приймальні керівника Департаменту безпеки НАК «Нафтогаз України», але там мені не досить чемно відповіли, що Сергій Володимирович – зайнята людина, і не має часу на зустрічі з усілякими «писаками».

Спроби поспілкуватися з людьми, що його знають, також зазнали фіаско. Оскільки більшість з них взагалі не захотіли говорити про цю людину, та й мені не радили ним цікавитись. Натомість, мені пощастило отримати фрагменти записів телефонних розмов. Людина, що їх надала, не пояснила, хто зробив ці записи та з якою метою, чи є інші записи, і де вони зберігаються. Переглянувши роздруківку цих розмов, я прийшла до висновку, що маю з’ясувати, чи відповідає дійсності те, про що там йдеться.

З бесід стає зрозумілим, що Хамула отримує вказівки від Юр’єва, як мені пояснили, колишнього заступника Голови правління НАКу, та Бакуліна (попередній керівник «Нафтогазу» – прим. авт.). Юр’єв вимагає від Хамули дотримання їхніх домовленостей. Тобто прикривати ВРТП «Енергосервіс», ДАТ «Чорноморнафтогаз» та ДК «Укргазвидобування», відводячи від них увагу перевіряючих органів. Натомість робити основними об’єктами перевірок інші фірми та комерційні структури, які їм заважають. Щодо Бакуліна, то він радить Хамулі і надалі створювати ілюзію активної діяльності Департаменту, та у будь-яку ціну втриматись на своїй посаді до їхнього повернення в НАК, яке обіцяє йому вже в травні місяці. З цією метою він має вводити в оману новий склад правління компанії, в тому числі і голову правління О.Дубину, надаючи їм дозовану та хибну інформацію щодо реального стану справ. У відповідь Хамула заспокоює та запевняє своїх співрозмовників у тому, що в нього досить зв’язків серед правоохоронців, в тому числі й в СБУ, для вирішення будь-яких питань. Також він сказав, що чекає на повернення в НАК своїх колишніх керівників.

Чому в розмові згадуються саме ці компанії, чому не інші? Як виявилося, не все гаразд в фінансовій діяльності цих фірм, наприклад, ДК «Укргазвидобування» згадується Миколою Сивульським (голова КРУ – прим. авт.) та Олегом Ляшко, який саме завдяки Хамулі був двічі ув’язнений, в статті «Кому в Україні жити добре – знають ревізори КРУ», опублікованій в «Урядовому кур’єрі» (№ 37 від 26.02.2008р.).

Я намагалася звернутися до керівництва Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави (ДКЗЕД) СБУ, до компетенції якого входить контроль за діяльністю НАК «Нафтогаз», але й там ніяких коментарів отримати не вдалось. Втім, як стало відомо з інших джерел, Управління внутрішньої безпеки СБУ проводить перевірки та службові розслідування щодо діяльності окремих працівників ДКЗЕД СБУ, що мають безпосереднє відношення до НАК «Нафтогаз» та його дочірніх структур. Приводом для цього стали численні факти порушень діючого законодавства, що були виявлені під час останніх перевірок в НАК «Нафтогаз», ініційованих новим урядом.

Працівники силових структур, що мали б контролювати діяльність високопосадових осіб у керівництві НАКу та боротися з корупцією, натомість займалися прикриттям як самих посадовців, так і їхніх махінацій. Зрозуміло, не за просто так. В ході розслідування були виявлені схеми виведення грошей компанії у «тінь», що дозволяє збагачуватись Хамулі та його «бригаді». Наприклад, НАК «Нафтогаз» або одна з його дочірніх компаній проводить тендер. Начальник Департаменту безпеки організовує перевірки комерційних організацій, що беруть участь у тендері, направляючи відповідні запити до СБУ. Відповідь на запити не надходить, і отже не виявляються підставні «фірми-метелики», які насправді й створені лише задля участі у тендері. Звісно, що його виграє така фірма, яка зникає або банкрутує, ледь отримавши на рахунки гроші. І, як кажуть, «кінці у воду».

Ця схема працює надійно, якщо ще й всі її учасники знаходяться на «гачку» зібраного на них компромату.

Тепер стає зрозумілою роль Хамули у процесах, що відбуваються в надрах найпотужнішої національної енергетичної компанії. Він, як павук, плете павутиння корупційних зв’язків з метою отримати контроль над усім нафтогазовим комплексом країни. Тим часом методи його залишились такими самими, як і за часів його роботи в столичному УБОЗі, коли він «кришував» комерційні структури, вимагаючи з них гроші.

Це підтверджують і співробітники компанії, що не побажали називатися, боячись репресій з боку «всемогутнього» керівника Департаменту безпеки. Організований ним тотальний контроль телефонних розмов, електронної пошти, прослуховування кабінетів, роблять атмосферу в колективі компанії та й у середині Департаменту дуже нервовою та напруженою. Працівники різних структур НАКу дійсно постійно піддаються тиску та залякуванням з боку деяких посадових осіб, що виконують особисті вказівки Хамули. Інколи, викликані таким спілкуванням з робітниками, конфлікти виливаються у фізичні сутички з рукоприкладством. Дійшло вже навіть до того, що Хамула сам вдарив жінку-секретарку, яка відмовилася доносити на свого шефа. А це є абсолютно неприпустимо, не тільки як для посадової особи, а й як для чоловіка взагалі! До того ж, намагаючись розширити свій вплив, він у будь-який спосіб намагається підпорядкувати собі служби безпеки усіх дочірніх компаній НАКу. Це робиться, для того щоб мати абсолютний контроль над будь-ким у компанії. І в першу чергу – над її керівництвом.

Також стало відомо, що Хамула дуже зацікавлений у послугах консалтингової компанії «Сидкон», а точніше – у придбанні їхньої комп’ютерної програми «Айсберг». Вона дозволяє комплексно вирішувати широкий спектр інформаційно-аналітичних задач, значно підвищуючи ефективність обробки та використання різнорідної інформації. Якщо ця програма потрапить до рук такого «майстра афер», це значно збільшить його можливості в застосуванні компромату. Тоді може скластися ситуація, коли все керівництво НАК «Нафтогаз», а також його партнери та дочірні структури будуть під «ковпаком» однієї людини, яка ніколи не відрізнялася особливою чесністю та порядністю.

Те, про що я довідалась, просто нечувано: виявляється, пустили вовка у кошару… Те, що С.Хамула раніше робив з комерціантами в межах окремого міста, тепер він намагається робити у масштабах цілої країни. Зараз його мета очевидна – будь-що залишитись на посаді, а при вдалих обставинах змістити або перебрати під свій контроль нове керівництво НАКу. Забезпечивши старій команді «чиновників-олігархів» нові надприбутки за державний, тобто, вважайте, народний кошт. Необхідно наголосити, що перебування Хамули на посаді директора Департаменту безпеки НАК «Нафтогаз України» було й залишається комусь дуже вигідним.А про те, що це несе пряму загрозу не тільки для компанії, а й для всієї енергетичної галузі країни в цілому, владним структурам нашої держави байдуже.

А це вже питання стратегічні. І я просто не розумію, як можливо таке залишати без уваги. Куди дивляться наші «компетентні органи»? Чому керівництво компанії не бачить очевидних фактів? Невже С.Хамула вкотре обведе всіх навколо пальця та вийде сухим із води?

Наталка Біла, спеціально для «УК»

You may also like...