Владимир Сивкович: Пискун блефует. Гонгадзе, возможно, жив

По мнению народного депутата Владимира Сивковича, у генерального прокурора Святослава Пискуна есть только два выхода. Либо он становится народным депутатом, либо садится на скамью подсудимых. Об этом Сивкович вчера заявил в интервью телеканалу НТН– Юлія Володимирівна підбивала підсумки роботи уряду за перші півроку й говорила, що вона задоволена роботою свого уряду. А на тому тижні вона говорила про те, що їй заважають працювати. Тобто, якась така неузгодженість виходить. Як ви вважаєте, хто їй заважає працювати?

– Ви знаєте, треба, щоб були задоволені люди, то щоб було задоволене населення України роботою уряду в першу чергу, а потім уже була задоволена Юлія Володимирівна. Наскільки я сьогодні розумію, ціни піднімаються майже на все: на бензин, на цукор, на м’ясо, на енергоносії і так далі, так далі.

– За два тижні обіцяють на деякі продукти знизити ціни, зокрема, на цукор.

– Я розумію, тому що контрабандою завезли 150 тисяч тонн цукру. Його хватить приблизно на місяць для всієї держави.

– Тепер, виявляється, нічийний.

– Так. При цьому різниця там біля чотирьохсот доларів не зрозуміло куди дівається… Але питання не в цьому. Якщо потрібно знищити ціни на цукор, можна закрити очі навіть на те, що законом не проводилось завезення цукру-сирцю. Завезти сюди, потім виставити на законопроект можна…

– То хто заважає працювати Юлії Володимирівні? Чи це просто слова?

– Заважає працювати безсистемність. Я сьогодні вважаю, що уряд працює несистемно, що уряд працює в ручному режимі. І це основна проблема. Основна проблема – те, що команда, яка прийшла сьогодні до влади, команда, яка сіла в уряді, вона не готова до цієї роботи.

– А що прем’єрка стосовно команди… Те, що ви говорите, що прем’єрка говорить, що все нормально, тільки є трошки незлагодженість команди через те, що це коаліція.

– Юлія Володимирівна лукавить. Об’ясняю чому. Тому що вона досить досвідчений політик, вона розуміє, що Кабінет міністрів не може бути призначений тільки однією Юлією Володимирівною. Тому що це, як би, спільність інтересів.

– А Кінах теж проти кого? Він говорить, що треба було професіоналів підбирати.

– Так, а хто їм заважає? Вони по всій країні поставили суцільну бездар і хто заважає? Важелі всі, довіра була повна від держави, від людей, від населення. Вони нею не скористалися, вони поставили людей по принципу “прєданості”, по принципу “свій”. Ну а серед тих 10%, які були на Майдані, із 50-ти мільйонів населення великих професіоналів не було. І так сталося.

– Ще про те, що говорили на Майдані, і про те, що ми маємо зараз. Генпрокуратура заявила, що закінчила розслідування в частині справи Гонгадзе по виконавцях вбивства. На вашу думку, готова справа до суду?

– Якби я був генеральним прокурором, я б цю справу ніколи не подав, тому що це ганьба.

– В такому вигляді?

– Так. Подав би я її тільки тоді, якби я знав, що я подам, суд буде її розглядати досить довго, але за цей час або я сам піду, або мене знімуть. Сьогодні, я думаю, така ситуація. Піскун блефує і розраховує на те, що його або достроково знімуть, а він… або він сам піде в якийсь список і піде в Верховну Раду. І потім його, коли він стане депутатом, уже ніхто судити не буде.

– Навіщо він це робить? Навіщо він блефує?

– А навіщо…

– Навіщо зараз її здають, якщо вона не готова, якщо тільки перший етап?

– Скажіть мені, будь-ласка, а навіщо Піскун приніс інформацію Ющенку в березні місяці і заявив, що справа вже розкрита? Навіщо Піскун взагалі робить досить багато, ну, взагалі незрозумілих речей, взагалі брехні говорить? І про це говорить вже, говорить не тільки опозиція – про це говорять провладні всі політики – що Піскун фактично говорить неправду з екрана телевізора і вкладає цю неправду в тому числі й президенту і всім іншим. От навіщо?

– А чому він залишається в кріслі генпрокурора?

– А це потрібно спитати президента, тому що президент після того, коли в березні місяці заявив, що справа вже розкрита, а сьогодні серпень, і на сьогоднішній день ще не зрозуміло взагалі нічого: не проведені експертизи, одна друга, взагалі не зрозуміло, які покази дали ці люди, які сидять… міліціонери, які сидять на сьогоднішній день в СІЗО. Я б на місці президента давним-давно звільнив Піскуна. Він не може сам звільнити, але він міг під час сесії, коли була сесія, подати в Верховну Раду… в нього є свої провладні політичні структури, які могли це підтримати, самі ініціювати, подати, то їсть, це було б у всякому разі чесно. Те що відбувається, це говорить про те, що президент теж лукавить. Він заінтересований в тій популістській, в тій, скажемо, не зовсім чесній грі, яку веде Піскун.

– Ще якщо вже договорити стосовно Генпрокуратури, то кажуть, що Генпрокуратура поповниться такою кандидатурою як Стретович. Ваша думка з цього приводу?

– Ну, що це поможе якщо вона поповниться? Якщо Стретович замінить Піскуна – ну, можливо, буде якийсь толк, тому що Стретович набагато незалежніша людина, ніж Піскун. В Генпрокуратурі він раніше не працював і це теж свій плюс. І при цьому він досить фаховий юрист. Можливо, це приведе до… в тому числі до політичної кризи сьогодні у владній команді, як не дивно.

– А що ви думаєте з приводу кандидатури Катеринчука? Його теж називають можливим претендентом у Генпрокуратуру.

– Ну, він уже побув сьогодні в податковій, йому там не сподобалось, він пішов. Хай попробує, якщо президент згоден його подати на Верховну Раду. Може попробує він ще там. Але… Ну, я не думаю, що він пройде.

– Кажуть, що для Піскуна вже заготовлене місце в прохідний… в прохідній частині в списках НСНУ.

– Я про це говорив, тому що у нього місце або самому бути підозрюваним і обвинуваченим по кримінальній справі, або бути депутатом.

– Тобто ви вважаєте, що це може бути реально?

– Звичайно!

– І ще по справі Гонгадзе. Багато політиків говорять про те, що він може бути живим.

– Знаєте, виключати не можна нічого. Але я б про це сьогодні не говорив, тому що, по-перше, це не етично, по-друге, це проблема всіх правоохоронних органів держави, проблема сьогоднішніх політиків, які сьогодні при владі. Я б говорив скоріше про те тіло, яке знайдено в Таращі – відповідає воно тому, що про нього говорять? Тобто, це тіло Гонгадзе чи не Гонгадзе. І від цього залежить фактично все, і відповідь, в тому числі, на ваше запитання. Якщо це тіло не Гонгадзе, то можна допустити, що він живий. Ну а після розмов з мамою, після розмов з слідчими Генеральної прокуратури на сьогоднішній день можна фактично стверджувати, що це тіло не Гонгадзе. І тоді виходить, що це політична якась інсинуація, спекуляція і так дальше відбулася в свій час, коли було знайдене це тіло. Кому це було вигідно? Це могло бути вигідно різним політичним синам… силам, в тому числі тим, які сьогодні при владі. Із-за цього не розслідується сама справа Гонгадзе, тому що тут заложена основна брехня. Хтось повинен сказати правду.

– А дивна політична смерть стосовно самогубства чи не самогубства Кравченка. Як ви вважаєте, це пов’язано з тим? Взагалі, ви вірите в це самогубство?

– Ні, ви мене запитуєте те, про що я весь час говорю – що це неправда, що не може людина, по-перше… Тобто, я не буду пояснювати чому, але я кажу, що Кравченка вбили і вбили, зрозуміло, з політичних міркувань.

– Чи вірите ви в самогубство Кирпи?

– Про Кирпу я не знаю, я не буду говорити. Я не можу і взагалі не можна говорити – вірите чи не вірите. Є об’єктивні дані, є об’єктивна інформація. Її потрібно аналізувати. Те, що стосується Кравченка, я досить серйозно цим займався і я говорю: Кравченка вбили. Про це говорить сьогодні досить багато політиків. Той же Стретович, який сьогодні претендує на місце, там, першого заступника чи генерального прокурора, він теж про це говорить. Досить багато людей про це говорить. Тих, хто знайомі або знайомилися, або знайомляться з матеріалами кримінальної справи з тим як вона розслідувалась, ну, у всіх не тільки очі квадратні – в них коси дибом стають. Як це може відбуватися при новій владі, яка являється чесна, прозора, яка, ну як би, символ моральності – вони себе так об’явили, вони підняли, як говорить Кравчук, підняли плащ… планку вище голови. А на сьогоднішній день, коли ти починаєш вникати в усе, що відбувається в державі, так планка нижче того місця, яке сідає на стілець.

– Автентичність плівок фрагментів про Гонгадзе не викликає у експертів сумнівів. На вашу думку, вплинуть плівки Мельниченка на хід виборів?

– Я думаю ,що спроба використати ці плівки зараз уже в вересні місяці буде досить активна, тому що після того, як Інститут науково-судової медекспертизи київський передав в Службу безпеки України, я думаю, Служба безпеки України буде робити автентичність цих плівок і в результаті буде звинувачуватись Литвин. Тому що Литвин сьогодні конкурент по електоральному полю і Юлії Володимирівни і Ющенка. І якщо він піде окремо…

– Хто використає ці плівки?

– Хто використає? В кого інститут… хто буде робити автентичність плівок, той і використає.

– А хто ініціював записи Мельниченка?

– Давайте поставимо по-другому запитання. Якщо ми хочемо використати плівки Мельниченка, отак вставити їх в кримінальну справу – ми порушуємо закон. І той, хто буде це робити, теж буде порушувати закон, тому що не в одній країні світу, ні в одному законодавстві не можна використати інформацію, яка записувалась таємно без того, щоб була проведена кримінальна справа, без того, щоби було проведено розслідування, як воно записувалось, на який пристрій, хто за це отримував кошти, як дальше рух цих плівок відбувався і так дальші, і так дальші. Такого розслідування офіційного у нас нема. Хто цим займається? Служба безпеки? Генеральна прокуратура? Ніхто. Ми робимо зразу аналіз і експертизу плівок і намагаємося їх всунути в будь-яку кримінальну справу, в тому числі в справу про Гонгадзе. Це юридичний нонсенс.

– Ви говорили про Литвина. А Литвин блокується з Ющенко і Тимошенко на вибори. Якщо автентичність не викликає сумнівів у експертів, то чи порушаться якісь плани президента стосовно цього блокування, оскільки Литвин є фігурантом цих плівок?

– По-перше, з приводу блокування. Я не впевнений на сьогоднішній день, що воно відбувається, тому що заяви Юлії Тимошенко, що… Юлія Володимирівна говорить про те, що списки вони будуть оформляти і узгоджувати з нового року. Про що це говорить? Що Юлія Володимирівна дотягне цей період до останнього дня і фактично буде ставити ультиматуми або піде самостійно. Другого варіанту немає. На ультиматуми сьогодні президент і його команда, найближча команда навряд чи буде погоджуватись. А це значить, що це хороший політичний прорахунок. Що стосується Володимира Михайловича Литвина. Я не впевнений, що він теж піде в цьому блоці, тому що топитися разом з усіма Литвину невигідно.

– А в якому блоці він може піти? Чи самостійно?

– Я думаю, що йому потрібно свій блок створювати. Сьогодні Литвин має досить хорошу нішу. Це ніша людей, які розчаровані: розчаровані новою владою, розчаровані старою владою. Він не забере її всю, але досить великий відсоток забере. У всякому разі він приведе набагато більше людей, чим він приведе у блоці з Ющенком.

– Ще хочу вас запитати стосовно отруєння Ющенка. Можуть бути найдені докази отруєння? Коли ця справа буде доведена до кінця? Я розумію що вас уже… ви замучені питаннями цієї теми.

– Я не вірю в те, що сьогоднішня Генеральна прокуратура взагалі займається цією справою. Мало того, я так говорю, тому що я знаю. І наскільки я знаю слідчий Генеральної прокуратури, який вів цю справу, на сьогоднішній день написав заяву і звільнився у зв’язку з тим, що він не хоче далі сам бруднити своє ім’я. Зараз призначили нового. Чому ця справа не розкривається і чому, коли вже все було відомо – відомо хто привозив, хто завозив, хто труїв, хто все робив – чому на сьогоднішній день ніхто не сидить в тюрмі? Чому на сьогодні не показано державі жодного доказу?.. Свого часу скільки на мене вилили бруду, коли я сказав, що немає доказів отруєння і немає доказів неотруєння Ющенка. Бруду вилили на мене стільки, скільки не виливали за все життя. На сьогоднішній день всі прийшли до цього висновку, який я сказав ще 7 жовтня. І прийдуть до нього. Тому що, якщо вони тільки когось посадять, наприклад, в тюрму за отруєння Ющенка, то це буде чиста фальсифікація, тому що доказати це неможливо. І той висновок, який я говорив, це єдиний правильний висновок, який можна взагалі було зробити в тій ситуації. Ну, на жаль, він і сьогодні такий. На жаль, я говорю. І це не тому, що непрофесійні у нас правоохоронні органи. Тут зовсім інше…

– Пане Володимиру, а ваша думка щодо лікаря Корпана. Він буде брати участь в українській політиці? Він був на з’їзді НСНУ.

– В мене є особлива думка про лікаря Корпана. Якщо він буде брати участь в українській політиці, то я буду самим жорстоким його опонентом, тому що він брехун, натуральний брехун. Я написав заяву в Генеральну прокуратуру щоб відкрили проти нього кримінальну справу, подав депутатський запит, тому що в мене є всі докази, що він сфальсифікував документи по отруєнню Ющенка.

– Хочу вас запитати, чому ви зараз говорите вже про культ Ющенка?

– Насправді так і є, тому що коли журналісти, а журналісти – люди, які завжди все підмічають, називають сина Ющенка сином Бога, а співпрацівники Адміністрації президента називають Ющенка царем, цар, наш цар. Кучму називали “дєдушка”, там, “папа”, як завгодно. Але царем його ніхто не називав. Кравчука взагалі ніхто ніколи не називав навіть “папою”. Ющенка почали називати царем. Його іменем через півроку після виборів почали називати університети і так далі, продаватися бронзові бюсти… На його місці, наприклад, будь-яка людина мусила б сказати: “Зупиніться. Що ви робите? Мені всього 54 роки”.

НТН.

You may also like...