Повернути Донбас в Україну: як і коли?

Для того, щоб реінтегрувати, зокрема, Донбас, слід показати місцевим людям, що Україна про них пам’ятає, кажуть експерти. Робити це варто не лише в рамках дипломатичного Мінського процесу, а й покращуючи життя українців на уже звільнених землях.

Євгеній залишився жити в Донецьку, хоч і не підтримує дії сепаратистських угруповань та Росії на території Донбасу. Каже, останнім часом ставлення місцевих жителів до офіційних Києва та Москви значно змінилось. Слухаючи розмови старих знайомих та перехожих на зупинках прийшов до висновку:

«Настрої досить суттєво змінились у бік України, як це не парадоксально, усупереч пропаганді. Навіть ті, хто були за «ДНР», багатьох з них, банально, холодильник почав перемагати. З роботою все погано, перспектив мало. Стало ясно, що в Росію їх ніколи не візьмуть», – розказує він.

Таким чином, Україна все більше асоціюється з «попереднім, неголодним життям», каже Євгеній. Що зупиняє багатьох (зокрема, старше покоління) від того, щоби остаточно зробити вибір на користь України – страхи перед «масовими чистками».

«Бояться, що коли Збройні сили України зайдуть – стригтимуть усіх під один гребінець. Не лише тих, хто активний «ДНРівець», чи в якихось органах там був, чи воював. І все зараз тримається на цьому страху. А про Росію говорять, в основному, «матом», що вони великі-великі «кидали», – каже Євгеній.

Як повернути Донбас: думка з окупованого Донецька

На переконання Євгенія, саме штучне поняття «республіки ДНР/ЛНР» за ці кілька років не відклалось у свідомості місцевих людей. Ті, що за Україну, вважають ці землі частиною української держави. Ті ж, хто підтримує Росію, сприймають псевдореспубліки як частинку Росії, хоча і неприйняту до її складу та навіть туди офіційно не запрошену.

Для Євгенія не стоїть питання – з ким бути, він дуже чекає приходу української армії. Каже, що краще почекав би кілька тижнів чи місяців у бомбосховищах, аніж жити у «постійному Мінську». Водночас, додає: розраховувати на те, що місцеві самі повстануть і почнуть деокупацію, не доводиться із низки причин.

«По-перше, ніхто у великих групах про опір не говорить, бо люди трохи недовіряють одне одному. Але останнім часом почало з’являтись багато проукраїнських графіті про Азов і «Окупанти геть!». Про масовий виступ ніхто не говорить. Та і без зброї це неможливо. Якщо збереться десь більш-менш великий натовп – з’являться люди з автоматами і усіх «запакують». Треба розуміти, що це не як в Україні, тут дуже жорстко», – розповідає він.

Щоби повернути Донбас Україні потрібно, перш за все, продемонструвати людям, що про них пам’ятають, каже хлопець. У тому числі запевнити, що якщо люди повстануть – українська влада втрутиться, щоб підтримати їх.

«Щоби повернути Донецьк, по-перше, влада повинна назвати війну – війною, а ворога – ворогом. А то виходить, що ми ніби воюємо, і «донецькі» всі винні. А з іншого боку, той же Київ продовжує пітримувати дипломатичні відносини, торгівлю веде. Усі кажуть: звільнимо Донецьк, звільнимо Луганськ, звільнимо Крим. А з іншого боку, їдуть у Мінськ підписувати перемир’я, встановлювати якісь нові кордони, блокпости. Нас ніби всі намагаються повернути, але по-факту йде відділення від України», – каже він.

«Дорожня карта з деокупації» – це що?

Щоби Євгеній та інші жителі непідконтрольних територій Донбасу знали, як Україна планує повертати собі контроль, Кабінет міністрів обговорить 31 серпня стратегію деокупації. Це анонсував заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

«Звісно, це поки що буде абсолютно в закритому режимі. Не треба сподіватись, що всі ці документи будуть відкритими для суспільства, там дуже багато моментів, які будуть закриті до доступу. «Дорожня карта» буде оприлюднена після схвалення Кабінетом міністрів», – сказав Тука в ефірі телеканалу «ICTV».

Після цього він прокоментував, що не бачить сенсу розголошувати деталі концепції, поки її не затвердить уряд. Утім, наразі зрозуміло, що там не прописані часові рамки деокупації, а головною умовою виконання цієї стратегії є повне припинення вогню, заявив він в ефірі «112» каналу.

Радіо Свобода спробувало з’ясувати деталі у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій, де і працює Тука. Утім, там знають лише про роботу над програмою з відновлення та розбудови східних регіонів.

«Це розвиток інфраструктури та соціальних послуг, економічне відновлення і соціальна стійкість (розбудова миру і громадянська безпека). Ми їздили і на схід України, проводили консультації, дізнавались і у місцевих громад», – сказала речниця Дарина Боровик.

Треба стратегічне рішення, а його немає – Сазонов

Проблема в тому, що на рівні президента України та Верховної Ради немає чіткого рішення щодо того, що робити з Донбасом. А Кабінет міністрів сам по собі може лише виконувати рішення держави. І через це анонсована Тукою стратегія навряд чи вирішить стратегічні проблеми, каже блогер із Донецька Кирило Сазонов.

«Тобто, якщо в нас є план, що ми до 5 вересня звільняємо Донбас, упродовж місяця оцінюємо збитки і тоді складаємо стратегію відновлення за два роки. Або ж говоримо, що конфлікт заморожений на 2 роки, і нам якось треба вибудовувати взаємодію. Або заморожуємо конфлікт на 10 років і встановлюємо кордон по лінії розмежування. Але Кабінет міністрів повинен чітко розуміти, що робити. Поки ситуація багато в чому залежить від Росії», – каже він.

Найважливіше, визначитись, на яких умовах повертатимуть Донбас, додає Сазонов. Діяти за «кремлівським сценарієм» Україна не буде, а на українські пропозиції Росія та ватажки сепаратистів не погоджуються, додає він. «Тобто зараз ситуація в глухому куті, і планувати щось далі неможливо, треба прийняти стратегічне рішення», – резюмує Сазонов.

Фірсов: найоптимальніша стратегія для повернення Донбасу – «хорватський сценарій»

Українській владі та суспільству потрібно спершу визначитись, чи варто взагалі повертати Донбас, а одностайного погляду на це питання досі немає, говорить екс-депутат Блоку Петра Порошенка, виходець із Донецька Єгор Фірсов.

«Низці людей, які керують країною, війна приносить зиск – або політичний, або економічний. Тому треба концептуально, на рівні парламенту, президента та РНБО визначитись: так, ми боремось за Донбас, хоча можуть бути труднощі, це проблемна територія зі своїми нюансами, проте ми хочемо, щоби вона увійшла назад до складу України», – каже він.

Якщо ж такого рішення не буде – буде положення «ні миру, ні війни», вважає Фірсов. І це шлях до багаторічного конфлікту, як у Нагірному Карбасі. На думку донеччанина, найоптимальніша стратегія для повернення Донбасу – «хорватський сценарій». Згідно з ним Україна, тимчасово втративши контроль, за кілька років поверне його військовим шляхом.

«Росія ніколи не віддасть ці території. Ми не повинні визнавати будь-яку суб’єктність цих територій. Рано чи пізно ми маємо відвоювати ці території. Звісно, це не перспектива кількох місяців. І над цим треба працювати, посилювати Збройні сили, чекати, коли Росія ослабить вплив. Проте, це той шлях, на мою думку, яким Україна має іти», – говорить Фірсов.

Треба відбудовувати звільнені території – Гай

Не варто думати, що про стратегію повернення Донбасу почали говорити лише зараз, наголошує волонтер та ветеран бойових дій на Донбасі Мирослав Гай. За останні кілька років на державному рівні обговорили кілька підходів, провели низку конференцій, залучили багатьох фахівців із тих країн, що мають подібний досвід. Утім вирішити це питання самими лише стратегіями (якими би ефективними вони не були) не вийде швидко, адже ситуація на Донбасі залежить не лише від України, а і від дій Росії. Проте добре, що від цих територій українська влада не відхрещується, а вголос озвучує, що повертатиме їх під свій контроль, говорить Гай.

Перше, що має зробити українська влада – максимально поширити покриття вже звільнених територій сходу українськими каналами та радіостанціями, вважає Мирослав Гай.

«По-друге, треба «вкидати» гроші в регіон і відбудовувати те, що було знищене війною. Досі є мости, міста, дороги, які були зруйновані війною чи рухом техніки. І якщо побачать люди з того боку, а вони побачать це, бо місцеві спілкуються, наприклад, на Щастинську ТЕС щодня регулярно з Луганська їздять люди на роботу. І якщо вони побачать ремонти доріг, що є вибір більш дешевих і якісних товарів – все це викличе бажання піти туди, де родині буде ліпше», – говорить Гай.

Президент Петро Порошенко у привітанні жителям Донецька з днем міста наголосив, що Донбас був, є та залишиться українським.

Яна ПолянськаРадіо Свобода

 

You may also like...