У гості – зі зброєю та наркотиками. Іноземці «віддячують» за українську гостинність

Традиційно українці славляться своїм хлібосольством. З розпростертими обіймами щирі господарі зустрічають кожного, хто йде з добрими намірами та чистою совістю. На українській землі досить комфортно облаштовуються представники різних народностей, яких вітрами долі занесло в наш край. Однак знаходяться серед іноземців і ті, хто зловживає українською гостинністю, не цінує щирості та добросердності наших співвітчизників, відповідає на добро не просто злом в загальному розумінні цього слова, а скоює ганебні злочинні вчинки. Будучи фактично в гостях, такі люди поводяться нахабно і цинічно, переступають межу Закону, ігнорують всі правила співжиття в країні, яка надає їм прихисток та харчі.

Поняття етнічної злочинності не з‘явилося само собою, воно випливало з поступків людей, які, прибувши в Україну з інших держав, не шанували її законів, а іноді й намагалися диктувати нашому суспільству свої, злочинні. Часто вихідці з інших регіонів, найчастіше країн-колишнього радянського Союзу, об‘єднуються в групи та скоюють різноманітні протизаконні діяння.

Аби зменшити негативний вплив етнічної злочинності на криміногенну ситуацію в державі в практичну діяльність органів внутрішніх справ, було запроваджено операцію «Трал». За два тижні, які вона тривала наприкінці вересня, було викрито майже тисячу злочинів, вчинених іноземцями на території нашої країни. Серед них і три найтяжчих – умисні вбивства у Миколаївській та Львівській областях і Харкові, за які затримано громадян Казахстану, Узбекистану, Білорусі та Туркменістану. На совісті іноземців і завдання 16 тяжких тілесних ушкоджень. Ними також вчинено 285 злочинних посягань проти власності.

На деякий час позбавлені можливості насолоджуватися українською гостинністю 859 громадян та вихідців з держав-учасниць СНД, яких за вчинення злочинів затримано. Серед них найбільше громадян Росії – 210, Молдови – 152, Азербайджану – 104, Грузії – 102, Вірменії – 87.

Чимало іноземців трималися купи, от лише об‘єднувалися вони не задля того, аби підставити одне одному плече, приміром, починаючи спільний бізнес, а для інших, темних справ. Правоохоронцями викрито 11 учасників етнічних організованих груп. Чим займалися іноземці на нашій землі, можна судити вже по «джентельменському» набору, вилученому у затриманих. Серед «найнеобхіднішого» іноземці зберігали 48 одиниць вогнепальної зброї, майже 4 кілограми вибухівки та більше 1 тисячі набоїв. Приміром, у Миколаївській області за місцем тимчасового проживання громадянина Молдови вилучено 4 одиниці вогнепальної зброї. Яка, якби не була вчасно виявлена міліцією, могла вистрілити будь-якої миті.

А от громадянин Грузії, який нелегально проживав три роки у місті Харцизьку на Донеччині, не лише порушував паспортний режим. За цей час він встиг «почистити» автомобілі, скоївши 7 крадіжок з машин.

Вдалося прискорити настання заслуженого покарання і для 150 осіб з 700 іноземців, які перебували в розшуку за вчинення злочинів на території України, в тому числі 7 убивць та 8 злочинців, які обвинувачуються в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень. Злочинці намагалися «залягти» в теплих краях, однак пересидіти, гріючись під південним сонечком, у них не вийшло. В Одеській області затримано 20 розшукуваних вихідців з Північного Кавказу, Закавказзя та Молдови, у Донецькій області – 18, Луганській та Миколаївській областях – відповідно 15 та 12.

Ті, кому гостинно відкриває свої кордони Україна, не дуже поспішають працювати на її благо. Навпаки – через їхню «діяльність» відпадає бажання трудитися і у деяких корінних жителів. Ще б пак, адже ілюзорність легкого збагачення притуплює відчуття безпеки. Тож від пропозиції «озолотитися», реалізовуючи наркотики, на жаль, відмовляються не всі, особливо спокушаються на неї молоді люди. Лише за час проведення «Тралу» у сфері незаконного обігу наркотиків виявлено 287 злочинів. Правоохоронцями вилучено 124 кілограми наркотичних речовин, у тому числі 39,7 грама важких наркотиків. Чимало з них мають іноземну «прописку», на територію ж України «стимулятори щасливих відчуттів» потрапляли за допомогою громадян держав-учасниць СНД. Завдяки «Тралу» ліквідовано 5 каналів контрабандного надходження наркотиків.

Втім, операція допомогла не лише виявити в Україні іноземців, які не дружать із Законом, а й запобігти потраплянню наших співгромадян в тенета закордонних зловмисників. Багатьох дівчат від нелегкої долі їх попередниць врятувало викриття работоргівців на Дніпропетровщині. Працівниками Управління боротьби зі злочинами, пов‘язаними з торгівлею людьми, в області викрито злочинну групу з п‘яти осіб, які впродовж 2004 – 2005 років вивозили до Росії дівчат та жінок для подальшого їх продажу з метою сексуальної експлуатації. Загалом задокументовано 5 злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми.

Проживаючи на території держави – мусиш виконувати її закони. Інакше – доведеться відповідати. Під час операції виявлено 8,6 тисячі порушників адміністративного законодавства про правовий статус іноземців, у тому числі за порушення правил перебування в Україні – 5,8 тисяч, за невжиття заходів до своєчасної їх реєстрації – 1,2 тисяч осіб. Відповідати доведеться і людям, які всіляко покривали іноземців, звісно ж, не за «спасибі», а бажаючи непогано заробити. Хоча ці кошти тепер, цілком можливо, будуть витраченні на сплату штрафів, адже за порушення порядку надання іноземним громадянам житла 358 осіб притягнуто до адмінвідповідальності. Втім, деяким «гостям» винаймати житло у «безкорисливих» місцевих вже не потрібно – 79 іноземців поміщено до приймальників-розподільників.

Як свідчать результати проведення «Тралу», ефективність цієї операції вища від попередньої, яка проводилася у лютому-березні цього року. У середньому щодоби розкривали 69 злочинів та затримували за їх вчинення 61 іноземця. Що ж, ці цифри – ще один вагомий аргумент на користь тези: гостинність має бути обережною.

Любов Нечипоренко, ДЗГ МВС України для УК

You may also like...