ШОУМЕН ВІДІБРАВ ЯГОДИ У СЕЛЯН

Відомий актор і телеведучий незабаром з’явиться на торфовому родовищі поблизу села Озерськ Дубровицького району. Прихильники таланту Ноябрьова можуть не хвилюватися — актор не збирається змінювати професію: брати до рук лопату чи сідати в кабіну трактора. Популярний артист просто «в долі», тобто є одним із співвласників компанії, що видобуває торф.Найчарівніший та найпривабливіший шоумен України, як зазвичай називають телеканали Іллю Ноябрьова, може залишити столицю, перевзутися у гумові чоботи і ледь не гелікоптером дістатися до села Озерськ, що в Дубровицькому районі. На таку подорож можуть наштовхнути лише гроші, навіть великі гроші — цьому правилу і заслуженим артистам зраджувати не годиться. Щастя у вигляді пана Ноябрьова впаде на голови поліщуків через їх непоступливість у простому, здавалося б, питанні.

Київській фірмі «Торф Ленд Україна», яка ще й року від дня свого створення не відсвяткувала і яка може займатися, окрім торгівлі й посередництва, ще й видобутком торфу, дуже приглянулося болото поблизу Озерська. Хочуть для цієї мети кияни 237 гектарів болота використати. А місцеві жителі такого ентузіазму бізнесменів не поділяють — на болоті росте журавлина, яку мешканці Озерська тоннами збирають, продають і з того живуть. Іншого пристойного заняття у селі, де лише кожен п’ятнадцятий мешканець офіційно працевлаштований, немає.

Отож підозрюють поліщуки, що з розпочатим видобутком торфу їх годувальниця-журавлина стане недоступною, а потім і геть зникне та так, що наступні покоління бачитимуть ту рослину тільки у Червоній книзі. Тож звернулися мешканці Озерська громадою до обласної ради — не погубіть журавлину і нас разом з нею. Вивченням питання зайнялася серйозна обласна комісія, на переговори з «непокірними» поліщуками вирушив перший заступник голови облради Валентин Крока разом із представником «Торф Ленду» Владиславом Письменним.

Розповідає Валентин Крока:

— Кияни зібрали усі необхідні погодження і документи. Тому ніби юридичного підгрунтя, щоб їм землю під торфорозробку не віддати, у нас немає. Але ми не можемо не враховувати думку місцевих жителів. Та й інтереси області нас турбують — якщо столична фірма працюватиме на Рівенщині, то вона зможе й податків до обласного бюджету не платити. Інша справа — якби вони погодилися створити дочірнє підприємство, платили податки у сільраду, дали людям роботу. Зрештою, це не моя компетенція — радити щось бізнесменам. Розробка торфу — перспективне заняття, на землю поблизу Озерська вже претендують декілька інших підприємств, власне, землі вистачить на всіх — там є близько двох тисяч гектарів торфовищ.

Поки що сторони переговорного процесу зійшлися на тому, що потрібно вислухати одне одного на загальних зборах села. Від «Торф Ленду», як запевнив Кроку пан Письменний, приїде на розмову шоумен Ілля Ноябрьов. Цей артист, якщо вірити голові обласної ради Роману Василишину, не є власником, а лише одним із співвласників підприємства. Якщо ж селяни залишаться розмовою, чи то пак шоу, невдоволеними, то вони обіцяють поїхати до Миколи Жулинського (академік-нардеп свого часу присвятив два роки свого життя Озерській школі, про що пізніше згадував: «Там не було ні світла, ні радіо, ні газет, ні пристойного клубу. Тільки величезне озеро і на все село три прізвища — Сірко, Пляшко і Петрович. Два роки чесно відпрацював, але хотів якось вирватися, вчитися далі…»). Якщо і Жулинський не зарадить, то поліщуки поїдуть всім селом шукати справедливості до Ющенка.

Сергій Штурхецький Рівне вечірнє

You may also like...