УБЕЗ «ЗАПРЕСУВАВ» “ПРАВОЄ ДЄЛО” В ОДЕСІ

Ситуація зі свободою слова в Одесі така сама, як і по всій країні – її там немає, а там де вона залишається, її безсовісно нищать. Що, зокрема, підтверджують події навколо популярної в місті газети “Правоє дєло”. Тиск на видання щодня посилюється. До боротьби залучилися навіть правоохоронці.


Цього року в газеті “Правоє дєло” вийшла стаття головного її редактора Леоніда Штекеля, присвячена діям працівника відділу Жовтневого управління з боротьби з економічною злочинністю оперуповноваженого Півторака. Те, що дозволяв собі цей пан у кашкеті на книжковому ринку Одеси, на думку автора, мало характер неприхованого порушення прав людини.

Від часу оприлюднення статті події навколо видавничого Центру “Негоціант” – видавця газети “Правоє дєло” – розгортаються таким чином, що журналісти вважають за можливе заявити про спробу політичної розправи з боку прокуратури Жовтневого району і районного відділу з боротьби з економічними злочинами, які чинять відвертий тиск.

У редакції газети “Правоє дєло” неодноразово влаштовували обшук, а видавництво “Негоціант” дотепер намагаються позбавити приміщення. Тривають погрози на ім”я заступника головного редактора газети Ірини Голобородько.

Редактор Леонід Штекель не вірить, що дії працівників прокуратури мають випадковий характер.

“Останнім часом міліція розпочала викликати на бесіди працівників газети та видавництва студії “Негоціант”. Під час цих зустрічей їм пропонували написати заяви про те, що у видавництві їм не сплачували зарплату. Дивно, що ці заяви було написано саме у міліції без попередніх скарг до дирекції. На людей психологічно тиснули. Під час бесід лунали обіцянки порушити нову кримінальну справу проти Леоніда Штекеля.”

Ірина Голобородько зі свого боку наголосила, що “ситуація навколо видавництва “Негоціант” є реальною ілюстрацією того як в Одесі та області підтримують середній бізнес”.

Редакція популярної в Одесі газети “Правоє дєло” закликала працівників регіональних мас медіа, правозахисні організації дати оцінку діям прокуратури та підтримати колег.

В результаті… на проведену в Одесі прес-конференцію з”явилися лише троє журналістів. Очевидно, проблема утиску журналістів для Одеси не актуальна?..

Ігор Столяров, Одеса

You may also like...