Скромний гешефт МВС: міліція має намір підвищити вартість своїх послуг

Веселий пройдисвіт Остап Бендер пишався тим, що знає 400 відносно чесних способів відбирання грошей у населення. Жалюгідний дилетант. Міністерство внутрішніх справ України не тільки знає, але і в офіційному порядку узаконило 93 способи спустошення наших гаманців, з тонким гумором охрестивши цю процедуру «наданням платних послуг».

Чому власне 93? А саме стільки пунктів містить прейскурант платних послуг, які надаються громадянам органами і підрозділами внутрішніх справ на підставі загального наказу №369/1105/336 від 05 жовтня 2007 року одразу трьох Міністерств – внутрішніх справ, фінансів і економіки (http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z1235-07). Все чин по чину – наказ зареєстрований у Міністерстві юстиції, а тому сумнівно чесні способи отримання міліцією грошових знаків перетворилися на бездоганно чесні.

Судячи з прейскуранту, Міністерство внутрішніх справ – відомство дуже «послужливе» і за гроші готове виконати будь-яку забаганку пересічного громадянина: від ксерокопіювання і ламінування документів до супроводу вантажів патрульними машинами ДАІ і проведення лекцій. А заразом якось непомітно примусити платити нас за те, що являється не послугою, а по суті обов’язком міліції. І платити доводиться, оскільки поняття «послуга» у розумінні МВС, це не доброзичливе питання «чого бажаєте», а зухвалий ультиматум «давай гроші». Міліція, поступово перетворюючись у комерційну структуру, привчила нас платити буквально за все, у тому числі і за виконання покладених на неї функцій, функцій державного органу, які відповідно до Закону України «Про міліцію», повинні реалізовуватись абсолютно безкоштовно.

Наприклад, отримання довідки про розшук транспортного засобу (пункт 57 прейскуранта), втрату паспорта (пункт 58) або тієї ж горезвісної довідки про несудимість (пункт 63) обійдеться Вам у 13 гривень 10 копійок. Перепрошую, а як же Закони України «Про інформацію» і «Про звернення громадян», які гарантують кожному з нас право вільно звернутися до органу влади і безкоштовно отримати відповідь на своє звернення. Або така послуга, як фотографування місця здійснення дорожньо-транспортної пригоди (пункт 66) вартістю у 62 гривні – без оплати співробітники міліції ДТП фіксувати не повинні?

Сфера фінансових інтересів «ідейних борців за грошові знаки» від МВС безмірна і щороку міліція із задоволенням підраховує бариші, отримані за видачу паспортів і посвідчень водія, оформлення різноманітних та вигаданих самою ж міліцією ліцензій і дозволів, за проведення непотрібних нам реєстрацій і оформлення документів, яке зазвичай зводиться до того, що чиновник забере і підшиє у принесену громадянином папку зібрані ним же довідки.

При цьому нікого з високопоставлених чиновників зовсім не бентежить той факт, що за ці послуги ми вже перерахували державі кошти, які називаються держмитом, розмір якого іноді значно менше, ніж сплачені нами гроші за послуги МВС. Наприклад, за отримання закордонного паспорта у десятиденний термін громадянин сплачує 340 гривень держмита і в той же час – 552 гривні 08 копійок за послуги МВС. Можу повідомити за що саме: 158 гривень 38 копійок – за послуги паспортної служби, 26 гривень 20 копійок – за послуги інформаційного підрозділу, 150 гривень – за так звану бланкову продукцію (ціна бланка паспорта плюс 25-відсоткова надбавка від його вартості).

Ціна за оформлення закордонного паспорта протягом 3 днів складає вже 1205 гривень 75 копійок, з яких до бюджету у вигляді держмита спрямовується знову-таки тільки 340 гривень, а все інше є нашою даниною за нав’язливий сервіс міліції. Цікаво і те, що у даному випадку за вартість бланкової продукції МВС отримує вже 525 гривень, хоча незрозуміло – яким чином термін оформлення паспорта може впливати на вартість його бланка, яка, зазвичай, ретельно приховується від громадян за формулюванням «комерційна таємниця» і за даними з різних джерел складає всього-то від 40 до 57 гривень.

Але навіть і такий «скромний» міліцейській гешефт керівництво МВС вже не влаштовує: 10 березня на сайті Міністерства розміщений проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися підрозділами Міністерства внутрішніх справ, порядку їх надання та розмірів плати» (http://mvs.gov.ua/mvs/control/main/uk/publish/article/504320).

Зрозуміло, що зміни у порядку витягування міліцією коштів з населення мають за мету виключно «забезпечення доступності і відкритості послуг, що надаються МВС та покращення умов для реалізації громадянами своїх прав, свобод і законних інтересів». До цього ми вже звикли – комунальні тарифи і гречка у нас завжди дорожчають від імені або з вини народу, але, ознайомившись з цінами міліційного прейскуранта, хочеться заволати: «Панове, але не на стільки ж!».

МВС завжди славилося відмінним апетитом до грошей, але подібне зростання користолюбних настроїв правоохоронного відомства на фоні неухильного зубожіння охоронюваних ним громадян та ще і після старанно розрекламованого владою збільшення бюджетного фінансування силових структур є відвертим знущанням над нами і черговим проявом модної наразі державної політики «затягування поясів».

А втім, оцінюйте самі. За проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів з видачею талона про його проходження (а як же жовта картка від Президента?) міліція планує отримувати з одного автомобіля 40 гривень (було 13 гривень ), з мотоцикла – 33 гривні (було 8 ). Підкреслюю – це винятково плата за послуги ДАІ, без держмита і додаткових супутніх «накруток» з боку фірм – паразитів.

Видача водійського посвідчення буде коштувати 151 гривню (було 15), видача свідоцтва про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі – 145 гривень (було 11), реєстрація, перереєстрація транспортних засобів з видачею свідоцтва – 177 гривень (було 12), а ціна письмової довідки, що видається ДАІ, зросте з 13 до 51 гривні.

Не відстає від ДАІ і паспортна служба. Якщо зараз для отримання закордонного паспорта у місячний термін на рахунки МВС необхідно сплатити 173 гривні 38 копійок, то у новому прейскуранті ця сума зросте до 325 гривень 57 копійок. За що маємо платити:

– 75 гривень 32 копійки – за надання послуг з прийому документів для оформлення закордонного паспорту (раніше такого платежу взагалі не було);

– 87 гривень 15 копійок – за оформлення і видачу закордонного паспорту (було 10 гривень 28 копійок);

– 13 гривень 10 копійок – за отримання довідки про несудимість (вартість не змінена);

– приблизно 150 гривень – 25-відсоткова надбавка до визначеної виробником вартості виготовлення бланку закордонного паспорта (ціна поки що не змінилась).

У разі бажання заявника прискорити оформлення закордонного паспорта, сума сплачуваних Міністерству внутрішніх справ коштів збільшується у двічі. І знову зауважу – розмір держмита за оформлення паспорта у місячний термін становить лише 170 гривень.

Перераховувати всі факти «підвищення тарифів» не має сенсу, проте зауважу, що надання більшості послуг не потребує від міліції будь-яких матеріальних витрат і економічно не обґрунтоване. Фактично МВС, отримавши від держави бюджетні кошти для забезпечення безкоштовного обслуговування громадян, намагається примусити нас повторно оплачувати таку діяльність з власної кишені.

Автор: Володимир Батчаєв, АСОЦІАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ МОНІТОРІВ з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

You may also like...