МЕРСЕДЕС – ПРОДУКТ НЕТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ

Через такі обставини, одразу після сумнівної конфіскації авто, його слід терміново продати – не біда, що за безцінь: головне, щоб продукт не втратив своїх споживчих властивостей. Все ж таки 5000 доларів за новенький Мерседес Е-320 – це теж гроші. До того ж, новому власникові гарантований святковий настрій за новорічним столом.Як відомо, напередодні новорічних свят різноманітні чиновники, особливо ті, що у формі, стають надзвичайно пильними. Не знаємо що тому причиною – чи-то злочинний світ активізує свою передсвяткову діяльність, чи-то у панів офіцерів виникає потреба у якийсь неформальний спосіб заробити додаток до своєї мізерної платні – аби було що на святковий стіл поставити та під ялинку покласти. Відомо, що держава не балує зарплатнею серед іншого й працівників податкової служби. От вони й пильнують, віртуозно освоївши головний принцип експропріації, винайдений теоретиками марскизму-ленінізму – відбирати та розподіляти.

Автор вже звертався до проблем ТОВ “Прометей”, які у того виникли через вибіркову пильність податкової служби: про незаконний арешт цукру, бензину, побутової техніки, продуктів та автомобілів, які були не сіло-не впало визнані речовими доказами в кримінальній справі проти підприємства. Та цього виявилось замало. І тоді полювальники на платників податків влаштували справжнє сафарі, вирішивши якнайшвидше “реалізувати” оті “речові докази” – кілька десятків новеньких іномарок, відібраних в “Прометея” напередодні Нового року.

Як це робиться на практиці. 8 листопада старшим слідчим Шосткинської ОДПІ капітаном податкової міліції В.Тараном було накладено арешт на майно, яке за переконанням податківців належить «Прометею». “Майно”, на яке було накладено арешт – це сорок іномарок типу Mercedes-Benz, Toyota Land Cruiser, Mitsubishi Pajero Wagon etx. Авто надійшли “Прометею” на підставі контракту № 07/ Pr02124 від 24.06.02. Того ж таки дня, Київський районний суд міста Харкова, розглянувши заяву ТОВ “Прометей”, ухвалив “заборонити… контролюючим органам та всім іншим державним органам, їх посадовим особам, підприємствам, товариствам, установам проводити вилучення, виїмки, арешт, продаж, опис та інші будь-які дії, які будуть обмежувати реалізації права власності позивачів щодо автомобілів, які надійшли до ТОВ “Прометей” на підставі контракту № 07/ Pr02124 від 24.06.02. Іншими словами – суд ухвалив не перешкоджати ТОВ “Прометей” реалізувати право власності на автомобілі, які надійшли на підставі згаданого контракту (прохання звернути увагу на момент наявності самого контракту – він ще вирине у цій історії).

Як відомо, судова ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду протягом 15 діб – проте ніхто нічого не оскаржував. Навіщо якийсь суд, якщо ти “при виконанні”, та ще й Новий рік на носу! Події розвиваються стрімко. Всі ці “предмети”, (висловлюючись мовою протоколу, підписаного Тараном), того ж дня були передані на зберігання генеральному директору товариства з обмеженою відповідальністю “Рекон” В. Сурнику.

У розписці, підписаній Сурником, зазначається, що він “прийняв на відповідальне зберігання нові автомобілі іноземного виробництва”. 11 листопада той же Київський районний суд м. Харкова ухвалює рішення “заборонити ТОВ “Рекон”, контролюючим органам та всім іншим державним органам, їх посадовим особам, підприємствам, товариствам, установам проводити вилучення, виїмки, арешт, продаж, опис та інші будь-які дії, які будуть якось обмежувати реалізації права власності позивачів” щодо все тих же сорока іномарок. Цю ухвалу – так само як і попередню – ніхто не оскаржив.

6 грудня стараннями спеців із податкової міліції на світ з»являється документ, яким, по суті, самі ж податківці зізнаються в незаконності усіх своїх попередніх дій. Документ цей зветься “Постанова про зняття арешту з частини майна, на яке було покладене арешт”. Ви вже здогадлися, що у якості майна у постанові фігурують все ті ж іномарки, які так псують податківцям святковий настрій. В документі, зокрема, йдеться: “В ході подальшого розслідування… встановлено, що 13 автомобілів згідно контракту № 07/ Pr02124 від 24.06.02, поставлені фірмою “Холберт Холдінг ЛТД” для ТОВ “Прометей” на умовах СРТ-Шостка, Україна. Тобто, автомобілі повинні перейти у власність ТОВ “Прометей” після сплати митних платежів та здійснення розрахунків за товар. При надходженні їх на митну територію України, за автомобілі в кількості 13 одиниць товариством “Прометей” митні платежі сплачені не були, а тому вони не перейшли у власність ТОВ “Прометей”.

Фірма “Холберт Холдінг ЛТД” склала контракт з ТОВ “Ніка” на продаж вищевказаних автомобілів.

Аналізуючи зібрані матеріали… необхідно зробити висновок, що на цей час 13 вище зазначених автомобілів є власністю фірми “Холберг Холдінг ЛТД”, а тому рішення про накладення на них арешту, як на майно ТОВ “Прометей”, підлягає скасуванню”.

А тому старший слідчий Слідчого управління податкової міліції ДПА України С.Пархоменко, котрий підписав цей документ, постановив: “зняти арешт з 13 автомобілів, та передати їх ТОВ “Ніка” для проведення митного оформлення згідно контракту…”

Ніхто з податківців навіть думки не має пояснювати представникам “Прометея” – чим саме ці 13 автомобілів, з яких податківці зняли арешт, відрізняються від решти арештованих автомобілів, чому лише тринадцять з сорока авто податківці визнали “власністю фірми “Холберт Холдінг ЛТД”, адже решта іномарок так само належить цій фірмі згідно контракту № 07/ Pr02124 від 24.06.02.

Нарешті, із наближенням новорічних свят наближується й кульмінація цієї автомобільної історії. Отже, 25 грудня за підписом старшого слідчого Слідчого управління майора податкової міліції М.Тиченко з”явилася “Постанова про передачу речових доказів на реалізацію”. Цю постанову хочеться читати й перечитувати. Ось окремі витяги з цього документу: “24.10.2002 на митному посту “Шостка” глухівської митниці співробітниками податкової міліції затримано 40 легкових автомобілів імпортного виробництва, які надійшли в адрес ТОВ “Прометей”. Вказані автомобілі оглянуті, визнані речовими доказами. Згідно протоколу від 8.11.2002 на них накладено арешт, частина з них знаходяться на зберіганні в ТОВ “Підприємство “Рекон” м.Києва.

У ході слідства призначено товарознавчу експертизу автомобілів іноземного виробництва. Згідно висновків експертизи встановлено дійсну вартість 13 транспортних засобів. Відповідно до цих висновків експертів зазначено, що при тривалому зберіганні автомобілів на відкритій стоянці можлива присутність фізичного їх зносу за рахунок впливу природних факторів, вони втрачають свої якості, у зв»язку з чим виникає необхідність реалізації їх в коротші строки. Автомобілі являються конфіскованим майном з обмеженим строком реалізації, у звязку з чим не існує можливості пошуку найбільш вигідних покупців”.

Через це слідчий Тиченко постановив: “передати речові докази на реалізацію товариству з обмеженою відповідальністю “Підприємство “Рекон”. Грошові кошти, отримані від реалізації 13 автомобілів направити на депозитний рахунок ДПА у Сумській області”.

Не варто, мабуть, нагадувати слідчому Тиченко, що, згідно зі ст. 78 КПК, “речовими доказами є предмети, які були знаряддями вчинення злочину, зберегли на собі сліди злочину або були об»єктом злочинних дій, гроші, цінності та інші речі, нажиті злочинним шляхом, і всі інші предмети, які можуть бути засобом для розкриття злочину”.

Не варто також роз»яснювати, що автомобілі – не докторська ковбаса, вони не є “товаром з обмеженим строком реалізаці”. І чи “можлива присутність фізичного їх зносу” чи ні – ніякі експерти визначити не в змозі. Так само не варто, мабуть, нагадувати слідчому Тиченко статтю 51 Кримінального кодекcу України, в якій чорним по білому записано, що такий вид покарання як конфіскація можуть застосовувати лише суди, але у жодному разі не слідчі навіть такої грізної структури як ДПА.

І наостанок: вочевидь, пани податківці не уникають можливості зробити гідний подарунок на Новий рік собі чи-то своїм друзям (нагадаємо, що ота постанова, на підставі якої біло поспіхом продано “речові докази”, датується 25 грудня). Такі собі Діди Морози у кашкетах пропонують вам купити шикарну іномарку, на яку внаслідок “товарознавчої експертизи” “встановлено дійсну вартість”. Яку саме? За неперевіреною інформацію, одну з іномарок, а саме Mercedes-Benz E-320 вартістю більш ніж 80 тисяч доларів було “реалізовано” за 5 тисяч. Вочевидь, Мерседеси нині настільки не придатні для тривалого зберігання, що за якісь місяць-другий знецінюються у 16 разів!

Наостанок ще один передноворічний нюанс: постанова про продаж авто, підписана слідчим слідчого управління податкової міліції ДПА Тиченко була завірена печаткою… ТОВ “Підприємство “Рекон” – того самого, яке раніше отримало ці іномарки всього лише для зберігання. Отже, залишається поздоровити нових власників 13 розкішних іномарок із вигідним святковим придбанням!

Василь Кам”яний, спеціально для “УК”

You may also like...