НА КІПРІ НАШІ Б”ЮТЬ!

МЗС України вважає, що моряк Щукін побив трьох кіпрських поліцейських. Знай наших! Федерація морських профспілок України зі штаб-квартирою в Одесі, висловила протест стосовно примусової репатріації з Кіпру групиукраїнських моряків, членів екіпажу судна „Примекспрес Айленд”. Заяви протесту спрямовані до Міністра закордонних Справ України та уповноваженної Верховної Ради з прав людини.

„Просимо Вас зробити термінові кроки за фактом примусової репатріації членів екіпажу пароплава „Примекспрес Айленд” – громадян України, проти яких міграційною поліцією порту Лиммассол, на Кіпрі, була використана сила, їм завдано тілесних ушкоджень. Внаслідок дій поліції 13 членів екіпажу опинилися на території України (в місті Одесі) без документів та особистих речей”. – йдеться у зверненні Федерації морських профспілок.

Пароплав „Примекспрес Айленд” є під арештом у порту Лимассол з 7 вересня 2001 року. На момент арешту судно було під прапором України, а його власник – туристична фірма „Примекспрес”.

Членам екіпажу не платили гроші, через що весною 2002 року вони звернулися до суду.

Міграційна влада, під приводом фотографування для оформлення берегових паспортів, зібрала моряків в офісі поліції. Дітей та жінок розсадили по різних кімнатах. Потім їх поставили до стіни, примусово обшукали, конфіскували мобільні телефони і виявлені особисті речі. Під час спроби надіти наручники на членів екіпажу, один з моряків Олександр Щукін спитався про причини такго ставлення. У відповідь працівники поліції побили його, повалили і силою надягли наручники.

13 членів екіпажу судна в наручниках силоміць посадили у літак Лимассол-Одеса-Київ.

Всі їхні речі та документи залишилися на борту судна. Все це розповідають автори Запиту Федерації морських профспілок України до МЗС України.

Але на думку МЗС України події розвивалися дещо інакше, про що МЗС відповідає у листі на адресу Федерації: „18.02.2003 року під приводом фотографування на нові перепустки, всіх осіб, які залишились на судні було знову зібрано у приміщенні міграційної служби м. Лимассол. В результаті бійки, спровокованої громадянином України, трьом працівникам поліції було завдано тілесних ушкоджень. Бійка була спровокована членом екіпажу Олександром Щукіним”.

У відповідь на це Голова Федерації морських профспілок України Микола Барський наголосив, що „якби це була правда, то українського моряка посадили б не у літак а до в”язниці за протидію працівникам міграційної поліції. Наслідки побиття Олександра Щукіна зафіксовані Актом судово-медичного огляду, який підтвердив що на нього одягали наручники і били по голові”.

У вже згаданому листі МЗС, від 27 лютого, говориться про те, що „саме у цей час пакуються речі моряків для їх повернення господарям”. Тим не менше, станом на 4 березня особисті речі морякам досі не повернули.

За повідомленням Генконсула України на Кіпрі нині вирішується питання продажу судна „Примекспрес Айленд”.

Але навіть після його продажу немає гарантії, що заборгованість з зарплати буде ліквідована повністю.

Ігор Столяров, Одеса

You may also like...