Как церковные воры грабят церкви

У 2006 році на Хмельниччині було зареєстровано 20 крадіжок з церков, переважна більшість з яких належить Московському патріархату. Злочинці, зазвичай викрадали ікони, датовані ХІХ – початком ХХ століття, Євангелія, хрести, чаші для причастя та інші церковні атрибути. Характерно, що інколи за одну ніч крадії могли «відвідати» декілька храмів у різних селах, розташованих поблизу автодоріг. Потрапляли непрохані гості до святинь завжди одним і тим же способом: шляхом зламу замків та перекушування металевих скоб. До того ж, зловмисники досить професійно замітали сліди злочину: одного разу навіть забрали із собою зірвані замки. Обставини вчинення злочинів та спосіб проникнення в приміщення культових споруд наштовхнули оперативників на думку, що до їх вчинення причетна одна і та ж група осіб, можливо із числа раніше судимих. Єдиною більш-менш суттєвою зачіпкою, яка могла б вивести на слід злочинців, став червоний автомобіль «ВАЗ-2108» з транзитними номерними знаками, який був помічений в чотирьох місцях крадіжок. Саме він і став основним орієнтиром у пошуку крадіїв.

На початку січня схожий за описом легковик працівники ізяславського карного розшуку затримали на автодорозі Ізяслав-Білогородка. У салоні машини знаходились двоє мешканців Київської області 1982-го та 1976-го років народження, старший з яких мав судимість за збут наркотичних засобів. Під час огляду автомобіля працівники міліції вилучили низку речей, які свідчили про причетність його пасажирів до вчинення злочинів.

Це ножиці для перекушування металу, лом, рукавички, набір викруток, а також пістолет «Форт-12Р» для відстрілу патронів з гумовими кулями калібру 9 мм, магазин та 18 патронів до нього. До речі, і сам автомобіль зловмисників викликав чималий подив у оперативників. Старенька на вигляд «вазівська вісімка» була переобладнана таким чином, що за лічені секунди могла розвивати швидкість до 180 км на годину.

Як з’ясувалося, молодики причетні до 17 крадіжок з культових споруд на території Хмельницької області. А всього на їх рахунку 56 подібних злочинів на території Житомирської, Рівненської, Вінницької, Київської та Тернопільської областей.

За попередніми даними, кримінальний дует працював на замовлення. Замовник, особа якого поки що не встановлена, телефонував виконавцям на мобільний телефон і повідомляв, які церковні атрибути йому потрібні. З ним виконавці познайомилися у розважальному закладі на початку 2006 року, де чоловік і запропонував їм обкрадати церкви, а викрадене за обумовлену плату здавати йому. Передача товару щоразу відбувалася у тому місці, яке призначав сам замовник.

Траплялося у практиці зловмисників і чимало курйозних випадків. Одного разу один із них, який мав досить кремезну статуру, намагався, проникнути у церкву через вікно. Але якщо верхня частина тіла пройшла у отвір між перекушеними решітками без проблем, то нижня – застрягла. Майже дві години злодій, який випадково опинився у пастці, благав про допомогу, поки якимось дивом не звільнився.

Про знахабнілість крадіїв свідчить ще й такий факт. Під час вчинення крадіжки з церкви у сусідній області злодій не зміг самотужки вибратись з храму і йому довелося чекати, доки прийде диякон та відчинить церковні ворота. Тоді зловмисник з нахабним виглядом просто вийшов з церкви, приголомшивши священнослужителя.

ЦЗГ УМВСУ в Хмельницькій області

You may also like...