ОБВИНЯЕМЫЕ ПО ДЕЛУ №49-1054 (КАК ПРОКУРАТУРА ГОТОВИЛАСЬ К 16 СЕНТЯБРЯ)

Не минул еще перепуг у милицейских генералов после появления на “УК” статьи “В Украине обнаружена хунта”, служба внутренней безопасности по сей день продолжает поиск в стройных рядах МВД предателей великого дела слежки за оппозицией и не только, на автора публикации едва ли не ежеденевно “выходят” самые разные люди, дабы между прочем спросить: “Так откуда документик?”, а особо рьяные коллеги продолжают еще выводить на чистую воду “политического пиарщика” Ельцова. Между тем, для всех вышеперечисленных появился дополнительный объем работы. На сей раз за поиском “кротов” (а может виновны не “кроты”, а дятлы”?) прийдется ехать в коммандировку – в край угля и ФК“Шахтер”. Хорошо известный читателям Владимир Бойко стал обладателем еще одной неафишируемой “бумаги” – на этот раз из недр прокуратуры. Предлагаем вашему вниманию опросник прокуратуры для организаторов акции «Повстань, Україно”, разосланный по всем регионам. Про те, що правоохоронні органи не слідкують за опозиційно налаштованими громадянами – загальновідомо. Ані СБУ, ані МВС не цікавляться, борони Боже, політичними переконаннями мешканців України і не збирають інформацію про партійну належність людей, на податки яких існують ці поважні організації. А тому, хто в це не вірить, хай стане соромно після всіх тих інтерв’ю та виступів міліцейсько-СБУшного начальства, яке з обуренням сприйняло сумніви щодо своєї політичної незаангажованості. І яке, як виявилося, служить народові України, а не інтересам однієї людини, у чому це начальство абсолютно безпідставно звинувачують деякі політично незрілі платники податків.

Між іншим, пересічного платника податків можна поздоровити – тепер його коштом до органів, які не ведуть стеження за політичними партіями й рухами, приєдналася ще й Генеральна прокуратура України. Яка також переймається виключно боротьбою зі злочинністю та пошуками вбивць журналістів. А з метою остаточно переконати громадськість в тому, що так і є, ранком 14-го вересня тих самих політично незрілих обійшли слідчі прокуратури. Причому, одночасно і в масштабах всієї країни. День був суботній, тому допитувати цих громадян довелося прямо з ліжка.

Щоправда, в якості кого, так і залишилося таємницею слідства – чи то підозрюваних, чи обвинувачених. Принаймні не свідків, це точно, оскільки при допиті слідчі не попереджали про відповідальність про відмову давати свідчення. Але ж і процесуальний статус підозрюваного також не пасує тим, кого витягували з ліжка тепленькими в самому спідньому. Оскільки, відповідно до КПК, підозрюваний – це людина, яку затримано, або якій обрано запобіжний захід, але не пред’явлено обвинувачення. Тож і виходить, що одночасно кілька тисяч наших співвітчизників ранком 14-го вересня набули статус обвинувачених у кримінальній справі №49-1054.

У деяких допитливих осіб у погонах може виникнути професійний інтерес: а звідкіля авторові відомий номер справи? Кажу не криючись: документик отримано через професійну недолугість співробітників Донецької обласної прокуратури, які загубили оцей дуже інформативний аркушик з отієї самої справи. А щоб Генеральний прокурор не мав сумнівів, що донецьких прокурорів давно треба гнати з роботи, один з документиків подаємо нижче. При цьому вибираємо самі перли прокурорської творчості. Отже, пропонуємо читацькій увазі список запитань, розроблений в Генеральній прокуратурі й спущений низовим ланкам: запитання, які треба ставити на допиті можливим учасника акції “Повстань, Україно!”.

Орфографію та пунктуацію збережено. Текст подається мовою оригіналу.

ВОПРОСЫ ПО УГОЛОВНОМУ ДЕЛУ №49-1054

1. Вам для ознакомления представляется решение Шевченковского районного суда г. Киева от 12.09.02 года, которым установлены ограничения на массовые сборы во время проведения акции гражданского протеста «Повстань, Україно» на территории г. Киева с 16.09.02 с конкретными запретами. Ознакомившись с указанным решением, Вам понятна его суть?

2. Вы понимаете, что в случае невыполнения указанного решения суда при проведении акции гражданского протеста в не установленных местах, такие действия влекут за собой уголовную ответственность к нарушителям?

3. В каких организациях Вы состоите, и кто является их руководителем?

4. Вам известно, что Вы несете ответственность за людей, которых организовываете для участия в акции гражданского протеста, если Вы до них не доведете решение Шевченковского районного суда г. Киева и они по незнанию, окажутся в местах, где судом запрещено проводить акции гражданского протеста?

5. Поясните следствию, каким образом Вы собираетесь агитируемых Вами людей доставлять в г. Киев?

6. Поясните следствию, кто финансирует проведении акции гражданского протеста и где Вы собираетесь размещать прибывших в г. Киев людей?

7. Как Вы собираетесь проводить акцию гражданского протеста, какими действиями это будет обусловлено?

8. Из поступающих через СМИ информации, руководители акции протеста незаконно призывают к отставке Президента Украины и смены власти. Известно ли Вам, что такие призывы являются вмешательством в деятельность государственного деятеля и влекут за собой уголовное наказание по ст. 334 УК Украины?

9. Вам известно, что требования досрочных выборов Президента Украины противоречит законодательству Украины, так как Конституция и Закон Украины «О выборах Президента Украины» предусматривают очередные, внеочередные и повторные выборы, что регулируется ст.ст. 108, 109, 110 и 111 Конституции Украины?

10. Вы понимаете, что не исполнение решения Шевченковского районного суда г. Киева может повлечь за собой массовые беспорядки, оказание сопротивление работникам милиции и другие не предсказуемые уголовно наказуемые деяния. Вы готовы к тому, что люди, которых Вы агитируете к акции протеста не будут нарушать закон?

Так і хочеться відповісти з піонерським захватом “Завжди напоготові!” А потім зателефонувати в м. Київ за телефоном/факсом №296 89 87, що знаходиться у відділі контролю (контролю кого?), звідкіля в прокуратуру Донецької області надійшов цей документ (якщо вірити позначкам апарату наверху сторінки) і поцікавитися, де був пан Пискун вісім років тому, коли нині діючий АН-2 (тобто Арбітр Нації №2) приходив уперше до влади в результаті саме дострокових виборів? І чи ходив на них Святослав Михайлович в 1994 році?

Ясна річ, що в цьому переліку “Вопросов по уголовному делу” коментувати хочеться кожний рядок і кожне слово, взявши в руки Кримінально-процесуальний кодекс. Та нехай вже ця насолода залишиться читачам “УК”. Та прокуророві Донецької області Віктору Пшонці.

А найцікавіше в цій історії ще попереду. Оскільки у випадку, якщо всі ці тисячі допитаних громадян не будуть визнані судом злочинцями, то за сам факт їхнього допиту як обвинувачених (а кого ж ще?) доведеться з державного гаманця – у повній відповідності з Законом України “Про порядок відшкодування шкоди, заподіяної громадянину незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду” – сплатити чималу компенсацію. І за незаконне притягнення до кримінальної справи № 49-1054, і за вихідний день, і за саму постановку запитання “В каких организациях Вы состоите?” Позаяк Конституційний Суд України вже якось роз’яснював, що збирати таку інформацію про людину не можна. Але ж де ГПУ, а де – Конституція…

Володимир БОЙКО, “УК”

P.S. Автор попытался выяснить: кому принадлежит телефон, с которого был послан факс в Донецк. И вот какой ответ получил: 296-89-87 / ГЕНЕРАЛЬН.ПРОКУРАТУРА / Резницкая Ул. / 13/15 / 252011

You may also like...