За що МВС поважає «ЄДАПС»?

Як відомо, постановою Кабінету міністрів України від 26 червня 2009 року № 643 утворена Державна міграційна служба України, а згодом урядом ухвалено рішення про виділення їй 10 млн. гривень для створення електронних архівів міграційного характеру. 

І одразу комерційний консорціум «ЄДАПС» та його відомий лобіст, народний депутат України Грицак В.М. почали тиражувати заяви про можливі негативні наслідки від утворення міграційної служби загалом і електронних архівів – зокрема. Спектр звинувачень різноплановий – від розкрадання високопосадовцями коштів до створення паралельного Державного реєстру виборців та надання «липових» даних аби зірвати виборчий процес.

Причина такої поведінки стала зрозумілою згодом. І вона банальна – запахло грошима. Адже Кабінет міністрів ухвалив рішення про спрямування бюджетних коштів на цю програму на рахунки МВС. І ось вже консорціум «ЄДАПС» обговорюють з керівництвом МВС питання продовження Генерального контракту щодо співпраці та одночасного покладання на цю структуру робіт з переведення міграційної інформації з паперових на електронні носії. Апетити немалі.

Цікавий момент. В огляд преси на телеканалі «24» потрапила стаття з електронної версії газети «Дело» від 16 вересня 2009 року «Мільярд, який схований у паспорті», в якій висвітлюється ця проблематика та зазначається, що державі пропонується заплатити консорціуму «ЄДАПС» понад 900 млн гривень. Але ця стаття в друкований варіант газети чомусь так і не потрапила. Хто ж був зацікавлений в тому, щоб ця інформація не дійшла до широкого загалу? Консорціум «ЄДАПС» та його покровителі з високих кабінетів?

Ці питання виникають у зв’язку з практикою витрачання бюджетних коштів при попередній співпраці консорціуму «ЄДАПС» та МВС.

Генеральним контрактом від 23 червня 2004 року № 10/312-1/04-06, який укладений тодішнім начальником департаменту ресурсного забезпечення Грицаком В.М. (так, так – тим самим!) з «ЄДАПС», передбачалось постачання консорціумом «ЄДАПС» товарів та надання до 2010 року послуг на загальну суму 294 млн. 600 тис. грн. для створення автоматизованої паспортної системи та реєстрації фізичних осіб.

За 5 років консорціум, отримавши 240 млн. гривень, розгорнув лише 200 автоматизованих вузлів цієї системи замість потрібних близько 700. Ці програмно-технічні комплекси забезпечують тільки централізоване оформлення паспортів громадян України для виїзду за кордон. І нічого іншого.

Згодом, незважаючи, на відсутність правових підстав, ігноруючи заперечення департаменту правового забезпечення МВС, незважаючи на ту обставину, що предметом Генерального контракту не є виготовлення консорціумом «ЄДАПС» бланків закордонних паспортів, Міністерством без дотримання тендерних процедур укладаються з ним додаткові угоди до Генерального контракту – про виготовлення бланків цих документів.

Користуючись нагодою, консорціум «ЄДАПС» у декілька разів підвищив вартість такого бланку – до 150 грн. Ці гроші потрапляють цій комерційній структурі, і неважко підрахувати, що при середньорічному оформленні 1 млн закордонних паспортів поза державний бюджет проходить більше 100 млн гривень.

А чи існує логічне пояснення, в чому полягає державний інтерес, коли Державний центр персоналізації документів, на створення та оснащення якого суперсучасним обладнанням МВС витратило понад 180 млн гривень бюджетних коштів, за ініціативою генерального директора цього державного підприємства за підтримки тодішнього начальника департаменту ресурсного забезпечення МВС Грицака В.М. було включено до складу консорціуму «ЄДАПС». У результаті МВС не лише не отримує прибутки від створеного ним за бюджетні кошти державного підприємства, а ще й сплачує менеджменту «ЄДАПС» бюджетні кошти за наданні йому платні послуги з персоналізації документів, на обладнанні, яке належить міністерству.

А чи не турбує МВС, що розташування Державного центру персоналізації документів на території комерційної структури не забезпечує захищеність персональних даних громадян, яким виготовляються документи?

Тож виникає питання, пане Луценко, – навіщо МВС така співпраця з консорціумом «ЄДАПС»?

Сергій Ніконов, УК

You may also like...