Верванна: подстилка для президента

У Веры Ивановны Ульянченко, нынешней главы президентского секретариата, дар – делать карьеру и коррупционый «бизнес» на угождении власть имущим. Гражданка, проходившая подозреваемой по делу о разворовывании активов Черноморского морского пароходства (дело похоронено ГПУ), она и госслужбу сделала сверхприбыльной «кормушкой».  

Конкретно Вера Ульянченко помогла Януковичу приватизировать 17 с хвостиком гектаров лесных угодий. В пик цен на землю в 2007 году такой участок здесь стоил 7 миллионов долларов. А еще раньше «подбросила» гектары земель в Новых Безрадичах еще одному «бессребренику» – Ющенко. Подробности гешефтов с президентскими резиденциями. 

Няня для кабанів Януковича

В оточенні президента Віктора Ющенка є одна жінка, яку небезпідставно називають нянею президента. Це Віра Ульянченко. В різні часи вона мала різний вплив на Віктора Андрійовича, то наближаючись, то віддаляючись. Однак вона завжди підтримувала президента, і символічно – саме вона стала останнім керівником його секретаріату. 

Але, що цікаво, коли президент Ющенко невдовзі отримає приставку "екс", схоже, що його няні це не загрожує. Очевидно Ульянченко збереже свій статус, просто поміняє президента. 

Адже працювати з Віктором Януковичем для неї не нове. Вірі Ульянченко вже випадало "няньчити" Віктора Януковича. Автор не має на увазі політичні переговори: "меморандуми", "ширку", чи щось подібне. 

Це історія про те, як Віра Іванівна опікувалася особистим життям Віктора Федоровича, облаштовувала його побут та дозвілля. 

Резиденція для кабанів 

Улюблений відпочинок Віктора Федоровича – полювання. Він має настільки незборимий потяг до цього заняття, що якось навіть в траурний день пам’яті жертв Голодомору ганяв по лісах Білорусії кабанчиків. 

А ось Віру Ульянченко важко уявити в мисливській компанії. Однак треба віддати їй належне, вона добре знається на слабостях чоловіків. Тому, коли Віктор Янукович організовував собі мисливські угіддя, саме вона протягнула йому руку допомоги.

Мова йде про мисливські угіддя Януковича в Дніпровсько-Тетерівському лісомисливському господарстві поблизу села Сухолуччя Вишгородського району. 

В цих місцях, закритих для відвідань простим людом, Янукович пристрастився полювати ще будучи прем’єром при Кучмі. Януковича вони влаштовували, бо туди можна дістатися катером з резиденції "Межигір’я". 

До речі, в свій час "Межигір’я" і Дніпровсько-Теретрівське мисливське господарство створювалося, як єдиний комплекс. Радянські партійні боси також полювали тут на кабанів, для них в заповіднику було побудовано дві резиденції – "Акація" та "Острів". 

 


Резиденция Януковича "Остров". Фото автора

Янукович, коли приїжджав на полювання, також зупинявся в них. Щоправда старий мисливський будинок Щербицького йому не сподобався, поряд він побудував кілька маленьких дерев’яних хаток, альтанку над водою для вилову рибки, баньку та загони для кабанів. 

Довелось попрацювати і над водним шляхом – на замуленому фарватері до Межигір’я були проведені днопоглиблювальні роботи.

Після помаранчевої революції Януковичу в Сухолуччя в’їзд закрили. Нова влада почала процес по створенню заповідника, однак невдовзі Янукович знову став прем’єром, і господарство отримало статус лісомисливського при секретаріаті Кабінету Міністрів. 


Вишка для відстрілу кабанів 


Охайний ліс у мисливському господарстві Януковича. На фото – кормушки для тварин


 Краєвиди на закритій для людей території 

Янукович знову повернувся до своїх кабанів, по всьому заповіднику були поставленні нові вишки для відстрілу, полювання почали проводити регулярно. Хоча директор господарства Микола Гордійчук в той час запевняв автора, що вони наче заповідник і ліцензій на полювання не видали жодної. 

Отже виходить Віктор Федорович полював без ліцензії? До речі, коли на одній з прес-конференцій автор спитала про це прямо в лоб, Янукович просто проігнорував питання. 

В часи другого прем’єрства Янукович, пам’ятаючи, як ганебно його вигнали у 2005 році, почав серйозну роботу по реорганізації частини лісомисливського господарства на приватну власність. Але не встиг. 

У 2008-році, після приходу Тимошенко на посаду прем’єра, він ризикував вкотре втратити все. Однак тут дуже доречно в нашій історії з’явилася Віра Іванівна Ульянченко. 

Подарунок в 7 мільйонів доларів 

Конкретно Віра Ульянченко допомогла Януковичу приватизувати 17 з хвостиком гектарів лісових земель. Це звичайно, крихти порівняно з 30 тисячами га, на яких розкинулося господарство, але разом це далеко не дрібниця. В пік цін на землю у 2007 році така ділянка тут коштувала майже 7 мільйонів доларів. 

Схема "прихватизації" була реалізована наступним чином. 14 лютого 2007 року прем’єр-міністр Віктор Янукович підписав розпорядження № 51-р про передачу цілісного майнового комплексу Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства до сфери управління Держкомлісгоспу. 

Далі, Держкомлісгосп передав землі урочища "Острів" та "Акація" в користування підприємству ТОВ "Дім лісника". 

ТОВ "Дім Лісника" – це вже майже Янукович, власною персоною. Справа в тому, що засновники ТОВ "Дім Лісника" – Павло Литовченко та Олександр Юрченко – відомі особи, що вже засвітилися на всю країну в історії приватизації Межигір’я. Власник "Межигір’я" ТОВ "Танталіт" – це їх дітище. 

Також пан Юрченко – засновник кіноцентру "Зоряний", де розташувався штаб Партії Регіонів і Благодійного фонду "Відродження", що обслуговую Віктора Януковича. А пан Литовченко має спільний бізнес з старшим сином Віктора Федоровича. 

Землі двох колишніх резиденцій були передані в користування "Дому Лісника", як землі сільськогосподарського та лісогосподарського призначенні, без права вирубки дерев та будівництва. Звичайно, це було не зовсім те, що потрібно Януковичу, просто більшого на той момент він зробити не встиг. 

Коли Янукович втратив можливість впливати на процеси приватизації, на поміч йому прийшла Віра Ульянченко – на той момент керівник Київської обласної державної адміністрації. 

3 березня 2009 року з під її пера виходять два документи не для друку – № 137 і 138. 

  Ці розпорядження завершують процес відчуження земельних ділянок на користь Януковича, чи то пак ТОВ "Дім Лісника".

Цими розпорядженнями міняється цільове призначення 20 земельних ділянок для ТОВ "Дім лісника" (лісові землі) з земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості для будівництва та обслуговування готельно-ресторанного комплексу.

Ульянченко поставила завдання перед Вишгородською адміністрацію здійснити заходи щодо видачі державних актів на право власності.

 Розпорядження Київської ОДА на користь Януковича було юридично прикрите позитивною державною експертизою Держкомагенства Головного управління земельних ресурсів Київської області, щодо зміни цільового призначення земель.

Цей висновок опосередковано теж робила Віра Іванівна, а точніше – її кадри.

 Експертиза була затверджена начальником головного управління земельних ресурсів в Київській області Андрієм Іванюком, який був призначений на посаду в часи уряду Януковича за пропозицією саме Віри Іванівни. Джерела "Української правди" стверджуюсь, що саме завдяки Ульянченко Іванюк зберіг крісло і під час приходу нового уряду Тимошенко і нового керівництва Держкомзему.

Цікаво, що в експертизі Держкомагенства, що була затверджена Іванюком, вказано, що проект землеустрою погоджено Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Київській області від 10.07.2008. В той же час, автор має копію висновків цього Державного управління, що датується 22.10.2008, і в цьому висновку чітко вказано, що заява на погодження від ТОВ "Дім Лісника" надійшла 23.07.2008.

 Виходить повна маячна – заява була подана пізніше, ніж отримане погодження на цю заяву. Це або помилка в державній експертизі, або фальсифікація, і те і інше робить висновок Держкомагенства недійсним.

 Що особливо обурює – результати експертизи та розпорядження Ульянченко з’явилися на світ після розпорядження кабміну №601, прийнятого 10 квітня 2008 року, яке забороняє відчуження та зміну цільового призначення земельних лісових ділянок до законодавчого врегулювання питань запобігання зловживанням у цій сфері, зокрема до внесення змін у "Лісовий кодекс". І що цікаво, перші зміни до "Лісового Кодексу" були внесені лише в червні 2009 року.

 Отже очевидним є порушення розпорядження Кабінету міністрів з боку Київської обласної адміністрації та обласного управління з земельних ресурсів. Очевидним є і те, що не все в порядку з документами.

 Однак за керівника Держкомзему ставленик Губського Володимир Воєводін не поставив під сумнів законність операцій з землею Дніпровсько-тетерівського лісомисливського господарства. Його наступник Олег Кулініч (квота Литвина) також дистанціювався від цього питання, хоча 2 лютого цього року до нього надійшов лист від прем’єра Юлії Тимошенко з дорученням провести ретельну перевірку законності процедури відчуження землі для ТОВ "Дім лісника".

 За інформацією автора, керівник Держкомзему був не проти виконати волю прем’єра, аж поки начальник Держіспекції з контролю за використанням і охороною земель у Київській області Руслан Байденко не пояснив йому, що йдеться про землі Януковича.

Після таких слів Олег Кулініч зліг на лікарняний. І перевірка законності відчуження земель ТОВ "Дім лісника" на цьому застопорилася.

В принципі, поведінка нинішнього керівника Держкомзему цілком логічна. Він був призначений за квотою Литвина, конкретно його кандидатуру запропонував колишній керівник Держкомрезерву Сергій Ганжа. Колись вони разом працювали в СБУ.

Команда Литвина була переконана в перемозі Віктора Януковича на президентських виборах вже після першого туру виборів, і вже тоді зондувала грунт для створення нової коаліції з ПР. Звичайно в такий момент, вкрай нерозумно було б ставити під сумнів законність мисливських угідь Віктора Федоровича.

 Отже Юлія Володимирівна потрапила в цікаву ситуацію. Коли вона з однієї сторони начебто може наостанок зробити маленьку капость Віктору Януковичу, з іншої вона не може цього зробити, бо її слово вже нічого не важить.

 Отож наша історія демонструє, як одна "няня" Ульянченко може вирішити більше, ніж цілий прем’єр-міністр.

 Дорога для кабанів

До речі, Віра Ульянченко і до історії з відчуженням земель на користь ТОВ "Дім Лісника", була на диво не байдужа до справ, що стосуються Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства. 

Коли Віктор Янукович вдруге став прем’єром в 2006 році, Віра Ульянченко на посаді керівника Київської ОДА ініціювала будівництво дороги в Дніпровсько-Тетерівському лісомисливському господарстві. Документи, які це підтверджують, автору демонстрували в Київоблавтодорі, який опікувався будівництвом, вартість якого, до речі, склала 25 мільйонів бюджетних гривень. 

У Вишгородській адміністрації тоді пояснювали, що це вони звернулися з відповідним проханням до Ульянченко, тому що їх просили побудувати цю дорогу жителі п’яти сіл, що розташувалися в лісо-мисливському господарстві. Мовляв, це покращить сполучення сіл з районним центром, шлях до якого стане ближче на 10 км. 

Треба сказати, це був приклад небувалої щедрості і навіть небувалого марнотратства обласних коштів, хоча б тому, що через ці села вже проходила чудова асфальтна дорога, що поєднувала їх з цивілізацією. Ну й що, що довша за нову на 10 км, хіба це трагедія? Хіба під’їзні дороги до всіх населених пунктів Київщини оптимальні по відстані? Тим паче, що не всіх сіл Київської області можна дібратися по асфальту. 

Більш того – в усіх п’яти селах разом узятих населення ледь дотягує до двохсот осіб. При чому жодної перспективи розростання цих населених пунктів не існує, адже вони знаходяться в закритому лісо-мисливському господарстві, де наче в заповідник в’їзд стороннім заборонений. 

КПП перед в’їздом на Сухолуччя. Фото Української правди 

Невже таким "великим" населеним пунктам обов’язково треба було мати дві під’їзні дороги?

Керівник Вишгородської райдержадміністрації Олександр Лавренюк стверджував в тому числі і письмово, що ця дорога будується, щоб розширити межі відпочинку жителів Києва та Київської області. 

Це взагалі цинічне знущання, повторимось, в’їзд в Дніпровсько-тетерівське лісо-мисливське господарства простим смертним заборонено. Туди можна проїжджати та проходити тільки по пропусках. 

Хоча під час будівництва цієї дорого керівник Вишгородської РДА Олександр Лавренюк, бив себе в груди, що це буде дорога загального користування. Відверто брехав і навіть не червонів. Адже, як тільки дорога була побудована, на ній поставили шлагбаум. Тепер туди в’їзд тільки для двох сотень місцевих жителів і Януковича та його команди. 

Під час будівництва цієї дороги будівничі були переконані, що будують її для Віктора Федоровича, а серед працівників лісомисливського господарства ходили чутки, що нова дорога потрібна для того, щоб відокремити та приватизувати половину "заповідника".

 Справа в тому, що всі п’ять сіл, до яких прокладалася дорога, знаходяться в лівій частині заповідника, а стара дорога і резиденції Януковича "Острів" та "Акація" – в правій.

 До речі, до сих пір достеменно не зрозуміло, навіщо насправді була побудована нова дорога. Так само не відомо, які маніпуляції відбулися з землями Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства за всі останні роки і чи було відчуження 17 га в урочищі "Акація" та "Острів" єдиним.

 Невідомо який інтерес Віри Ульянченко у справах Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства, якому вона приділяла стільки уваги.

 Автор намагалася отримати коментарі самої Віри Ульянченко під час останньої прес-конференції президента. Однак Віра Ульянченко лише провела Віктора Ющенка до зали і неочікувано швидко покинула захід. Отож керівнику секретаріату був направлений письмовий запит. Сподіваємося отримати відповіді на питання.

 Нині достеменно зрозуміло лише те, що Віра Ульянченко не чужа людина для Януковича. І тому має всі шанси знайти тепле місце при президенті Януковичі та утримати титул "няні президента", чи як мінімум няні його кабанів.

 Тетяна Чорновіл, Украинская правда

 

 

*****
Президент Янукович займе резиденцію «Залісся»? Якщо подарує Ющенкові резиденцію в Конча-Заспі

Престижна Президентська частина Конча-Заспи вже заселена. І звільнити її для нового Президента та його команди не так просто. Алеу Віктора Федоровича є альтернативний, ще кращий варіант. Біля Києва за Броварами є величезна державна резиденція «Залісся», в ній кілька гарненьких будиночків і майже 40 тисяч гектарів землі. Територія там така велика, що вистачить для дерибану ще двом-трьом Президентам.

 Новообраний Президент США відразу після інавгурації отримує державне житло у Вашингтоні. Весь світ знає цей будинок, що називається Білий дім. Він переходить від Президента до Президента, і ні один керманич США не намагався залишити його собі назавжди. Правда, навіть подібна думка звучить безглуздо!?

У нас все інакше. Президент, що заступає на посаду, як і в Америці заселяється в службовий будинок. Однак, цей будинок українських Президентів не те, що світ – свій народ не бачить. Він знаходиться в лісі, за високими парканами Конча-Заспи. Така непублічність призводить до того, що питання Президенської резиденції, як і багато чого іншого в нашій державі, вирішується підкилимно – з елементами корупції.

Зокрема, через те, що не існує всім відомого Білого Дому, кожен Президент України, що йде з посади, намагається зберегти за собою отриману ним резиденцію, а новообраний – за бюджетний кошт збудувати нову, ще кращу.

Як же станеться цього разу?

Ющенко чекає від Януковича подарунок на 100 мільйонів

У нас новий Президент Віктор Янукович, і йому потрібна Президентська Резиденція. Однак, за інформацією автора, Віктор Ющенко не хоче звільняти державну дачу №29 на території Будинку відпочинку «Конча-Заспа», де він жив останні 5 років. Він сподівається, що Віктор Янукович залишить йому цей будинок в довічне користування, і, треба сказати, Ющенко має на це законне право. Принаймні, відповідне звернеення до Віктора Федоровича, за нашими даними, вже оформлено.

На пряме запитання автора, на останній своїй прес-конференції він відповів наступним чином: «Я маю право отримати будинок в довічне користування. Але як розпорядиться цим правом по відношенню до мене Президент Янукович, це питання до нього. Скажуть на вокзалі жити, буду на вокзалі. Скажуть: по закону є таке рішення, буде так. Подивимось через деякий час».

Ющенко цією відповіддю продемонстрував, що він зовсім не є політиком нового ґатунку, яким його бачив Майдан у 2004 році. Не може він відважно відмовитися від державної «шари» та милості Януковича.

Хоча Ющенку є де жити і окрім резиденції. За часи свого Президентства Віктор Андрійович розбудував шикарний маєток в селі Безрадичі, недалеко від Конча-Заспи.

Але біда в тому, що Віктор Ющенко звик жити в стилі Леоніда Кучми, який він так критикував на початку свого Президентства. Адже в милих Безрадичах полив’яні миски та рушники над образами, а в Конча-Заспі – позолота та гламур. Бо будинок №29 будував за своїми смаками, для себе особисто Леонід Кучма.

 

 

Будівництво велося в 2002-2003 році. Нова дача була зведена за рахунок державного підприємства «База матеріально-технічного забезпечення». Для цього будівництва Міністерство транспорту, яке в ті роки очолював покійний Кирпа, перерахувало на рахунки «Бази» 70 млн. грн. Пізніше на складах цього підприємства були виявлені меблі для Кучми вартістю 3 млн. доларів. Керівник ДУСі Ігор Тарасюк все погрожував показати їх журналістам та продати з аукціону. Однак журналісти так і не побачили меблів та не стали свідками аукціону, отож є версії, що меблі потрапили, куди й планувалося – в будиночок №29. 

 

Будиночок не тільки гарно оздоблений, а і розташований в хорошому місці – на високому березі мальовничої затоки. Навкруги сосновий ліс. Вся ця краса перебуває за високими парканами і під серйозною охороною УДО.

Отже будинок в Конча-Заспі – це неабиякий капітал, і, зрозуміло, Віктору Андрійовичу шкода з ним розставатися. Ющенко сподівається, що Президент Віктор Янукович буде жити в Міжгір’ї, а йому залишить «будинок Кучми». 

 Надію так думати Віктору Ющенку певно дає той факт, що не без його участі Янукович отримав контроль над Міжгір’ям. Справа в тому, що процес приватизації резиденції Міжгір’я Януковичем почався з того, що Державне управління справами, що підпорядковується Президенту, передало майно Міжгір’я на баланс Кабміну, яким тоді керував Віктор Федорович.

Просто так такі передачі не відбуваються, отже це опосередковано свідчить: Ющенку була відома вся схема «прихватизації» Міжгір’я.

Треба сказати, в середовищі регіоналів вже давно ходять чутки, що в свій час Янукович і Ющенко домовилися: Міжгір’я – першому, Будинок Кучми – другому. 

Щоправда, такі домовленості коштують не багато. Адже Міжгір’я – це хороша резиденція, але вона приватна. А навіщо Віктору Федоровичу користуватися своїм, коли закон дозволяє взяти державне – резиденцію президентського класу. А така в нас тільки одна – будинок №29 в Конча-Заспі, де нині проживає Ющенко. І якщо Віктор Ющенко разом зі своєю політичної партією не піде в коаліцію з Партією Регіонів, навряд чи якісь старі домовленості можуть стати на перешкоді того, що Янукович забере собі Президентську резиденцію.

Що цікаво, український Білий дім, в якому проживає Віктор Ющенко – помаранчевого кольору. Тепер його доля стати блакитним? 

Скажи мені, хто сусіди Президента, і я скажу, хто Президент

Хоча шанси Віктора Ющенка залишити собі спадок Кучми все-таки доволі високі. Хоча б тому, що Віктору Януковичу не все може сподобатися на новому місці. Наприклад, йому можуть прийтися не по душі сусіди. В принципі, ці сусіди не викликають у Януковича алергію, але для нашої країни нормальна річ, коли навколо нового Президента осідає його особисте близьке оточення.

А селитися в Президентській частині Будинку відпочинку «Конча-Заспа» новеньким особливо нікуди. Там усе вже зайнято старенькими. І висилити цих стареньких куди подалі – марна справа.

Президентська резиденція в Конча-Заспі – чималий лісний масив, що з однієї сторони межує з санаторієм Конча-Заспа, з іншої – з частиною Будинку відпочинку «Конча-Заспа», де живуть посадовці попростіше: міністри, депутати, прокурори. Президентська частина має особливо посилену охорону. З трьох сторін її оточує велетенський паркан, навколо якого ходять патрулі. З четвертої сторони – природній бар’єр: затока, болотця. Щоб посилити безпеку з цієї сторони, на іншому березі озера, на косі розташувалася псарня. 

Президентська частина Конча-Заспи вважається особливо елітним місцем.

В цьому «царському селі» по-сусідству з Президентом Ющенком живе лише кілька осіб. Якщо дивитися з півдня: першими розташувалися два будинки екс-Президента Леоніда Кучми. Йому переселення точно не загрожує, бо Леонід Данилович отримав два палаци в довічне користування. Вони мають номер 72.

 

 

Далі йде будинок, держдача №30, екс-віце-спікера, комуніста Адама Мартинюка. Мартинюк отримав дачу будучи віце-спікером і мертвою хваткою вчепився в своє помешкання. Не відомо, як йому вдається так вивертатися і з ким домовлятися, але Мартинюк не втратив будинок навіть попри те, що вже давно став простим депутатом.   

 

Наступний будинок №29 – Президентський. Він, як і годиться, найбільший на цій вулиці. Помаранчевий, з розписом по фасаду, з скляним куполом зимового саду, і великими дерев’яними сходами, що спускаються до води. 

 

Далі будинок №28. В ньому проживає керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк. Будинок одноповерховий, але великий, білого кольору з башточками та готичними вікнами. Біля будинку над крутим берегом знаходиться велика та гарна альтанка.

В свій час автор в письмовому запиті прямо звернувся до Ігоря Тарасюка з питанням, чи правда Тарасюк проживає в державній дачі № 28, чи мав він законні підстави отримати в користування цей будинок. Питання залишилося без відповіді, щодо особистої зустрічі і розмови автору було відмовлено.

Пізніше Тарасюк зізнався «Українській правді», що цей будинок він орендує. Незрозуміло, щоправда, на яких підставах.

Останній будинок на території Президентської резиденції №27. Коли автор бачив цю державну дачу зимою 2008 року, вона складалася з двох будов. Перша: величезний палац радянських часів в аварійному стані, друга – свіженька елітна новобудова. 

 

В документах Конча-Заспи вказано, що цей будинок належить Юрію Мельнику – міністру агропромислового комплексу і … бізнес-партнеру Ігоря Тарасюка. Тарасюк і Мельник – власники відомого курячого бренду «Наша Ряба». 

Казкове життя для «Нашої Ряби» 

Отже виходить, що в часи Президента Ющенка курячий бізнес «Нашої Ряби» був самим привілейованим бізнесом країни, який навіть забезпечувався державними дачами на території Президентської резиденції.

 Також цей бізнес рекламувався Державним управлінням справами. Це хоча дрібненька, але дуже красномовна деталь. Щорічно в Палаці «Україна», що підпорядковується ДУСі, проводилась «Головна ялинка країни», яка перетворилася в суцільний рекламний ролик. Курочка «Наша Ряба» так часто витанцьовувала перед дітьми з набридливими пісеньками: «Наша Ряба» це корисно», що малята після «Ялинки», за яку батьки, до речі, платили чималі кошти, геть забували про існування Діда Мороза та Снігуроньки.

«Наша Ряба» під час правління Ющенка зайняла не лише державні дачі і головну ялинку країни, вона майже монополізувала український ринок курячого м’яса. По суті, це гіпер-постачальник м’яса в країні, діяльністю якого особливо не цікавилася ні податкова, ні СБУ, ні санепідемстанція. Працівники одного зі складів поблизу Києва розповіли автору, як до них завозять контейнери «Ряби», від яких нестерпно тхне, як потім це м´ясо миють і переклеюють дату виробництва та придатності. Однак, жодна санепідемстанція на це не звертає увагу, в той час коли на тих же самих складах інші фірми – імпортери м’яса банкротують через надмірну увагу різних органів перевірки. Зрозуміло, довести правдивість слів працівників складу – справа марна. 

А бізнес-партнери «Нашої Ряби» почувають себе настільки добре, що їх постійно бачать на різних авто класу люкс. Таким автопарком, як діячі «Нашої Ряби» в країні не можуть похвалитися навіть українські металургійні магнати.

Той же Ігор Тарасюк був помічений пресою на авто Porsche Panamera, "Aston Martin»", "Bеntley", в тюнінгованому Джипі «Мерседес».

Чому автор згадує всі ці деталі? Тому що вони свідчать про те, що власники бренду «Наша Ряба» мають достатньо доходів, щоб самим забезпечити себе елітним житлом в елітному місці і надійною охороною. Однак вони скористалися державною «шарою».

Очевидно, за Президента Януковича нерухомості «Нашої Ряби» в Конча-Заспі нічого не загрожує.  Адже всі попередні роки Курочка Ряба розкладала золоті яйця в різні кошики. Зокрема, Ігор Тарасюк, як керівник ДУС, посприяв Федоровичу в приватизації Міжгір’я, а міністр Юрій Мельник чудово спрацювався з «біло-блакитними» в уряді Януковича.

Тим паче, що виселити Юрія Мельника з його державного будинку №27 не так просто. Адже Мельник підписав з Будинком Відпочинку Конча-Заспа інвестиційний договір на реконструкцію житла. Автор надибав документ, згідно якого в березні 2007 мер Києва Леонід Черновецький підписав розпорядження (№ 601) про те, щоб дозволити “Будинку відпочинку “Конча-Заспа” Державного управління справами здійснити проектування та реконструкцію з добудовою будинку № 27. В розпорядженні йдеться, що Будинок відпочинку «Конча-Заспа» має залучити для пайової участі в будівництві інвестора.

Це все означає, що Мельник задіяв популярну серед жителів Конча-Заспи схему, щоб залишити за собою будинок по-життєво. Це дуже вигідний варіант забезпечення себе житлом, хоча б тому, що не треба купувати дорогу київську землю. 

Таким чином престижна Президентська частина Конча-Заспи вже заселена. І звільнити її для нового Президента та його команди не так просто. 

Але у Віктора Федоровича є альтернативний, ще кращий варіант.

Біля Києва за Броварами є величезна державна резиденція «Залісся», в ній кілька гарненьких будиночків і майже 40 тисяч гектарів землі. Територія там така велика, що вистачить для дерибану ще двом-трьом Президентам.

 

Фото: УНИАН

 До речі, в 2005 році керівник ДУС Ігор Тарасюк розповідав, що не можна ховати таке лісове багатство від народу, і резиденція невдовзі буде перетворена в Національний парк. Але потім Катерині Ющенко та її дітям сподобалось там кататися на конях, і «Залісся» залишилось закритим.

Сподіватися, що цю державну резиденцію відкриє «біло-блакитний» Президент – пусте діло. Скоріше – побудує собі новий Білий Дім.

«Залісся» Януковичу не може не сподобатися – там повно кабанів. За офіційними даними – майже тисяча штук. 

 

Татьяна Чорновил, ЛЕВЫЙ БЕРЕГ

You may also like...