Удар по-прокурорськи. Свідкам скандального нічного ДТП у Львові (фото) уже погрожують невідомі

16 грудня 2009 року біля будинку № 51, що на вулиці Володимира Великого, внаслідок зіткнення двох автомобілів – ВАЗ 21093 (номерний знак ВС 5718 ВС) і БМВ Ч5 (номерний знакВС 5556 АІ) – загинув 31-річний громадянин Петро Ніколаєв, який був за кермом «дев’ятки». Згодом Інтернет-сайти зарясніли повідомленнями, що за кермом автомобіля-вбивці був прокурор Залізничного району міста Львова Андрій Панчишин… 

Згодом ця тема зійшла з перших інформаційних колонок, і, як з’ясувалося, даремно.

Із розповіді товариша загиблого водія Олексія: «Спершу батькові Петра навіть по-людськи не могли пояснити, де це трапилося. Спочатку сказали, що на кільці вул. Кульпарківської, потім – десь біля «Супутника». Скажу, що удар БМВ був такої сили, що лікарі, які приїхали на виклик не змогли відразу витягнути тіло мого товариша – його вирізали ножицями співробітники МНС.

Так виглядала «дев’ятка» після удару машиною прокурора. Тіло вирізали пневмо-ножицями

Так виглядала «дев’ятка» після удару машиною прокурора. Тіло вирізали пневмо-ножицями

Я, як водій, стверджую: такої сили удару зустрічний автомобіль міг завдати лише розвинувши шалену швидкість. Я розумію, що ніч, але ж темнота, слизько та й звичайний інстинкт самозбереження мав би спрацювати у прокурора. Даішникам, які приїхали, водій БМВ показав прокурорську «ксиву». Чому вони скрутили з його автомобіля номери? А Ви, як думаєте? От і я думаю так само…»

Рятуючи честь мундира, прокуратура за старою і вивіреною звичкою звільнила Андрія Панчишина з роботи заднім числом. 16 вночі зіткнення 15 вдень — заява про звільнення за власним бажанням. На момент скоєння ним ДТП він, до речі, вже не був прокурором Залізничного району, а працював прокурором відділу нагляду за додержанням законності при здійсненні досудового розслідування органами міліції обласної прокуратури. Пояснимо для простаків: тепер його колишні колеги по службі перевірятимуть, чи законними є кроки в розслідуванні ДТП, до скоєння якого безпосередньо причетний прокурор Андрій Петришин. Цікаво, якими будуть їх висновки…

Із розповіді Назара Орестовича Кунтого, адвоката потерпілих: »Цієї ночі працівник прокуратури Андрій Богданович Панчишин повертався з готелю «Супутник», де відзначали День працівника суду. Чи пив він на цьому святкуванні, знають хіба ті, хто сиділи з ним за столом. Від мене інформацію про проходження Панчишииним експертизи на вміст у крові алкоголю вперто приховують.

У тому, що він порушив правила, особисто для мене жодних сумнівів нема: не врахувавши дорожньої обстановки, водій БМВ на повороті, на шаленій швидкості, пересік подвійну суцільну лінію, вилетів на зустрічну смугу, де просто протаранив «дев’ятку». Водії зрозуміють мене – сила удару була така, що в БМВ відірвало стійку і переднє колесо.

Так виглядало після нічного зіткнення БМВ Х5
Так виглядало після нічного зіткнення БМВ Х5

Син мого клієнта загинув миттєво – йому фактично відірвало голову і він стік кров’ю. Петро Ніколаєв, згідно з результатами експертизи, був абсолютно тверезий, та у цьому немає нічого дивного, адже він взагалі не вживав спиртного вже понад три роки. Він сам нещодавно закінчив юрфак Львівського університету, мав намір невдовзі одружитися.


Жертва ДТП Петро Ніколаєв загинув миттєво

Тепер я висловлю власне переконання, щодо того, чому з БМВ ДАІ скрутило номери. Сам цей автомобіль зареєстрований на дружину Панчишина, і найбільш імовірно, спершу була якась мінімальна спроба поставити під сумнів ідентифікацію того, хто, власне, був за кермом.

Але згодом з’ясувалося, що цього зробити не вдасться: 17 грудня старший слідчий в ОВС ВР ДТП СУ ГУМВС п. Мархевка порушив кримінальну справу за статтею 286 ч.2 ККУ (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортного засобу особами, які керують транспортними засобами), все спустити на гальмах було вже важче. Цією статтею передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Сьогодні вже призначено відразу кілька експертиз: дві з них з’ясовуватимуть технічний стан автомобілів, авто механічна — механізми пошкоджень та швидкість руху, трасологічна — особливості руху транспортних засобів, а судово-медична – ступінь сп’яніння учасників ДТП.

Для мене, як адвоката, нема жодних сумнівів, що Панчишин пробує за рахунок особистих знайомств виплутатися з цієї історії. Він і так вже кар’єрно постраждав і тепер ще й матиме судимість? Та це йому ні до чого! Наразі він навіть не зробив спроби вийти на батька загиблого і бодай попросити пробачення чи допомогти з похоронами. Тобто, для виходу з цієї трагічної ситуації він спробує задіяти якісь інші важелі, і, схоже, що екс-прокурора не хвилює навіть те, що ця справа під особистим контролем прокурора Львівщини Олексія Баганця»…

Коли матеріал вже був підготовлений для друку, до редакції «Ратуші» зателефонував Назар Кунтий і повідомив, що невідомі особи телефонують свідкам цього нічного ДТП і погрожують розправою, якщо ті не відмовляться змінити свої покази…

Микола Савельєв, Львів, РАТУША

You may also like...