Україна вже лякає туристів

За останні десять років людство стало удвічі більше подорожувати світом. Проте іноземці відвідують Україну все менше. Українське жлобство відлякує не лише їх, а й самих українців, які надають перевагу закордонному відпочинку. Апогей жадібності під час Євро-2012 може остаточно відлякати туристів від України.

«Большего отстоя, чем Алупка, никогда в жизни не видел… Во-первых, все в два раза дороже, чем в Москве. Большинство пляжей огорожено забором, а на общественном пляже яблоку негде упасть. При этом народа… на каждую более меннее развлекуху – очередь (неговоря про канатку на Ай-Петри – туда три часа минимум). В Крым всегда ездили, как на дешевый совковый курорт. Теперь он стал гораздо дороже Турции, Египта и прочих таких мест. Но остался совковым», – це один із багатьох відгуків на форумі російських туристів, де вони діляться своїми враженнями.

Інша росіянка описує жахливу історію свого відпочинку в Євпаторії, де їй з подругою пощастило жити з сином господарки, який був наркоманом: «…Во дворе жило восемь семей, ежедневно из каждого номера "под ключ" исчезало по 5000-7000 рублей (цена дозы для сыночка). У нас с подругой (мы были еще с 2 детьми) в последний день украли 12000 рублей, оставив на дорогу 60 рублей РФ. Подали заявление в милицию, где нам сказали: девочки, радуйтесь, что остались живы».

Подібних відгуків на адресу українських курортів – вдосталь на російських форумах. Учасники дискусій приходять до висновку, що нині немає сенсу їхати відпочивати в Україну, бо за показником ціна/якість російські курорти стоять на голову вище за наші. 

Український туристичний бізнес може втратити не лише іноземного туриста, але й вітчизняного. Менеджер одної українських авіакомпаній Ірина із жахом згадує свої пригоди під час відпочинку в Криму та Закарпатті. 

«У 2008 році їздила відпочивати в Ялту. За 200 гривень на день спала на підлозі, оскільки розкладушка у господині була «неюзабельна». Обід обходиться в 40-50 гривень, тарілка супу на Ялтинській набережній в галімій  забігайлівці коштувала 30 грн, – ділиться Ірина. – Мало того, що у господині дочка з психічними відхиленнями, так вона ще й матюкалася, а в останній день тупо виставила мене, тому що я відмовилася в 8 ранку спакуватися (ми домовлялися про оплату до 12.00)». 

Наступна подорож була взимку на Драгобрат. Поїздка на тиждень обійшлася у 5 тис. грн.

Після цього вона вирішила спробувати відпочити за кордоном. Поїздка у Болгарію (готель, авіаквитки, харчування, розваги) коштувала ті самі 5 тис. грн. Але умови проживання – набагато кращі, їжа – чудова, люди – привітні. Болгари, на відміну від українців, розуміють, що це їхній заробіток на півроку вперед, і що постоялець може приїхати до них знову. Тому вони роблять усе, щоб клієнт залишився задоволеним. 

«Ми не мерзли, і гаряча вода різко не закінчувалася, як на Драгобраті. Ціни в численних кафе і ресторанах можна було порівняти з київськими: ми могли заплатити за вечерю еквівалент 100 грн, але порції були такі, що ми не завжди могли подужати», – підсумовує Ірина. 

Інша киянка, Марія, обирає відпочинок за кордоном через наступні причини: співвідношення ціна-якість; рівень обслуговування; власне, планування поїздки «за бугор» залишає тривале відчуття чуда. Новорічні канікули у Бідапешті на 4 дні для двх осіб обійшлися у 5 тис. грн. Сюди увійшли: дорога, чотирьохзірковий готель (усі можливі spa-процедури, дворазове  харчування, великий двоповерхневий номер, новорічна програма).  Додатковим бонусом став різдвяний шопінг із великими знижками. 

Коли ми запитали київського аналітика Вадима про переваги закордонного відпочинку, то отримали наступну відповідь:  «За 360 грн на добу ви зможете зняти двокімнатні апартаменти з великим балконом і всією інфраструктурою (wi-fi , два басейни, корти, пляж) на першій лінії в Лас-Амерікас на Тенеріфе, або двомісний флігель (зручності у дворі) у 700 метрах від моря в Алушті… Вгадайте, яке рішення ми прийняли? ;)».

Українці, які побували за межами батьківщини, розповідають про казкові умови. Наприклад, за 120 грн ви зможете скуштувати більш-менш стерпну піцу на ялтинській набережній. В будь-якій частині Іспанії, Італії вас смачно і дуже ситно (порції у три рази більші від українських) нагодують за 6,5-10 євро. У Португалії – ще дешевше! На Канарах келих пива в ресторанчику на першій лінії коштує від 1 євро, а комплексний сніданок – від 2 євро. 

Те ж саме стосується і зимового відпочинку. Буковель зі своїм тридцятиєвровим в день скі-пасом (лижна картка) вже не в змозі конкурувати навіть з Австрією та Італією, вже не кажучи про Польщу та Словаччину. «Після двох тижнів катання в Інсбруку на Новий рік мій товариш, порахувавши, у скільки йому обійдеться з родиною п’ять днів на Буковелі, вирішив за краще знову поїхати в Австрію», – додає Вадим. За цінами гірськолижних курортів нас обганяє лише Швейцарія.

Усі коментатори «Інфопорна» кажуть буквально в унісон, що проблема відпочинку в Україні полягає тільки в одному: скільки б ви не заплатили – вам все одно не вдасться відпочити, бо в нас немає сервісу достатнього рівня. Причини – відсутність стандартів, відсутність розуміння, а часом і бажання, у тих, хто зголосився надавати вам цей відпочинок. Також після відвідин іноземних курортів вас прикро вразить ставлення до відпочиваючих персоналу і місцевих мешканців на курортах – як би скромно ви себе не поводили, вас все одне вважатимуть буржуєм, якому нема чим зайнятися в цьому житті, окрім як спускати гроші.

Момент істини для України туристичної настане під час Євро-2012. Урядовці та очільники туристичних компаній запевняють нас, що континентальне змагання з футболу стане чудовою можливістю для промоції серед іноземців. Проте, вже сьогодні спливають ганебні факти: наші люди хочуть обдирати євро-гостей, як липок. Наприклад, готелі у десять разів підвищать ціни на номери, які більше схожі на сараї. Альтернатива готелям – квартири подобово – вже зросли у ціні (на час проведення Євро-2012) до 1100-2600 євро за добу.

Світова організація з туризму пророкує, що кількість іноземних відвідувань з 2011 по 2020 рік збільшиться на 60%. Проте нам світить залишитися за бортом цих трендів: туристи не дуже охоче повертаються в Україну. А прибутки від туристичної галузі у рази менші, ніж у сусідів.

Як іноземці відвідують Україну та окремі сусідні держави (2010 рік)  

Прибутки, отримані від туризму Україною та окремими сусідніми державами (2010 рік)

Автор: Микола Малуха, Инфопорн

You may also like...