Смерть на дорогах Украины: общество не осознает масштаб проблемы

В Украине существенно возросло количество дорожно-транспортных происшествий с пострадавшими. Общественные организации заявляют о неуправляемости ситуации на дорогах (укр.).

Офіційні повідомлення про ситуацію на українських дорогах цілком нагадують повідомлення із зони бойових дій: кожні двадцять хвилин в Україні стається аварія з потерпілими, кожні дві години – зі смертельним наслідком.

Якщо ще 2011-го року показник аварійності на дорогах знизився на дев’ять відсотків у порівнянні з 2010-м, то тепер служби ДАІ України фіксують різке зростання дорожньо-транспортних пригод. Кількість ДТП з летальними випадками та постраждалими зросла на 15 відсотків. Лише за сім місяців цього року – понад 15 тисяч аварій з потерпілими. Причому дві третини потерпілих – це молоді люди 25-40 років.

Серед головних причин автопригод інспектори називають: перевищення швидкості, порушення правил маневрування, перехід дороги в невстановленому місці та нетверезі водії.

Досвід інших

Коментуючи для Deutsche Welle невтішну статистику з доріг України, голова всеукраїнської громадської організації «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін зазначив, що ситуація на автошляхах – загрозлива і некерована, відсутня система забезпечення безпеки руху. «Україна є серед лідерів у Європі за показником смертності на дорогах – 12 осіб на 100 тисяч населення.

Випереджає лише Росія, Казахстан, Литва і Греція», – зазначає Берлін. Ризики на українських дорогах суттєво зросли, каже він, коли впродовж останніх двох років в Україні почали активно купувати авто. Цей процес не зупинити, його треба лише впорядковувати, вважає експерт.

З такою ж проблемою 30 років тому стикнулися і європейські держави. На сьогодні вже є напрацьовані методики і механізми наведення порядку та забезпечення безпеки руху на автошляхах, Україні лише треба перейняти цей досвід, каже Берлін.

Для прикладу, встановити автоматичну фіксацію перевищення швидкості, як це зроблено в багатьох європейських країнах. З огляду на рівень корупції та «вибіркову» відповідальність Україні слід запровадити такий метод, аби прибрати людський фактор у фіксуванні порушення, радить активіст. За його словами, практика показує, що ризик ДТП скоротиться на 30 відсотків.

Зміна страхової концепції і законодавства

На думку голови Асоціації, до вирішення проблеми з аварійністю має активно долучатися й бізнес. Перед усім страхові компанії, які повинні запровадити бонусну систему при страхуванні відповідальності. Ціна поліса мала б напряму залежати від кількості порушень, вчинених водієм, та спричинених ним аварій, каже Берлін. Він переконаний, що такий механізм дисциплінуватиме водія.

Попри те, що в Україні збільшили розміри штрафів за порушення правил дорожнього руху, ситуація на дорогах безпечнішою не стала, констатує голова громадської організації «Спілки водіїв» Сергій Овчинніков. Практика показує, продовжив він, що найчастіше порушниками на дорозі є забезпечені громадяни, або «впливові» особи, які зазвичай залишаються безкарними.

Овчинніков переконаний, що задля покращення ситуації на дорогах, слід починати зі змін законодавства. В першу чергу він пропонує чітко прописати підстави для зупинки транспортного засобу інспектором ДАІ, зараз їх є 12 і всі можна трактувати по-різному. Слід також законодавчо врегулювати відносини між водієм та інспектором, а ще прописати методологію розслідування ДТП, бо не рідко це відбувається не професійно, і справи роками слухають у судах, каже Овчинніков.

«Куплені» права і аварійні дороги

Не секрет, що в Україні працюють схеми купівлі водійських прав, каже він, а будь-яку проблему з авто чи порушеннями можна за гроші вирішити у відповідних підрозділах ДАІ, або в судах. Ця безкарність лише ускладнює ситуацію на дорогах, переконаний експерт, адже 70 відсотків аварій здійснюють водії зі стажем 1-5 років.

Ще однією з причин зростання аварійності на автошляхах України експерти називають незадовільний стан доріг. Якщо траси міжнародного сполучення держава відремонтувала, то міжміського – у процесі було знищено. Причому, більше половини ДТП стається саме в населених пунктах.

«Упродовж року ми доводили владі серйозність проблеми з аварійністю на дорогах України, – каже Берлін. – На початку серпня кабінет міністрів схвалив Концепцію державної програми з підвищення рівня безпеки руху з конкретними кроками. Приблизно за два місяці має бути національна програма й створено відповідний орган при кабміні, який би відповідав за смертність на дорогах».

Утім, експерти переконані, що жодна державна програма нічого не змінить, а показники смертності у транспортних пригодах не знизяться, допоки суспільство не усвідомить масштаби проблеми і миритиметься з втратами.

Автор Галина Стадник, Deutsche Welle

You may also like...