Тому що «в законі»: суддя відпустив відомого грузинського злодія!

Ледь не щодня ЗМІ повідомляють про рейдерські атаки за участі служителів Феміди, незрозумілі операції з майном, дивні випадки звільнення обвинувачуваних з- під варти тощо. Але нещодавнє рішення Бориспільського міськрайонного суду просто шокувало оперативників, які буквально «на валізах» затримували небезпечних грабіжників. «Іменем України» суддя випустив на волю вкрай небезпечного рецидивіста, грузинського «злодія в законі»! «Ствол» біля скроні немовляти

Злодія разом із подільниками правоохоронці затримали по «гарячих» слідах після нахабного нападу на бориспільського підприємця П. ще у лютому минулого року. П’ятеро нападників у масках уночі розбили молотком вікна будинку й, увірвавшись до оселі, жорстоко побили сплячого господаря, його дружину, дочку, онука й сестру дружини. Зв’язаних жертв били руками й ногами, вимагаючи віддати гроші й коштовності. Але люди мовчали.

Обнишпоривши будинок, бандити нічого так i не знайшли, але ж вони точно знали, що підприємець збирався придбати кілька мікроавтобусів, тому має значну суму грошей. У хід пішов останній аргумент: один із бандитів схопив за ноги онука господаря (хлопчикові на момент нападу виповнився рік і три місяці), перевернув його вниз головою й приставив до дитячої голівки пістолет… Бідна мати одразу вказала на схованку – нападники забрали близько півмільйона гривень і зникли.

Судово-медична експертиза засвідчила, що в результаті нападу громадянинові П. були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження. Дружина підприємця отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а дочка бізнесмена й сестра господарки – легкі тілесні ушкодження. Про моральний тиск на потерпілих навіть говорити не доводиться. А чого вартий переляк, що застиг у дитячих очах?!

За фактом розбою, вчиненого організованою групою (ч. 4 ст. 187 КК) одразу було порушено кримінальну справу, а оперативники посилено зайнялися розшуком бандитів. Уже за тиждень співробітникам Київського облуправління з боротьби з організованою злочинністю вдалося встановити трьох підозрюваних у скоєнні злочину. Ними виявилися грузини, двоє з яких – рідні брати К. (старший – кримінальний авторитет, за оперативною інформацією як українських правоохоронців, так і їхніх грузинських колег – «злодій у законі»). Було встановлено i київські квартири, які орендували бандюки.

Бійці спецпідрозділу затримували грабіжників буквально «на валізах»: гості з сонячного Кавказу вже збиралися тікати на двох джипах та іномарці, що стояли під вікнами однієї з квартир. У багажнику авто злочинці вже приховали награбовані гроші. Докази беззаперечні

Як розповів «УМ» начальник Центру громадських зв’язків обласної міліції Київщини Микола Гулевич, слідство тривало півроку, було встановлено, що грузинський «законник» створив власну «бригаду» з метою насильницького заволодіння майном громадян. За підприємцем із Борисполя бандити тривалий час стежили, вивчаючи його зв’язки та переміщення. План і мета нападу були відомі всім «компаньйонам», ролі – розподілені. Кожен був забезпечений маскою та парою в’язаних рукавичок, у кількох зловмисників – зброя, у старшого К. під час нападу на грудях висів автомат.

Отже, у наявності – всі ознаки добре спланованого та підготовленого злочину. Окрім того, двом із затриманих було пред’явлене обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.358 КК (використання завідомо підробленого документа). Адже для алібі на день скоєння злочину вони підробили дата-штампи у закордонних паспортах громадян Грузії, пред’явили їх міліціонерам у момент затримання і повідомили, що в день нападу на будинок П. вони тільки прибули в Україну авіарейсом з Єревана. Але співробітники УБОЗ перевірили списки пасажирів і легко впіймали затриманих на брехні…

Мало цього, за словами потерпілих, двоє з нападників поранилися склом. Експерти вилучили з місця пригоди зразки крові та направили їх для проведення ДНК-експертизи. Результати: кров належить молодшому К. та його спільнику Ч. На зап’ястку правої руки останнього був доволі глибокий поріз. Оперативники знайшли лікаря швидкої допомоги, який серед кількох знімків упевнено вказав на фото Ч. та розповів, що кілька днів тому накладав йому шви на різану рану. До речі, Ч. – чемпіон Грузії з вільної боротьби, кремезний чолов’яга вагою близько 140 кілограмів. Саме він завдав господареві удар, від якого у того розірвалася легеня.

Про жорстокість бандитів свідчить ще один факт: слідкуючи за будинком підприємця, грабіжники були впевнені, що на момент нападу в будинку має бути чоловік доньки бізнесмена. Тому, вдершись до будинку, один із бандитів важким тупим предметом ударив першу людину, що спала, прийнявши її за зятя, який може опиратися. Насправді це була сестра дружини! Жінка втратила свідомість, а коли опритомніла і, стікаючи кров’ю, ледве виповзла з кімнати, то побачила своїх родичів зв’язаними і побитими… Звільнити через… Аллаха

«Після проведення досудового слідства кримінальна справа була направлена до суду, – каже Микола Гулевич. – Однак після довгого вивчення матеріалів кримінальної справи суддя Бориспільського міськрайонного суду засумнівався в тім, що… у діях злочинної групи є організованість, спільна мета та розподіл ролей!».

Також у служителя Феміди викликали сумніви покази доньки бізнесмена, яка стверджувала, що один із нападників (як згодом виявилося – «законник» К.) іноземною мовою, наказним тоном та жестами керував діями інших грабіжників. За словами жінки, лідер банди наказав спільникам винести з кімнати побитого підприємця, «Потерпіла могла не розуміти змісту цих фраз, але хіба можна помилитися в інтонаціях та жестах?!» – обурюється пан Гулевич.

Крім того, суд визнав за необхідне шляхом проведення додаткових допитів потерпілих і підсудних, а також шляхом призначення необхідної експертизи встановити, якою саме мовою розмовляли злочинці. Адже, за словами їхніх жертв, двоє з нападників «молилися Аллахові», хоча вони за національністю грузини і мали б бути християнами! Серйозний аргумент…

Але найбільш карколомною звісткою для присутніх стало не це. Високий суд прийняв до уваги те, що останнім часом… «у СІЗО-13 загинуло вісім осіб (більшість із яких – через ненадання кваліфікованої медичної допомоги)» – цитата з постанови суду. За словами адвоката затриманого грузинського «авторитета», у його підзахисного різко погіршився стан здоров’я, про що свідчать часті виклики до нього бригад швидкої допомоги «Борис». Мовляв, приватні медики виявили у підсудного такі хвороби, які «не можна дослідити та лікувати в умовах слідчого ізолятора». Водночас офіційний діагноз (та й узагалі наявність будь-якої хвороби) у старшого К. слідством не встановлено!

Однак суддя не захотів отримати підтвердження діагнозів у державних медичних установах, натомість прийняв рішення змінити міру запобіжного заходу «законнику» на підписку про невиїзд – та негайно звільнити його з- під варти безпосередньо у залі суду! Кримінальна справа була направлена прокуророві Київської області для проведення додаткового розслідування, а сам суддя того ж дня благополучно відбув на міжнародний симпозіум, з якого днями повернувся. Мабуть, із чистою совістю?

Україна молода

You may also like...