Квартирний лохотрон. Ласкаво просимо!

У Львові набирає обертів новий-старий вид афер у сфері оренди квартир. Постраждалих багато, але мало хто з них наважився написати заяву в міліцію. Відтак кримінальних справ не порушують, а кількість «кинутих» постійно зростає. Як працює шахрайська схема, як уберегтися від лохотрону та що робити, якщо ви вже стали жертвою.

Як працює лохотрон?

Суть цієї схеми – платні довідкові послуги. Майбутня жертва наперед дає якусь фіксовану суму (переважно йдеться про 150-200 грн) – і за це довідкова контора надає вам контакти людей, які здають житло. Громадянин довірливо телефонує, але за номерами ніхто не відповідає, або ж «Абонент поза зоною», або на тому кінці дроту просять передзвонити завтра.

Можуть і запросити прийти через кілька днів на оглядини квартири, але останньої миті повідомляють, що її буквально кілька хвилин тому здали, мовляв, спробуйте ще – і наступного разу неодмінно пощастить. Отаке може тривати місяцями.

Чому махінатори досі на волі?

Основна причина, через яку шахраїв не притягують до кримінальної відповідальності, – байдужість ошуканих. Більшість із них або не вірять, що правоохоронці можуть допомогти, або не бажають улазити в тривалий процес розслідувань і допитів, адже фінансові втрати незначні – 200 грн. Тож лохотрон діє й далі, понад те – набирає обертів. Дівчина, яка звернулася в «Газету…» по допомогу, розповіла й про інших потерпілих: вони по кілька місяців телефонували в подібні бюро й по всьому залишилися з носом. «Газета…» опитала п’ятьох осіб, які колись орендували житло, – це закінчилося ще двома історіями про схожі довідкові контори та про тижні даремно витраченого часу на телефонні дзвінки.

Куди дивляться правоохоронці?

Спроба дізнатися, хто ж може покарати аферистів, хоч і не закінчилася безрезультатно, та особливої надії не дала. В Обласному управлінні з питань захисту прав споживачів «Газеті…» сказали, що це не порушення прав споживачів, а шахрайство, із цим слід звертатися в міліцію. Утім, додали, що зафіксували кілька скарг стосовно «квартирних довідкових» і передадуть їх у МВС.

Натомість у МВС пояснили, що громадяни не пишуть заяв у міліцію, тож остання не може порушити кримінальну справу. Утім, якщо хтось таки наважиться оформити офіційне звернення, то правоохоронці пообіцяли зібрати матеріали, перевірити договори, що їх укладають «бюро», й у разі наявності складу злочину – порушити кримінальну справу. Якщо ж його не виявиться, то варто йти зі скаргою до суду. Бо якщо угоду складено так, аби захистити махінаторів, то єдина інстанція, котра може повернути вкрадені гроші, – суд.

Як уберегтися від шахраїв?

По-перше, не варто вірити в нереальні речі, як-от «двокімнатна квартира в центрі міста за 150 у.о.». Це або підвал, де раніше бульбу тримали, або вас намагаються «кинути». По-друге, скептично ставтеся до контор, які вимагають за свої послуги передоплату. По-третє, варто працювати з фірмами, які візьмуть гроші лише після того, як знайдуть квартиру та її власник підпише з вами договір оренди.

«Шахрайські схеми стануть ще популярнішими»

Еліна СеннІкова, директор рієлтерського бюро «Маклер»:

– Ця афера з різноманітними довідками, які дають телефони, усім відома. Її практикують у Львові не перший рік. Ці люди просто переписують номери з газетних оголошень, а власних баз даних не мають. Ще вони можуть давати неіснуючі телефони. Відтак і не дивно, що ошуканих людей є багато і буде ще більше. Адже орендна плата зростатиме, а відтак і зростатиме кількість тих, хто захоче винайняти житло якнайдешевше. Часто це приводить клієнта до рук аферистів.

Натомість рієлтерські бюро працюють по-іншому. Ми супроводжуємо людину аж до підписання договору оренди з власником помешкання, а лише тоді просимо розрахуватися за надані послуги. Як правило, йдеться про суму, яка дорівнює місячній вартості винайму квартири.

Зловили квартирного афериста

Нещодавно львівська міліція затримала студента, який вирішив заробити, пропонуючи чужі квартири в оренду. Він розмістив у газеті оголошення про те, що здає помешкання в центрі міста. Коли з’являлись охочі, швиденько винаймав житло на добу й уже на правах «господаря» приводив туди потенційних «мешканців». Упродовж місяця студент устиг «здати» десяток чужих квартир.

Як зазначив арештант, оборудки вдавалися дуже легко, бо ніхто не наполягав на укладанні угоди оренди й не вимагав документів. Єдине, що цікавило шукачів дешевого житла, – графік подачі води. На ранок до помешкання повертався справжній власник, і з’ясовувалося, що винаймачів «розвели». Нині авантюрист у буцегарні, в його справі триває суд, за свої махінації він може отримати до трьох років позбавлення волі.

Роман РАК, Львів, Газета по-львівські

You may also like...