Шахрайство – «Швидко і без зусиль!..»

Різноманітні пройдисвіти зваблюють наївних користувачів інтернету байками про 25-ий кадр. Вони пропонують вам схуднути, кинути курити чи вивчити будь-яку іноземну мову. Вони обіцяють, що цей процес займе у вас небагато часу та загалом пройде майже непомітно. Для цього вам не потрібно трудитися.

Досить тільки трохи посидіти перед комп’ютером (ви ж і без того робите це щодня), а спеціальна навчальна програма зробить все за вас, впливаючи на підсвідомість. За відповідну програму, записану на диск, який вам обіцяють вислати поштою, потрібно, звичайно, заплатити. Однак, як легко можна зауважити, у них завжди САМЕ ТЕПЕР для вас неймовірні знижки – безцінний посібник для вивчення іноземної мови чи новітню методику схуднення можна придбати ЗНАЧНО ДЕШЕВШЕ. А ще ж безкоштовні бонуси…

Від крикливих рекламних обіцянок, якими ряснить мережа Інтернет, аж тхне лохотроном. Підозра у тому, що тут на чомусь збираються кинути, закрадається тільки тому, що добрий товар так нав’язливо не пропонують. «Худнути так ще ніхто не додумався! Лікарі ошелешені новим методом!», – оголошує продавець «нанотехнології схуднення». «Заговори по-англійськи за 7 днів! Психотехнології у навчанні», – закликає збувач «унікальної методики» вивчення іноземних мов.

Прикметно, що і в одному, і в іншому випадку посприяти досягненню поставленої цілі повинна буцімто «секретна технологія», яка базується на використанні так званого «ефекту 25-го кадру». Старий міф про підсвідомий вплив на людський мозок невидимого зображення, яке не встигає вловити око, знову ожив на теренах пострадянського простору.

Схуднення для гаманця

Охочим схуднути пропонують заповнити просто на сайті електронний формуляр, вказавши там своє прізвище та адресу. Тоді слід чекати поштового повідомлення про бандероль. За диск із «секретною» програмою на пошті треба буде заплатити 220 гривень. «Диск відправляється у звичайній поштовій упаковці, без жодних написів чи малюнків. Анонімність гарантується», – довірливо повідомляє продавець.

Отриману програму потрібно встановити на персональний комп’ютер, а після цього зручно всістися перед монітором і просто дозволити психологічний вплив на свою підсвідомість за допомогою 25-го кадру. «Це можна порівняти з гіпнозом або кодуванням, але цей метод значно ефективніший, оскільки вплив буде відбуватися постійно, – переконують продавці новітньої технології схуднення. – Чим частіше ви сидітимете за комп’ютером, тим швидше досягнете результату. 25-ий кадр не буде відволікати від роботи чи інших занять: грайте в ігри, друкуйте, сидіть в Інтернеті – вплив відбувається непомітно».

Як запевняють продавці, підсвідомість користувача завдяки вмонтованому 25-му кадру зчитає код програми і його організм самостійно буде коригувати саме ті параметри, зміни в яких призведуть до втрати надмірної ваги.

«Це абсурд! Ще одна нездорова реклама! – категорично заперечує обласний лікар-дієтолог Наталія Попович. – Схуднення – насправді дуже важкий та тривалий процес, який вимагає і праці над собою, і кваліфікованих порад лікаря, а часом навіть психолога. Не завжди причиною надмірної ваги є переїдання, інколи це є наслідком якоїсь хвороби. Тому часом спершу треба позбутися своїх недуг, а вже тоді вирішувати проблему зайвої ваги».

 

За словами фахівців, схуднути за два тижні на 10-15 кілограмів, на жаль, не можна ні завдяки чудо-таблеткам, ні БАДам, ні, тим більше, 25-му кадру. Як пояснила пані Попович, при повному голодуванні організм може втрачати не більше 330 грамів жиру на добу. Скинути ж багато і відразу можна хіба лиш хірургічним способом.

Секрети поліглотів

Рекламну обіцянку продавців навчальних програм із ефектом 25-го кадру допомогти у вивченні іноземної мови усього за тиждень чи засвоїти 4 тисячі слів за 60 годин навчання фахівці з кафедри англійської філології Прикарпатського університету вважають несусвітною дурницею.

«Вивчення мови не полягає у простому запам’ятовуванні певної кількості слів, – пояснювала доцент Прикарпатського університету Ольга Кульчицька. – Ефективність навчання за таким показником вимірювати не годиться. Окрім того, немає ніяких секретних навчальних програм, які б дозволили в надкороткий термін (за тиждень чи місяць) освоїти іноземну мову. Судячи з того, які гучні слова («неповторна технологія», «унікальна методика», «дивовижні успіхи») використовуються в рекламі цього методу, вона розрахована на створення дешевого ефекту на «чайників» або на дурнів, які готові за будь-що платити гроші».

Ще один викладач кафедри англійської філології Юрій Великорода, який свого часу проходив стажування у Сполучених Штатах Америки, стверджує, що, перебуваючи за океаном, він жодного разу не чув, щоб там хтось використовував технологію 25-го кадру для вивчення іноземної мови. «Про 25-ий кадр йдеться на рівні міських міфів, чуток про використання цієї технології у маніпулюванні масовою свідомістю, але не більше, – каже пан Юрій. – А основний прийом, який всюди використовується при вивченні мови, – це власна наполегливість».

Окрім того, як стверджують спеціалісти, вивчити мову самотужки практично неможливо. При цьому згадують вождя російської революції Володимира Леніна, який за словником у тюрмі вивчив англійську мову, розумів написаний текст, але спілкуватися англійською не міг, бо не вивчив вимови.

«Для ефективного вивчення іноземної мови потрібна участь у процесі щонайменше двох осіб, а найкраще проводити заняття з групою із 5-7 осіб, – розповідала Ольга Кульчицька. – Звичайно, навчання відбере немало часу і сил. Скільки саме доведеться вчити мову, залежить від того, яку потребу і яку початкову підготовку має людина. Для того, щоб не пропасти у вуйка в Канаді, може бути достатньо 6-місячних курсів із заняттями кілька разів на тиждень. А щоб з нуля вивчити мову і вільно нею спілкуватися, треба затратити 2-3 роки щоденних кропітких занять».

…До речі, продавці «навчальних» та «цілющих» програм із ефектом 25-го кадру завжди додатково пропонують диски зі схожою продукцією. Дещо додається як безкоштовні бонуси. А за деякі супутні товари треба доплатити.

Скажімо, обираючи весь комплект, який іде вкупі з диском для моментального схуднення разом з оплатою доставки та ПДВ, доведеться викласти майже півтори тисячі гривень (1498 грн). А от вартість придбання надшвидкого курсу вивчення англійської мови вказана тільки в російських рублях (від 1200 до 4800 рублів) з приміткою, що за поштові послуги за межі Росії слід доплатити від 10 до 100 американських доларів.

Серед продукції, яка йде на доважок до програм з ефектом 25-го кадру, переважають навчальні посібники на кшталт »Інтуїтивна система бою» та «Приховане маніпулювання людьми», автори яких обіцяють навчити, як стати неперевершеним вуличним бійцем та супергіпнотизером. Так само – швидко та без зусиль. Але це вже тема для окремого дослідження.

Автор: Богдан СКАВРОН,  «Галицький Кореспондент»

До теми: Що таке 25-кадр?

Методика 25-го кадру відома із середини минулого століття. У 1957 році такий собі Джеймс Вайкері провів у кінотеатрах Нью-Джерсі експеримент, вмонтувавши у кінофільм зайві кадри із закликом пити кока-колу і їсти поп-корн (це, зрештою, відвідувачі кінотеатру і без нього охоче робили). Цим експериментом він хотів підтвердити власне припущення, буцімто око людини фіксує тільки 24 кадри за секунду і тому кожен наступний кадр буде за межею сприйняття, однак мозок його «побачить» і відкладе отриману інформацію у підсвідомості. Джеймс стверджував, що дослід йому вдався: мовляв, того дня, коли демонструвалася так звана сублімінальна реклама (так ще називають ефект 25-го кадру), продаж у буфеті кінотеатру кока-коли збільшився на 18,1 %, а поп-корну – на 57,5 %. Згодом Джеймс Вайкері запатентував нову технологію реклами і відкрив власну компанію, діяльність якої принесла йому понад 20 мільйонів доларів прибутку.

Щоправда, вже в 1958 році психологічний ефект сублімінальної реклами було офіційно спростовано Американською психологічною асоціацією. Ще через чотири роки сам Вайкері зізнався, що результати експерименту в Нью-Джерсі були ним сфабриковані. Проте міф про «ефект 25-го кадру» виявився живучим, спроби використати цю псевдотехнологію з’являються дотепер.

You may also like...