Украинские тюрьмы: суициды, голодовки и «кассетный скандал»

В переполненных СИЗО и тюрьмах продолжают гибнуть люди. Внимание общества к состоянию учреждений пенитенциарной службы помогло разоблачить отсутствия надлежащего лечения задержанных и заключенных. А также факты пыток и вымогательства, которые практикует администрация учреждений.

З початку року, за даними пенітенціарної служби та ЗМІ, у СІЗО та колоніях загинуло щонайменше 5 осіб.

Так, у січні Київському (Лук’янівському) слідчому ізоляторі загинув 21-річний заарештований. За офіційними даними – від ураження струмом. ЗМІ повідомляли, що хлопець помер від ін’єкції, яку йому зробив медичний працівник СІЗО. Ще один затриманий, який утримувався у Лук’янівському СІЗО, помер у березні.

Нагадаємо, що після скандального фільму журналістів «СІЗО № 13. Тюрма № 1» про умови утримання в Київському СІЗО, був призначений новий в.о. начальника установи. Крім того, була порушена кримінальна справаза фактом порушень в СІЗО.

У лютому скоїв самогубство ув’язнений Сімферопольського СІЗО. А у березні стало відомо про дві смерті у Бучанській виправній колонії №85 (Київська область).

Перший в’язень, за даними пенітенціарної служби, помер від геморагічного панкреатиту. Однак правозахисники стверджують, що він помер внаслідок побиття адміністрацією колонії. Прокуратура Ірпеня порушила кримінальну справу за фактом вбивства ув’язненого. Ще один ув’язнений Бучанської колонії помер в результаті отруєння.

На початку лютого українські правозахисники констатували різке зростання рівня смертності в СІЗО, зокрема, через неспроможність ефективного лікування всіх підозрюваних. Якщо 2009 року померла 761 особа, 2010-го – 808, то в 2011-му – 1169.

Наприклад, за даними прокуратури Києва, у 2011 році в Лук’янівському СІЗО здебільшого через хронічні тяжкі хвороби (туберкульоз, СНІД) померло 30 осіб. У переповненому Черкаському СІЗО торік померли 3 в’язні.

За даними правозахисників, зросла кількість суїцидів: з 44 (у 2010) до 59 випадків (у 2011), а також захворювання на СНІД і туберкульоз. Зокрема, на туберкульоз хворіють 4822 в’язнів.

Погіршилися й умови утримання в’язнів у слідчих ізоляторах, внаслідок – збільшилася кількість скарг до Європейського суду з прав людини. Значну частину звернень становлять скарги на порушення основоположних свобод під час утримання під вартою, починаючи від обмежень листування ув’язнених і закінчуючи тортурами.

За результатами дослідження, проведеного громадською організацією «Донецький меморіал», в Україні найбільш переповненим є СІЗО Донецька. Там перебуває 928 осіб, що на 47 % більше за норму для цієї установи.

Важкі умови перебування у місцях позбавлення волі змушують в’язнів вдаватися до крайніх заходів – голодування.

З початку року оголошували голодування в’язні Дніпропетровської колонії, які вимагали покращити умови утримання, зокрема, ремонту в приміщеннях та поліпшення харчування та лікування.

Крім того, близько 500 ув’язнених Бердянської виправної колонії № 77 оголосили голодування на знак протесту проти незаконних дій адміністрації. Прокурорська перевірка підтвердила, що у колонії знущалися над ув’язненими. Проти посадовців колонії порушили кримінальну справу.

Буквально сьогодні стало відомо про скандал у колонії в Єнакієвому. Правозахисник Ігор Гаркавенко повідомив, що семеро в’язнів записали на диктофон розмову, під час якої представники адміністрації вимагали від в’язнів гроші. У пенітенціарній службі повідомили, що перевіряють цей факт, а правозахисник заявляє, що на сімох засуджених почали чинити тиск.

У пенітенціарній службі виправдовуються: на поліпшення умов утримування засуджених і осіб, узятих під варту виділяється недостатнє фінансування. Так, передбачене державним бюджетом на 2012 рік фінансування відомства забезпечує лише 40% потреб служби.

Однак з іншого боку постає інше питання – надмірної кількості ув’язнених. За даними пенітенціарної служби число засуджених за два останні роки зросло з 108 тисяч до 115 тисяч осіб, у тому числі ця цифра 2011 року збільшилася на понад одну тисячу.

Нещодавно Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко заявив, що понад 15% неповнолітніх можуть бути відпущені з колоній, оскільки строгість їх покарання не відповідає скоєного вчинку.

Источник: Тиждень

You may also like...