Коронованные воры Винничины: кто, где, когда…

Хто курує Вінницьку область серед бандитів? Кому вони підкоряються та хто у Вінницькій області судить «по понятіях»? Де наші «авторитети» проводять «сходняки»? Кому 15 «ворів у законі» віддали право «царствувати» в Україні? Кого із наших «ворів» коронували на шосту частину світу? Як «кріт»-вінничанин, колишній «есбеушник», перестріляв «авторитетів» та викрав їхній «общак» і тепер у розшуку, хто король вінницьких зон та тюрем… Чи пробачили «вори» свого колегу, котрий сидить у Стрижавці, за зречення від «коронації»?.. Чому він змушений був зробити таку сенсаційну заяву?.. Під час останнього приїзду до Вінниці міністр внутрішніх справ Луценко заявив, що на Вінниччині є два «коронованих вори у законі».

На наше запитання, хто це – нам не відповіли. Отож, робимо власне журналістське розслідування.

З того часу, як «коронованому вору» серед «ворів» Сєві Сєвєрному головний «сходняк» у 90-му році віддав повну владу над однією шостою всієї суші світу, тобто 15-ма тепер країнами, колись республіками СРСР, пройшло 18 років. Легендарного злодія відповідні служби, дізнавшись про таке «царство» і розуміючи його наслідки, поспішили заперти у «Білий лебідь» – найстрашнішу «червону» тюрму.

– Там мене «прикінчать», – одразу по тюремній пошті передав своїм у «маляві» цар злодіїв… Так воно і сталось. Але він ще встиг дати останні розпорядження. Які? Це й досі не стало відомим широкому загалу. Тому, хто і які повноваження має у «воровському світі», хто курує та під ким ходить злочинний світ Вінницької й інших областей – доводиться припускати, а особливо те, хто ж тепер головний серед злодіїв у нас, в Україні, і чи є такий. І це зрозуміло – ніхто не хоче повторити долю попередника, тому що за цю таємницю одразу ж «кінчають»… До речі, мало хто знає, що пісня Круга «Владимирский централ» присвячена саме «вору серед ворів», який, за офіційною версією, помер у «Білому лебедеві» від туберкульозу…

Отож, хто у Вінниці «коронований вор»? Багато років це звання приписували декільком «авторитетам» – Вадуму, Кабанові, Вові і навіть Дубику. Однак, за нашою інформацією із правоохоронних джерел, жоден із них коронованим не був. Зрозуміло, що всі вони були менш чи більш відомими «авторитетами», або, як це кваліфікується правоохоронцями – особливо небезпечними злочинцями, іншими словами, рецидивістами…

У різні періоди курують та курували нашу область, як повідомляє джерело у правоохоронних органах, – Лера Сумський, вотчиною якого є й Одеса, а сам він живе періодично то там, то в Росії… та частину, ближчу до Києва, Ізя й Антинос, деяке відношення мав Муха…

Але два «вори в законі» на території Вінниччини точно є. Це Артурчик – Артур Єрошевський, 1964 року народження. Сам він родом із Одеси. Свого часу його ім’я не сходило з вуст. Адже Артур власноруч розстріляв 4 людей і поранив 18. Це сталось в одному із елітних ресторанів Одеси – «Суворовському». Там подобалось відпочивати Артуру із оточенням. Однак одного вечора йому здалося, що його смертельно образили. Він приїхав додому, взяв автомат і повернувся до «Суворовського»… Там і поклав таку масу народу. Артура піймали, судили, і за це він отримав довічне ув’язнення. Зараз він відбуває його у вінницькій тюрмі на Островського. Оперативники знають про його коронацію, як припускають і те, що свого часу йому було віддане право курувати вінницькі зони і тюрми, тому і увага до Артура – можна сказати, надмірна. Його утримують в одиночній камері, яка навіть стінами ізольована від інших. Це все для того, аби уникнути контактів Артура з іншими «зеками» … Але багато кому відомо, що так звана тюремна голубина пошта має сотні способів донести потрібну інформацію… Автору цих слів розповідали неймовірну історію, немовби були випадки, коли на декілька днів якогось дуже відомого «зека» (чи не Артура!!!) відпускали (зрозуміло, що за солідну винагороду) в один із вінницьких готелів для перемовин із іншими «ворами»… Може, це дійсно із сфери фантастики, але скептики резонно зауважать, що у нашій країні можливо все… А сучасні телевізори і т.п. вже навіть законом дозволені у камерах…

Є у нас й інший «авторитет»: Авто – Автанділ. Свого часу ми слідкували за тим, як його піймали та виносили вирок у Вінниці. Його судили за незаконне зберігання зброї, наркотики та фальшиві документи. Хоча, за оперативною інформацією, він направлений був сюди, аби курувати «наркотрафік», який пролягає через нашу область і їй, як центральній, відводиться у ньому велике значення. До речі, оперативники малюють його у формі хреста від Могилева-Подільського, з Києва, Козятина і до Хмельницького… Враховуючи цю обставину, залишається незрозумілою одна деталь – звідки у Автанділа наркотики. Адже «вори», особливо ті, що наглядають за наркотрафіком, ніколи «не марафетяться»… Чи не підкинули йому їх бува…

Цікавим є той факт, що під час слідства Автанділ Антадзе зрікся своєї коронації, він заявив, що це не він «вор у законі». Правоохоронці передрікали, що після цього у нього серед своїх будуть великі неприємності. Однак, як повідомляє інше джерело, буквально рік-два тому «вори» прийняли уточнення у свій «кодекс». Тепер зректися перед «ментами» своєї коронації «не западло», аби лише для користі справи. Кажуть, Автанділа свої оправдали. Адже у нього були вагомі мотиви. Інакше його депортували б до Грузії, звідки він родом і де, як відомо, Саакашвілі оголосив «ворам у законі» справжню війну. Там би він точно отримав більше… А у нас йому доведеться відсидіти 5 років. І відбуває покарання «авторитет» Авто у Стрижавській колонії. Тепер, скоріше за все, після ізоляції Артура право нагляду «по понятіях» за зонами Вінниччини «вори» передадуть чи вже передали йому.

А обов’язків у цього самого «смотрящего» як на волі, так і у зоні, чимало.

У першу чергу, все крутиться навколо «общака», як і кому його поділити.

Як би цього багато хто не хотів, але українські «вори в законі» набагато тісніше, аніж здається декому, співпрацюють із російськими, у першу чергу, московськими. Кажуть, що вся вища масть їхньої касти саме там. Може, тому так активно намагаються українських «ворів у законі» «короновані московські вори в законі» (а якщо точніше, та їхні посланці-уповноважені) зібрати на чергову сходку («східняк» чи сходка є найвищим органом вирішення найважливіших питань, щось на зразок зборів акціонерів чи колективу – авт.).

Чи не тому, що у нас кожен «авторитет» чи група «авторитетів» сама по собі і чіткого «короля України» не існує? Так нещодавно два російських «вори» Раф і Хой робили спробу такий «східняк» провести у Криму. Але міліція особливо контролює саме цю спробу. Напевно, розуміючи, наскільки небезпечно мати чітку і організовану українську мафію, яка уже і так ненабагато відстала від Коза Ностри… Поки що правоохоронці зібрати «сходняк» всім «ворам» України перешкоджають і кладуть край будь-якій спробі, але чи надовго? А те, що його в Україні штурмують – свідчать всі факти. Є інформація, що нещодавно у Бориспіль у залу транзитних пасажирів (щоб не перетинати кордон та не засвітитись) приїздив один із найавторитетніших «ворів» Москви і мав тут розмову із уповноваженим від наших…

А скільки на сьогодні в Україні знаходиться «коронованих ворів у законі»?

Називають цифру від 10-ти до 15-ти. Троє із них – сидять. Двоє – саме у нас, на Вінниччині.

Всі вони, можна сказати, знаходяться на напівлегальному становищі, сьогодні – тут, а завтра – там… Наприклад, Лера Сумський приблизно рівну кількість часу проводить в Україні і в Росії, частенько виїжджає Антімос.

Декілька «злодіїв» добровільно покинули Україну і більше не поверталися. Це, наприклад, Володимир Кржевіцький (Коржик, 55 років, виїхав до Росії), Олег Федоренко (Чистокровність, Сивий, 69 років, виїхав до Польщі).

НА ВОЛІ:

1. Кухилава Антімос Хутаєвич – Антімос, Антик, 1956 р.н., абхаз, живе в Одесі. Судимий, має значні зв’язки серед політичної і економічної еліти свого регіону і Києва.

2. Мамедов (Пахомов) Сергій Олександрович – Мамед, 1967 р.н., уродженець Києва, живе у Донецьку. Чотири рази судимий, коронований у Донецьку в 2000-му, шанує злодійські закони, намагається призначати тих, що дивляться на зонах регіону. Вельми багатий.

3. Лисенко Сергій Іванович – Лера Сумський, 1954 р.н., коронований у 1993 р. Судимий 6 разів, останній сів у 1998 році на 7 років за здирництво. Організовував акції непокори в СіЗО і зонах Харкова та Львова. Затятий прихильник старих злодійських традицій.

4. Шеремет Валерій Андрійович – Шеремет, Кулька, 1949 р.н., одесит. Підтримує злодійський рух, контролює кишенькових злодіїв.

5. Крамаренко В’ячеслав Васильович – Крамар, Мікола, Біс, 1957 р.н., живе у Полтаві. Нині президент фірми і засновник казино, судимий. Коронований у Дніпропетровську двома українськими і московським злодієм у 1998 р.

6. Русан Василь Олександрович – Вася Ушатий, 1974 р.н., живе в Києві і Одесі. Коронований кавказцями, у тому числі, нібито Антімосом. Наймолодший злодій України. Тричі судимий, останній раз отримав 5 років. За оперативними даними, намагається впливати на рекет, розбої, квартирні крадіжки у столиці, торгівлю наркотиком «первентином» («гвинтом»).

7. Сальников Олексій Вікторович – Льоня Краснодонський, 1973 р.н., живе в Луганську. У сфері кримінальних інтересів – потоки контрабанди (зокрема, з Росії через «прозорі межі»).

НА ЗОНІ:

1. Єрошевський Артур – Артур, 1964 р.н., відбуває довічний термін у Вінницькій в’язниці в одиночній камері.

2. Хивренко Микола Леонідович – Хивря, Хохол, Герцог, 1950 р.н., коронований у Москві. Сидить у Сокальській колонії №54 під Львовом (термін 16 років, початок – 27.11.2003 року).

3. Антадзе Автанділ – Авто, 1959 р.н. Відбуває п’ятирічний термін у Стрижавській колонії Вінницької області.

Відійшли (формально) від кримінальних справ:

1. Слюсаренко Олексій Тимофійович – Дубина, 1929 р.н. Живе в основному в Одесі.

2. Дубінець Володимир Іванович – Вухатий, Різаний, Ізя, 1951 р.н., живе в Боярці. З чуток, має відношення до інвестицій у готель «Салют» (Київ). Має солідні зв’язки у політико-економічному бомонді столиці.

«Общак» – гроші на «оперативні витрати» злочинного співтовариства, а також допомога тим, хто відбуває термін (сьогодні це зазвичай банківський рахунок). У

ГУБОП стверджують, що єдиного «всеукраїнського общака» не існує. Тобто «общаковська каса» формується практично навкруги кожного «злодія в законі». Говорять, є свій «общак» у Антімоса, у Лери Сумського та й інших. Середній розмір більш-менш серйозної каси наближається до мільйона доларів і вище. До речі, дуже великий «общак» мати небезпечно. Оперативники розказують, що лідера знаменитої банди «Башмаки» в Криму Віктора Башмакова прибрали якраз через таку касу, де накопичилося на той момент (середина 90-х) більше 10 мільйонів доларів. А каса кудись зникла.

Складається «общак» з відрахувань, які повинні нести «злодію» всі ті, хто скоює злочини в даному регіоні («частка мала»), а також з «добровільних внесків» місцевих бізнесменів. До речі, бувають і дійсно добровільні внески від підприємців – коли респектабельні бізнесмени, у минулому сидячі і шануючі «поняття» дотепер, відраховують в «общак», щоб «гріти зону».

Сьогодні функції «злодія в законі» – «заробляти» (різними способами) гроші собі і своїм людям. Крім того, він повинен тримати «общак» і бути третейським суддею у кримінальних «непонятках». Плюс контроль «оперативної обстановки» в регіоні, щоб не було вбивств і інших гучних злочинів, інакше оперативники і спецназ всіх «ставлять на вуха». Це «злодію» невигідно.

Свого часу була спроба у Вінниці створити цілу благодійну організацію, яка легально допомагала б «зекам». І очолював її син відомого вінницького прокурора. Але невдовзі він при загадкових обставинах помер… А тепер фонд допомоги «зекам»… курує колишній керівник виправної системи Вінниччини. Ось такі парадокси.

Свого часу ми друкували портрети особливо небезпечних злочинців Вінниччини, які у розшуку. Серед них… дуже професійний офіцер одного із найелітніших правоохоронних спецпідрозділів, який свого часу в одну із найвідоміших банд був засланий як «кріт». Він настільки професійно виконував свою роботу, що йому вдалось не лише увійти в довіру до «авторитета», але й перестріляти все найближче оточення і застрелити його. Дістався він і до «общака». Але тут офіцер не встояв і спокусився. Він викрав всю суму «общака» (нагадуємо, що середня вартість, як правило, тягне на мільйон доларів). З того часу нашого земляка-правоохоронця-«крота» розшукують не лише колеги… Зрозуміло, що переховуватись і безслідно зникнути легше навіть від міліції, аніж від бандитів. Це вже прописна істина. Правоохоронці розповідають, як один бізнесмен, який робив у Вінниці бізнес, не розрахувався із тодішнім вінницьким бензиновим королем. Тому довелось найняти бандитів, аби вони вибили із російського бізнесмена борг. І він, колишній «есфебешник» Росії, «пішов у підпілля» і виїхав до Києва… Там його братва вже виявила на 4-й день… Цікаво, чи вдасться викрадачу згаданого «общака» зникнути назавжди? Поживемо – побачимо….

Андрій ВЛАСЕНКО, 33 канал

You may also like...