«Быстрое» высшее образование: как и где можно купить диплом

Купить фальшивий диплом можно легко и без чрезмерных трат. Купить «настоящий», зарегистрированный надлежащим образом документ об окончании ВУЗа – тяжелее, да й выбор учреждений, способных предоставить такую услугу, весьма ограничен.

Більшість «контор» з продажу дипломів агітують купувати документи про закінчення вишу з однієї причини – це, мовляв, економія часу та коштів. Оскільки документ вітчизняні умільці вироблятимуть кілька днів за кількасот доларів, тоді як навчання коштуватиме тисячі та й забиратиме роки.

У «вільному»продажу перебувають документи про закінчення шкіл, ПТУ, спеціалізованих учбових закладів, технікумів та університетів всіх рівнів акредитації. Окремі сайти навіть наводять перелік закладів, дипломи яких доступні на ринку в даний момент. Поряд – вартість на документи, яка коливається від кількох сотень доларів до тисячі вічнозелених американських президентів.

Особливо дбайливі продавці навіть вивішують курс валют, аби потенційний покупець міг розрахувати приблизну вартість вищої освіти для себе у нацвалюті. Якщо ж бажаний виш не віднайдеться у списках – щиросердні підприємці готові заради клієнта на все, аби той трохи зачекав. Однак, купуючи диплом не варто очікувати раптового відчинення усіх дверей. Оскільки разом із легкими документами приходять важкі проблеми.

Десяток опитаних Тижнем «підприємців» чесно зізналися, що «провести», себто зареєструвати, документ про закінчення навчального закладу неможливо в принципі. Оскільки все має робитися зі згоди ректора. Тож «ветерани ринку» запевняють – не варто вірити обіцянкам про офіційний диплом.

«Логічно подумайте – чи можливо через університет зареєструвати диплом? Такий приклад – нещодавно був скандал з одним депутатом, диплом якого виявився підробним. Тож якщо депутат, зі своїми зв’язками, не зміг зробити собі офіційний документ,що говорити про нас, простих людей», – розповів Володимир, представник одного з інтернет-сайтів, де продають дипломи.

Водночас, нам вдалося знайти підприємця,який запевнив, що зареєструвати диплом офіційно можливо. Однак, лише в одному випадку – укладання усного договору з ректором певного вишу.

«Наразі у нас укладено угоду з одним із приватних київських вишів. Такий диплом коштуватиме вам від 3 500 євро. Він офіційно реєструється в базі університету, там проставляються печатки, ставить підпис ректор. Однак для цього потрібно готувати цілий пакет документів: ксерокопії паспорту, ідентифікаційного коду, атестат попереднього навчального закладу, військовий квиток чи приписне. Медичні довідки робитиме сам університет. Також потрібно кілька фото 3х4. Після цього університет озвучує конкретні строки та вартість», – розповів телефоном Ігор, співрозмовник Тижня.

За його словами, перевірити документ на «справжність» дуже просто – через базу даних університету. Якщо ж клієнта все задовольняє, він отримує «на руки» офіційний диплом одного з київських приватних вишів.

Всі без винятку компанії-продавці запевняють, що майбутній роботодавець не матиме до диплому жодних претензій, оскільки документи не відрізняються від офіційних за зовнішнім виглядом.

«Бланки дипломів Держзнаку ми замовляємо на одному з вітчизняних підприємств. Від оригіналу вони не відрізняються – маркування, голограми, захисні стрічки – все на місці», – запевняв нас Віталій, продавець легкої освіти. Водночас, окремі компанії запевняють, що купують бланки майбутніх документів у самого Держзнаку.

Якщо ж це на клієнта не діє, для підстраховки, за окрему плату, «контори» пропонують зробити офіційну, завірену в нотаріуса, копію підробного документа. За словами продавців, жодних скарг від покупців ще не надходило. Якщо ж роботодавця таки почнуть гризти сумніви, фірма-виробник готова допомогти у вирішенні проблеми, зокрема – переробити диплом. Якщо ж роботодавець вирішить перевірити диплом у виші й документ там не буде зареєстрований – це вже проблеми клієнта. На цьому наголошують всі без виключення компанії.

Під час спілкування кожен співрозмовник повідомляв нам, що бізнес є «не зовсім легальним», відтак – купуючи диплом клієнт має бути готовим до можливих наслідків. Водночас, через не зовсім законну діяльність, більшість продавців відмовляються від передачі дипломів кур’єрами, при особистій зустрічі. Натомість вони пропонували надіслати замовлення поштою.Відповідно мала відбуватися й оплата.

Гроші переводяться на банківські рахунки двома платежами.Спершу – завдаток. Тут ціни на усяк смак – від 10% вартості замовлення до 50%. Далі, після отримання першого платежу, на пошту замовнику приходить макет-зображення майбутнього диплому. Клієнт вносить необхідні правки та надсилає їх фірмі. Після узгодження деталей фірма висилає замовлення, яке впродовж 2-3 днів надходить поштою на зазначену при знайомстві адресу.

Обираючи диплом, ми зіштовхнулися з проблемою: у продавців не було бланків зразка 2010-2012 років. Обирати доводилося з того, що є. Ціни демократичними не назвати, однак, вони нижчі, ніж при контрактному навчанні. Так, диплом про вищу освіту зразка 2009 року коштував $800 доларів, диплом того ж року, але червоний – 1000.

Докупати до диплому додатки не потрібно – це вже входить у вартість документа. Обрати собі професію, чи навіть дві (у цьому випадку можуть надаватися знижки) ще простіше. Компанії штампують «корочки» спеціалістів юристів та фізиків, бакалаврів філологів та геодезистів, магістрів лікарняної справи та журналістів. Аби гаманець потягнув.

Автор: Святослав Птіцин, «Український тиждень»

You may also like...