Как продают и покупают паспорт гражданина Украины

Гражданство Украины можно практически легально купить за 9000 евро. Как и обычный базар, черный рынок документов предлагает потенциальным покупателям товары на любой вкус и кошелек.

 Два за ціною одного

Найдешевше коштуватиме, певна річ, той продукт, що вже був у вжитку.

«Продам два украинских паспорта, с ИНН», – пише автор однієї з сотень подібних пропозицій на сайті оголошень. Під час спілкування оголошує ціну: $100 за одиницю. Розповідає й історію документів, що, мовляв, їх залишили в заставу й не забрали.

Водночас можна впевнено стверджувати, що такі прикрі оказії в Україні – це рідкість. Більшість торгівців чужими паспортами має добре налагоджений бізнес. Тут і чималий асортимент паспортів – і жіночих, і чоловічих, і 1992 року народження, і 1954-го, і власні схеми роботи.

Чоловік під ніком John Smith влаштовує розпродаж українських паспортів просто на форумі одного з російських сайтів новин. Щоправда, це новини кримінального світу. Містер Сміт вільно пропонує читачам все нові й нові документи, окреслюючи стать їхнього колишнього власника, рік народження, місце прописки та стан паспорту.

«Дубликаты бесценного груза» воліє продавати гуртом, зі знижкою, пропонуючи, приміром, придбати аж три чоловічі паспорти з київською пропискою лише за $250. Бізнес квітне, клієнти задоволені. Один із них, приміром, замовив такий документ за $100. «Получил посылку на следующий день плюс подарок! Еще один паспорт!!! Всем советую. Работали по предоплате. Процветания и удачи в бизнесе! Спасибо!!!» – такий відгук залишив покупець.

Не всі діють так відкрито. Відгукуємося на одне з оголошень про продаж, так би мовити, секонд-хенду, цікавимося, що є, які ціни? «Від $100 до $500, – відповідають електронкою продавці. – Купіть нову сім-карту, напишіть номер і час, коли вам можна зателефонувати».

Мета продажу чужих посвідчень особистості одна – легкі гроші. Цілі ж купівлі документів інших осіб, звісно, доволі різні. Отримання кредиту (кримінальні зведення рясніють повідомленнями на кшталт: «Одесит вклеїв своє фото у чужий паспорт і двічі обдурив банк») – найбанальніша з них. Маючи певні юридичні знання чи «підгодованого» нотаріуса, на людину, паспорт якої потрапив до рук зловмисників, можна оформити підприємство, яке, наприклад, відмиває гроші. Відкриваються й перспективи для афер із нерухомістю й іншим майном тощо.

Без посередників

Зовсім інша ніша паспортного ринку – паспорти нового зразка. Створені, так би мовити, на замовлення. За відносно невеликі гроші можна зробити новий документ на будь-яке ім’я та з будь-якою фотографією. У комплекті – ідентифікаційний код та свідоцтво про народження. Буде й прописка. Один із продавців обіцяє: вона буде «наша, київська». Але, каже, що «можна й вашу».

Коштує таке задоволення 3500–4000 грн. Саме такий порядок цін у більшості майстрів, хоча дехто й демпінгує, пропонуючи паспорт за 2500 грн.

Загальна схема проста: електронною поштою замовник надсилає фото (іноді просять і зразок підпису), зазначає потрібне йому прізвище, ім’я, по батькові, рік та місце народження. Вносить передплату 50%, при тому найчастіше на електронний рахунок (WebMoney, LiqPay тощо). Терміни виконання замовлення доволі короткі – від 3–5 до 7–12 днів.

«Паспорт від справжнього не відрізнятиметься, – пояснює Євген, що зробить паспорт за 3700 грн. – Все делается в Киеве, так сказать, как на восстановление». Інший продавець, Антон (3400 грн за той самий документ), підтверджує: «Документ є повністю легальним, повністю офіційним».

Товар покупцям надсилають за допомогою транспортних компаній. Більшість пропонує «Нову пошту». Особиста зустріч неможлива.

«Ні, зустрітись ми не зможемо, адже я з вами вперше матиму справу, – перепрошує Євген. – Можу надіслати заразфото документ без фото, оскільки фотокартку 3х4 клієнт нам ще не передав».

Антон натомість переймається долею своїх клієнтів. Фото підробних паспортів не пропонує: «Уявіть, що я зроблю вам паспорт і надалі всім його показуватиму як приклад. Я думаю, це зашкодить вашій безпеці». На запитання, чи можна скористатись новим документом для отримання безлічі кредитів, відповідає: «Звісно. Але ви не мали б забувати, що там є ваше фото».

Цей турботливий чоловік трохи прочиняє завісу таємниці: паспортів він не малює. Наголошує, «не є посередником» і при цьому має невикористані державними органами справжнісінькі документи. Оскільки між серією документа й датою його видачі є прямий зв’язок, у січні 2013-го Антон змушений продавати паспорти начебто видані у вересні – жовтні попереднього року.

Трохи згодом неляканий продавець ділиться власним номером телефону, диктує свій рахунок у ПриватБанку для передплати, а особисту зустріч уже не виключає, а просто «не гарантує». Справжня знахідка для правоохоронців, яким, щоправда, діяльність чоловіка чи то теж приносить прибуток, чи то просто не заважає…

Найобережніше поводяться найдорожчі «паспортисти», що трапились Тиждень.ua. Хлопці, які просять за паспорт аж €9300, пояснюють: «Вам доведеться поїхати до Чехії на два – три дні». Саме там їм можна буде віддати передплату – €4500. За три місяці обіцяють новенький український паспорт, звісно ж, на будь-яке ім’я. Будь-кому.

Наші питання

Подібні послуги надають не лише таємничі «чехи», а й юристи. Вони, щоправда, не пропонують клієнтам взяти нове ім’я, принаймні відкрито. Але нове життя подарують легко.

Приміром, відома харківська юридична контора, серед партнерів якої значиться Російська правова академія при Міністерстві юстиції Російської Федерації, за €9000 допомогає тим, хто хотів би мати українське посвідчення особистості, але не має жодних легальних підстав для отримання українського громадянства.

Паспорт буде вже за шість місяців, обіцяють правники. Схема, кажуть, судова – через предків. «Але ж у мене немає предків-українців», – дивується майбутній громадянин. «Ваші предки – то наші питання», – впевнено відповідають харків’яни.

* * *

Згідно зі статтею 194 КК України, підробка документів з метою використання, виготовлення та збуту таких документів караються позбавленням волі на строк до двох років, або виправними роботами на той самий строк. Ці ж дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Використання завідомо підробленого документа карається позбавленням волі на строк до одного року, або виправними роботами на той же строк, або штрафом від ста до двохсот мінімальних розмірів заробітної плати.

Автор: Валерия Бурлакова,  Тиждень.ua

You may also like...