Украина: убей троих – признают невиновным!

…Це таки сталося. Як би не хотілося вірити у торжество справедливості, але сувора реальність диктує свої умови. Леонід Нефедович, який 5 квітня збив на смерть трьох пішоходів (жахливі фото), був абсолютно тверезим. І не винним ні в чому. Такі результати розслідування, проведеного ГУ МВС Кременчука, результати якого днями були направлені до суду. Винними виявилися пішоходи. Вони, виявляється, переходили дорогу у недозволеному місці. А це, очевидно, дає право таким, як Нефедович, мчати нічним містом зі швидкістю 150 км. на годину та давити обнаглілих людішек, як тарганів.

Історія, у якій жахливість деталей міцно переплелася із абсурдністю наслідків, дійшла до фіналу. Міліція ударно попрацювала, заодно покращивши свій сімейний бюджет. Бо нічим іншим, як банальним хабарництвом, неможливо пояснити такі результати проведеного розслідування.

Купа неув’язок, які суперечать здоровому глузду, так і залишилися поза увагою та офіційними рапортами ДАІ та МВС. І відповідей на неодноразово поставлені запитання ми так і не отримали. А ці відповіді можуть (могли) кардинально змінити хід справи.

Чому Нефедович відмовився здавати кров на аналіз одразу ж після аварії? У нього на це мала бути вагома причина, і навряд чи вона була іншою, аніж бажання приховати від правоохоронців кількість ужитого алкоголю. Бо надворі – глуха ніч, і усі «зв’язки» давно сплять, а отже – потрібно тягнути час до ранку. Тому Нефедович і відмовився здавати кров, а зробив це вже наступного дня, заплативши сміхотворний у порівнянні з строком, який йому загрожував, штраф у кількасот гривень. Ці гроші – ціна трьох людських життів.

Вранці запустився маховик машини кругової поруки та знайомств – і алкоголю в корові Нефедовича вже не виявили. Чи то лікар поставив «правильний» висновок (звісно, не безкоштовно), чи то хтось, хто мав доступ, підмінив аналізи. Врешті, ці деталі важливі лише для слідства, якби таке проводилося.

Але ж нема сумнівів у тому, що Нефедович був щонайменше п’яний. Бо вечір він провів у ресторані з друзями та блядями, звідки вибрався на свій смертельний маршрут лише о пів на другу ночі. І камери відеоспостереження абсолютно точно мали зафіксувати, що він вживав і у якій кількості. Так само це могли б підтвердити офіціанти чи випадкові свідки з ресторану. Однак правоохоронці за дивним збігом обставин не зробили ЖОДНИХ спроб отримати відео з камер спостереження чи знайти когось, хто бачив Нефедовича у той вечір, бачив, що він замовляв та вживав.

Однак були й інші люди, яких міліція обминула увагою попри їхню безпосередню причетність до справи. Свідки кажуть, що у «порші» Нефедовича у момент аварії була дівчина. Яка сьогодні не фігурує у жодному протоколі – як і її свідчення. Бо це могло вплинути на «обліко морале» водія, а це ж важливо, коли справа розглядатиметься у суді. І справді: одна річ, коли порушник ПДР поспішав до вагітної дружини, а зовсім інша – коли він після ресторану катав нічним містом дівок.

І вже зовсім не дивно, що у протоколах слідства відсутня згадка про переслідування авто Нефедовича патрулем ДАІ, який за нез’ясованих обставин потім зник із місця події та офіційних документів.

Оце й усе. Справу передано до суду. І, враховуючи поведінку судді на етапі слідства, можна припустити, що Нефедович «відіб’ється на условняк» або й взагалі лише заплатить штраф – і навіть права у нього не заберуть. І навряд чи когось цікавитиме, що на місці пригоди був ВІДСУТНІЙ гальмівний шлях авто, який свідчить про те, що водій не робив жодних спроб уникнути зіткнення. І швидкість 150 км/год (насправді вона була значно вищою) визнають меншим порушенням, аніж перехід вулиці у недозволеному місці.

А дитина загиблих залишилася сиротою. Бо її батьки врятували п’яному водієві життя, коли своїми тілами, які розірвало від удару на шматки, зменшили швидкість польоту шаленого «порша». Вони будуть самі винні у тому, що п’яним кручеликам у нас закони не писані. Що переходили абсолютно порожню дорогу, не підозрюючи, з якою швидкістю може їхати дороге авто – його і видно ще не було, а ось за кілька секунд…

Історія Нефедовича показова. Але не єдина. 15 червня одинадцятикласниця Ельміра Гасанова разом з друзями гуляла вечірнім Донецьком. Мимо них проїжджав «Деу Ланос», який несподівано звернув у бік пішоходів. Під його колеса потрапила Ельміра – авто протягнуло її кілька метрів.

Як кажуть свідки, авто зупинилося лише тому, що після зіткнення з дівчиною врізалося в дерево. З машини вилізли двоє хлопців, які ледве трималися на ногах. Однак, усвідомивши вдіяне, вони підпалили авто та втекли з місця події. Ніхто з них навіть не викликав «швидку».

Медики дісталися до місця ДТП лише годиною пізніше. Але лікарка категорично відмовилася надавати допомогу Ельмірі, яку ударом відкинуло до сміттєвого ящика. Очевидно, природна гидливість переважила «клятву Гіппократа». «Тягніть її сюди, я туди не полізу», – заявила лікарка. І лише коли тіло дівчини принесли до «швидкої», їй почали надавати допомогу. Але було пізно. Ельміра померла по дорозі до лікарні.

22-річного водія авто знайшли швидко. Він зізнався у тому, що хотів налякати молодих людей – подивитися, як вони відстрибнуть у бік. Так само зізнався, що спалив авто, аби приховати сліди злочину. А експертиза встановила, що за кермо він сідав п’яним.

Однак ленінський райсуд Донецька ухвалив у цьому випадку дивовижне рішення – вбивцю навіть не арештували, відпустивши під підписку про невиїзд. А Апеляційний суд Донецької області відмовився задовольнити скаргу батьків загиблої дівчини на рішення районного суду.

Тепер справа має зовсім інший вигляд, аніж це було на початку розслідування. У офіційних документах з’явилася інша версія подій: водій, виявляється, не був п’яним на момент ДТП, а випив вже потому, від нервового шоку та душевної травми. Більше того, виявилося, що він особисто надавав допомогу збитій дівчині та з’явився у міліцію з повинною. Однак ці дивні подробиці дико контрастують із тим, що він намагався замести сліди, спаливши авто, та і, зрештою, з його спробою «полякати» випадкових перехожих – тверезі люди навряд чи втнули щось подібне…

…Безкарність злочинця породжує все нові злочини. Я про це вже не раз писав у попередніх статтях. Так само хотілося б повторити: у тому, що відбувається на дорогах, винні не тільки нефедовичі та їм подібні. А й ті, хто дозволив і далі дозволяє їм залишатися безкарними. І мова тут не лише про нашу доблесну міліцію, яка бореться з корупцією, в тому числі і у власних рядах, лише на папері та з високих трибун. Винні депутати, які замість того, щоб підняти цю проблему та шукати шляхи її вирішення, – ухвалюють закони про гуманізацію покарань для водіїв-убивць. Винен і президент, який більше переймається бджолами, аніж людьми.

Винні ми – бо обрали таку владу. Бо дозволяємо чинити з собою отаке…

Володимир Бородай, Инфопорн

You may also like...