Ющенко посылал гонца к Сацюку. Сулили блага в обмен на лжесвидетельство

У справі про отруєння Віктора Ющенка черговий карколомний сюжет. Володимир Сацюк, екс-заступник голови СБУ, повідомив слідчій комісії Верховної Ради, що в січні цього року до нього надійшла пропозиція щодо співпраці з боку секретаріату президента. Банкова будь-якою ціною бажає отримати свідчення проти… Віктора Медведчука.

Володимир Сацюк – власник будинку, де могли отруїти Ющенка – досі залишається ключовим свідком, не допитаним новою слідчою групою в справі про отруєння Віктора Ющенка.

Протягом неповних двох років, коли пошуком винних займається Галина Климович, з екс-заступником глави СБУ не змогла зустрітись жодна офіційна особа.

За даними джерел «Української правди» в прокуратурі, Сацюк, який переховується у Росії, якось переговорив по телефону зі слідчими в справі отруєння. Однак він відмовився від допиту і не погодився поспілкуватися під протокол навіть в приміщенні Генпрокуратури Росії, куди було передано відповідний запит.

Але Сацюк, уникаючи співпраці зі слідством Генпрокуратури, погодився на зустріч з політичними слідчими.

31 березня парламент утворив слідчу комісію з отруєння Ющенка на чолі з регіоналом Володимиром Сівковичем, який очолював аналогічну комісію у 2004 році.

А вже через два тижні, 14 квітня, з Сацюком у Москві зустрілись троє її членів: сам Сівкович, Нестор Шуфрич (обидва – Партія регіонів) і Валерій Камчатний (БЮТ).

Випадково чи навмисно, але жодного з цих депутатів не можна назвати ані прибічником президента, ані прихильником версії про те, що Ющенко взагалі був отруєний. Загалом до складу комісії не входить жоден депутат, якого можна назвати лояльним до Ющенка.

За інформацією «Української правди», за чартер, яким депутати добирались до російської столиці, заплатив Шуфрич. Сама зустріч з Сацюком відбулась на фешенебельній Рубльовці, в конференц-залі готелю «Барвиха».

Після повернення з Росії члени комісії відмовилися надавати будь-яку інформацію щодо свідчень Сацюка. Валерій Камчатний в коментарі «Українській правді» тільки підтвердив сам факт зустрічі, однак не навів жодних подробиць.

Уся розмова Сацюка та депутатів за згодою сторін протоколювалася, і по поверненню в Київ вона була розшифрована в одному з кабінетів Верховної Ради. Зараз стенограма чекає на остаточне погодження з самим свідком.

За інформацією «Української правди», на початку зустрічі з представниками слідчої комісії Володимир Сацюк попередив, що він є громадянином Росії та має право не відповідати на усі поставлені йому запитання.

Сацюк очікувано відкинув причетність до погіршення самопочуття Ющенка у вересні 2004 року. Свій від’їзд з країни він пояснив побоюванням за власне життя.

Екс-заступник глави СБУ розповів, що проти нього «готувалась провокація» по двом кримінальним справам – про незаконне отримання звання генерала, а також про нецільове використання бюджетних коштів.

Метою, за словами Сацюка, було остаточно «повісити» на нього отруєння Ющенка.

Серед іншого, Сацюк начебто розповів про існування аудіо-записів розмов оточення Віктора Ющенка, починаючи з вересня і до кінця листопада 2004 року.

Але головною сенсацією бесіди з Сацюком може стати інформація про намагання Банкової будь-якою ціною отримати свідчення проти… Віктора Медведчука.

Як стверджують джерела в апараті Верховної Ради, Сацюк повідомив слідчій комісії, що в січні цього року до нього надійшла пропозиція щодо співпраці з боку секретаріату президента.

Посередником виступила Світлана Гуменюк – людина, яка багато років працювала помічницею Романа Безсмертного, що зараз обіймає посаду заступника глави секретаріату президента.

Як вдалося з’ясувати, зустріч Сацюка та Світлани Гуменюк відбулася 20 січня цього року в місті Мінеральні Води Ставропольського краю Росії.

До точки призначення Світлана дісталася чартерним рейсом (!) компанії «Українсько-Середземноморські авіалінії», яка входить у сферу впливу самого Сацюка.

Як стверджує Сацюк, через людину Безсмертного українська влада начебто гарантувала йому відновлення генеральського звання та посади в правоохоронних органах. В обмін Сацюк повинен був дати свідчення Генеральній прокуратурі про те, що отруєння Віктора Ющенко було організовано екс-керівником адміністрації президента Віктором Медведчуком.

Колишній заступник голови СБУ також стверджує у стенограмі, що він не погодився на умови секретаріату президента.

За інформацією джерел, в тексті є свідчення про те, що приїзд посередника особисто курувався Віктором Ющенком, який нібито неодноразово дзвонив Роману Безсмертному, аби дізнатися «чи вилетіла людина до Сацюка».

«Українська правда» звернулась за коментарями і до Романа Безсмертного і до його помічниці Світлани Гуменюк. Наразі ніякої інформації від них редакція не отримала: заступник глави секретаріату президента на зв’язок не вийшов, а пані Гуменюк лише підтвердила сам факт зустрічі з Володимиром Сацюком та поклала трубку.

Джерела «Української правди» стверджують, що після приїзду до Києва Світлана Гуменюк була на допиті в Генпрокуратурі разом із Безсмертним.

Слідча комісія також підготувала свій хід – там збираються ініціювати порушення кримінальної справи за фактом створення хибних доказів та версій при розслідуванні отруєння Ющенка.

Одним з перших комісія допитала Миколу Черемухіна – екс-першого заступника керівника СБУ в Харківській області, який є близькою людиною Сацюка. За словами одного з працівників апарату комісії, «Черемухін надав депутатам документальні докази введення слідства в оману».

Мустафа Найем, Сергей ЛещенкоУкраинская правда

You may also like...