МВС України викорінює насильство у своїй роботі

МВС України викорінює насильство у своїй роботіУ зв’язку з розміщенням 14.10.2005 на Інтернет-сайті «Украина криминальная» статті «Украинская милиция избивает до полумиллиона граждан в год» просимо оприлюднити на Вашому сайті матеріал, у якому викладено точку зору на цю проблему фахівців Департаменту роботи з персоналом МВС України.

Серія публікацій у ЗМІ про насильство була викликана презентацією книги «Протизаконне насильство в органах внутрішніх справ: соціологічний та історико-правовий аналіз», яка висвітлювала результати трирічних досліджень науковців Харківського національного університету внутрішніх справ. У презентації зазначеної книги брали участь радник Міністра внутрішніх справ України з питань прав людини та тендерної політики Катерина Левченко, представник Міністра внутрішніх справ України у Харківській області Олександр Сирота, голова громадської приймальні Харківської правозахисної групи Людмила Клочко та науковці ХНУВС.

За результатами соціологічного опитування, проведеного науковцями в травні 2004 року, 7% опитаних випробували насильство з боку працівників міліції на собі, причому 3,3% респондентів постраждали від протизаконного насильства протягом останнього року до проведення опитування (тобто з травня 2003 року по травень 2004). У найближчому оточенні кожного десятого опитаного є, як мінімум, одна людина, яка потерпіла від насильства.

Поширеність практики протизаконного насильства в ОВС не є таємницею для громадськості України. Так, за результатами соціологічного опитування, що було проведено науковцями ХНУВС, 61% респондентів вважають практику тортур і протизаконного насильства поширеною або значно поширеною, 14% – непоширеною або дуже рідкісною, чверть опитаних не змогли визначитися з чіткою відповіддю.

З метою запобігання порушень працівниками міліції дисципліни і законності в МВС України розпочато впровадження стандартів діяльності правоохоронних органів розвинених країн Європи, зокрема щодо ефективного захисту законних прав і свобод кожного громадянина. Визначальним тут є принцип «Міліція з народом, міліція – для народу!».

Перші кроки у цьому напрямку МВС України вже зроблено. Так, з метою покращання відносин у сфері правоохоронної діяльності й підвищення авторитету міліції, формування у працівників толерантного ставлення до представників різних верств населення, за сприяння Британської Ради та за участю британських викладачів організовано проведення тренінгів-семінарів для працівників міліції «Робота поліції з маргінальними групами населення». У країнах Європи це є нормальною формою профілактики конфліктів з причин мовних, національних, культурних, світоглядних, релігійних, статевих відмінностей.

На базі Донецького юридичного інституту організовано Центр впровадження психотренінгових технологій. Фахівцями центру проводиться навчання працівників органів внутрішніх справ за програмою тренінгу “Комунікація-Стрес-Безпека”, при розробці якого використано досвід підготовки поліцейських Німеччини.

Даний тренінг є новою формою роботи з персоналом, спрямованою на підвищення стресостійкості, фізичної та психічної невразливості в життєво небезпечних ситуаціях, пов’язаних зі службовою діяльністю, а також формування навичок комунікації, конструктивної взаємодії працівників органів і підрозділів внутрішніх справ, відомчих навчальних закладів.

Підсумовуючи викладене, слід наголосити, що протизаконне насильство несумісне з ідеєю розбудови в Україні демократичної правової держави. Як зазначив Міністр внутрішніх справ України Ю.В.Луценко у передмові до книги «Протизаконне насильство в органах внутрішніх справ», – «звернення до розгляду однієї з найгостріших і найболючіших проблем у роботі органів внутрішніх справ – проблеми протизаконного насильства – це наочний приклад поступового одужання українського суспільства. Ганебна проблема потребує всебічного і критичного правового висвітлення задля опрацювання способів її вирішення… прозорість суспільного життя – це якісний стан громадських стосунків, при якому знімаються усі табу на обговорення «закритих тем». Досягнення такого стану вимагає від членів суспільства громадянської мужності у визнанні соціальних проблем. Справжня відкритість суспільства починається тоді, коли його громадяни не тільки можуть вказати на соціальні вади, загальнозначущі проблеми, а й рішуче вплинути на перебіг їх вирішення».

Керівництвом МВС України й надалі вживатимуться необхідні заходи щодо запобігання порушенням законності в органах внутрішніх справ, викорінення фактів протизаконного насильства.

Департамент роботи з персоналом МВС України

You may also like...