«Солпадеїн»: подвійна дія чи доза?

«Солпадеїн» містить кодеїн, що належить до опіумної групи наркотиків. Ще в цій групі – опіум, морфій, морфін, героїн. Вільний продаж подібних до «Солпадеїну» препаратів заборонений у Швейцарії. Не можна купити їх без рецепта і у США. В Україні – можна.

– Ваші документи, – зупиняє охоронець на прохідній до Рахункової палати.

Показую пом’ятий паспорт.

– Проходьте та покажіть речі, – не зводить з мене очей.

Відкриваю сумку.

– Зброя, газовий балончик?

– Немає.

– А може, наркотики? – вже жартома додає і пропускає.

Голова Рахункової палати метає блискавки у попередній уряд – дарма витратили мільярд на свинячий грип. «Ми бачимо в цьому злочин. А за логікою має бути і покарання», – з показовим обуренням промовляє Валентин Симоненко.

А мені весело. Суворий охоронець не підозрює, як він близько підійшов до правди. У моїй сумці з намальованими квітами тест на вживання наркотиків та «Солпадеїн».

За даними Індустріального телевізійного комітету, за останній місяць саме цей знеболювальний препарат вирвався на перше місце у гонці реклами ліків, залишивши позаду препарати для схуднення та проти важкості у шлунку. У рейтингу, що ведеться з початку 2009 року, «Солпадеїн» з невеличким відставанням поступається тільки «Колдрексу».

При цьому минулого року в Росії обговорювали питання, чи не заборонити продаж «Солпадеїну» без рецепта. Вільний продаж подібних до «Солпадеїну» препаратів заборонений у Швейцарії. Не можна купити їх без рецепта і у США.

Що всередині «Солпадеїну»?

Як «Солпадеїн» знімає головний біль, мігрень, біль у спині, невралгію, біль у м’язах, суглобах, зубний біль, біль у горлі, періодичний біль у жінок, лихоманку та озноб? У кожній пігулці чи капсулі – суміш із трьох активних речовин: парацетамолу, кофеїну та кодеїну фосфату. Інше – домішки для смаку та кольору.

Як діє парацетамол, ми з’ясували у статті про «Колдрекс» («ГК», № від ). Він знімає біль, запалення та температуру. У розвинених країнах вже давно ведуть статистику токсичних уражень печінки. Вчені з Великобританії, Австралії та США дійшли висновку: поширена причина відмови печінки – передозування парацетамолом.

Другий компонент «Солпадеїну» – кофеїн. Щодня ми вживаємо його з кавою, чаєм, солодкими напоями та енергетиками. Трохи менше його в шоколаді. Кофеїн стимулює центральну нервову систему, через що протипоказаний людям з підвищеною збудливістю, безсонням, атеросклерозом, хворобами серцево-судинної системи, а також особам похилого віку.

Останній компонент – кодеїн – належить до опіумної групи наркотиків. В цій групі, окрім нього, опіум, морфій, морфін, героїн.

 

Вирішую перевірити на собі. Я майже не хворію і не ковтаю пігулок. В найближчій до бюро аптеці купую розчинний «Солпадеїн». До нього одразу прошу в аптекарки «Тест на визначення вживання наркотиків».

– Вам який? На героїн, марихуану, кокаїн, морфій?

– На морфін, – і трохи невпевнено перепитую: – Він же покаже наявність кодеїну?

Аптекарка ствердно киває головою та простягає тест. Дорогою на прес-конференцію приймаю «Солпадеїн». Все за інструкцією – дві пігулки на склянку води.

Назад з Рахункової палати посміхаюся перехожим. Злегка німіють ноги та руки. «Мабуть, сама собі надумала».

Звісно, наркотичні речовини – це не жарт. Вміст «Солпадеїну» – причина того, чому головний орган з контролю за їжею та ліками у США (FDA) не рекомендує його вагітним та дітям до 12 років. Дорослим не вагітним теж треба знати про ризики.

У чому небезпека?

Британська фармацевтична компанія «Lloydspharmacy» провела дослідження. Виявилось: 70% людей не звертаються до лікаря, коли відчувають біль. Замість цього вони шукають препарат, який просто знімає симптоми:

57% людей з головним болем приймають неправильні препарати;

70% людей, які страждають від болю у м’язах, не знають, з чим це пов’язано.

Історія з життя. Молода жінка підсковзнулася на льоду і пошкодила таз. Тривалий час приймала знеболювальне. За кілька місяців біль не минав, рідні змусили піти на обстеження. Лікарі поставили діагноз – рак. За півтора року жінка померла.

«Біль – це сигнал про неблагополуччя», – коментує Віктор Дарчінов, викладач Центру підвищення кваліфікації лікарів академії Шупика, лікар-онколог. Через специфіку роботи саме про біль знає дуже багато.

«Неправильно займатися самолікуванням. Лікувати – це справа суто лікаря. Тут ніяких екстрасенсів і чарівників не може бути. Якщо хворий йде на повідку в реклами, він ризикує своїм здоров’ям і повинен бути дуже обережним», – попереджає лікар. «Маскуючи біль, ми маскуємо симптоми, які можуть вказати на серйозне захворювання».

Уявіть себе за кермом літака. Двигун починає перегріватися – стрілочка на приладі це показує. Ви – не саджаєте літак, щоб шукати причину, а просто накриваєте прилад, що сповіщає про небезпеку, хустинкою. Потім починає горіти лампочка – закінчилося паливо. Ви її заліплюєте жуйкою. Тоді літак падає. Тут вже нічого не виправиш – запізно.
Про що мовчить реклама?

«Двоюрідний брат героїну», – так називає кодеїн доктор Пітер Магваєр, заступник голови правління Британської медичної академії. – Від нього дуже важко відмовитися. Точно так само, як покинути звичку палити».

Кілька років тому ВВС підготувала матеріал «Щоденник наркомана від знеболюючих». Це реальні історії 44-річного працівника заводу та 54-річної працівниці салону краси, які кілька місяців поспіль вживали знеболюючі засоби. Кожен за добу міг прийняти по 20 пігулок.

У медичній асоціації підрахували: таких у Британії більше 30 тисяч. Причому 70% серед них – жінки віком від 25 до 35 років.

«Кодеїн пригнічує ті центри в мозку, які відповідають за виникнення і формування болю», – пояснює лікар-нарколог, доктор медичних наук, керівник Центру терапії залежностей Юрій Пакін.

До нього «Свідомо» звернулося, щоб дізнатися, наскільки безпечно вживати ліки, у складі є ця наркотична речовина.

«При вживанні таких препаратів, як правило, вказується рекомендована і допустима доза для лікування. А також тривалість застосування. Якщо їх порушити – може виникнути залежність. Така сама, як наркотична».

Лікар пояснює: найнебезпечніше в тому, що при вживанні наркотиків або такого роду препаратів неминуче зростатиме доза. В медицині навіть термін для цього спеціальний є – «толерантність». Це коли з кожним наступним вживанням організм вимагає все більше і більше.

До очолюваного Пакіним центру щодня приходять люди з наркотичною залежністю. Серед них, як каже лікар, відсотків 5-10 – залежні саме від кодеїну.

«Кодеїн, як і інші легкі наркотичні засоби, служить трампліном до більш серйозних наркотиків. До залежності від лікарських препаратів люди серйозно не ставляться. Думають, що нічого страшного, це ж дозволене і вільно продається», – запевняє нарколог.

«Свідомо» звернулося до Міністерства охорони здоров’я, щоб дізнатися, як регулюється продаж ліків, у складі яких є кодеїн. Відповідь – ніяк.

А мені цілий день весело. За п’ять годин, що також не суперечить вказівкам виробника, повторюю – ще дві пігулки на склянку води. Ще за п’ять годин проводжу сам тест.

Хвилююся, як перед тестом на вагітність. На вигляд і за процедурою вони однакові. Тільки у тесті на вагітність одна смужка означає «ні», а у тесті на наркотики – «так». Чекаю п’ять хвилин, як вимагають правила. На останніх секундах з’являється рожева смужка. В моєму організмі є наркотик чи залишки його розпаду.

Одразу читаю інструкцію «Солпадеїну». Чи попереджає про це виробник? Жодної згадки про наркотик ані у рекламі, ані на листку-вкладиші для пацієнтів. «Препарат може спричинити сонливість. Якщо це трапилось, необхідно відмовитися від керування автомобілем або роботи з технікою», – знаходжу тільки цей напис.

Звісно, цей матеріал – не проти знеболювальних. Без них не обійтися прооперованим, клієнтам стоматологів та усім пацієнтам, причини болю яких вже визначені. Але якщо ви ковтаєте такі пігулки без рекомендації лікарів лише тому, що вже багато років МОЗ не наважується заборонити їх продаж без рецепта, то вам краще усвідомлювати можливі наслідки.

Марія Землянська, бюро журналістських розслідувань «Свідомо»,   «Галицький кореспондент»

You may also like...