Як спілкуватися з міліцією під час допиту: права свідка

Уявіть, що ви поїхали із друзями на фестиваль. Когось із них затримала міліція під час куріння трави. Навіть якщо вам не довелося спостерігати за кримінальним розвитком цих подій, ви все одно можете бути свідком у справі. По-перше, ви приїхали на фестиваль із підозрюваними, по-друге, затримані розповіли слідчим, що ви були знайомі до інциденту. Що повинен знати свідок і чого не треба казати під час допиту – читайте в нашому матеріалі.

 Як повинні викликати на допит?

Повістку про виклик:

  • повинні дати в руки (якщо залишили у шпарині у дверях – можна ігнорувати);

  • можуть надіслати поштою, але якщо вона в поштовій скриньці без конверта, не реагуємо, бо її туди вкинув міліціонер;

  • можуть надіслати на e-mail.

Також, згідно зі ст. 135 Кримінального процесуального кодексу, можуть зателефонувати. Обов’язково запишіть прізвище, ім’я та по батькові слідчого, його звання та посаду. Розпитайте, у зв’язку з чим вас викликають. Обіцяйте, що прийдете.

Право на захисника і відеозйомку допиту

Згідно зі ст. 66 КПК, свідок може користуватися допомогою адвоката, який має адвокатське свідоцтво. Юристи без такого документа не можуть бути захисниками. Повідомте, що вас представлятиме адвокат, далі не кажіть ні слова.

Від початку допиту фільмуйте все на мобільний. Відповідно до ст. 224 КПК, ви маєте на це право. Варто лише попередити слідчого, а не просити в нього дозволу.

Право відмовитися відповідати на запитання

Ви маєте право в будь-яку мить відмовитися давати показання, якщо вони можуть стати підставою для висунення вам або вашим родичам підозри у вчиненні злочину. Кажете «я не відповідатиму на це запитання» і посилаєтеся на ст. 66 КПК.

Правки у протоколі

Свідок має право ознайомлюватися з усією інформацією, яку слідчий заносить у протокол. Ви можете взяти ручку і викреслити все, що не збігається з вашими словами. Також можете самостійно записувати свої показання у протокол допиту (ст. 224 КПК).

кімната

Як мають проводити допит. Відповідальність за неправдиві свідчення

Перед початком допиту всі ці права вам повинні повідомити. Після ознайомлення ви поставите підпис у протоколі допиту. Немає підпису – порушили ваші права, тому допит незаконний.

Згідно зі ст. 224 КПК, допит не може продовжуватися понад 2 години без перерви, максимум – 8 годин на день. У свідка є обов’язок давати правдиві показання. За відмову свідчити чи неправду – кримінальна відповідальність за ст. 384 і 385 Кримінального кодексу.

Проте свідок не несе відповідальності за відмову відповідати на запитання, які можуть навести підозру на нього чи родичів. Також можна правомірно відмовитися відповідати на запитання до приїзду адвоката.

Загальні рекомендації

Сфотографуйте посвідчення слідчого, який буде проводити допит. Право збирати інформацію – ст. 34 Конституції. Діяльність міліції гласна – ст. 3 Закону «Про міліцію».

Ніколи не кажіть «я не пам’ятаю». Краще відповісти «не бачив» або «не чув». Це не наштовхне слідчого на думку, що його обманюють. Простежте, щоб у протоколі допиту був правильно записаний час початку й закінчення допиту. Ретельно перечитайте протокол. Тільки тоді підписуйте. Щось не так – візьміть ручку і виправте неточності.

У слідчих є тенденція робити зі свідків підозрюваних. Відповіді на допиті використовують для висунення підозри колишньому свідкові, хоча такі докази, згідно з п. 6 ч. 2 ст. 87 КПК, є недопустимими. Тому добре ознайомтеся з документом, який підписуєте. Це може бути не протокол допиту свідка, а бланк для відбирання показань. Відповіді з нього легко використати проти вас.

Не втрапляйте в халепу!

Автор: ЮЛІЯ ПІДОДВІРНА, Студвей

You may also like...