Мобілка-дурилка. За допомогою мобільних телефонів шахраї ошукують довірливих

– Позич на кілька днів сто гривень, – благала знайома, зателефонувавши мені. – Я виграла в акції «Київстар» тисячу безкоштовних хвилин і домашній кінотеатр, – втративши голову від радості, збуджено цокотіла жінка. – Вітаю! – поздоровила я співрозмовницю. – А до чого ж тут сто гривень?

– Розумієш, мені щойно подзвонила на мобільний дівчина. Запитала прізвище, адресу і повідомила, що я переможниця акції. Протягом години мені слід придбати картки для поповнення рахунку на 300 гривень і повідомити їхні коди за номером, що назвала оператор. Протягом наступної години на мій телефонний рахунок «впаде» 1000 гривень і цього ж дня прямо у квартиру доставлять домашній кінотеатр. Так от, 200 гривень у мене є, а ста не вистачає. Виручай.

Я запитала знайому, чи не здається їй підозрілим, що вона спочатку повинна викласти певну суму, та ще й швидко, протягом години, щоб не встигла отямитися від несподіваного щастя. А вже потім на неї посиплються дари. Що заважає «благодійникам» просто поповнити рахунок «призерки» на тисячу і привезти додому «виграну» техніку?

Усі сумніви розвіяла справжній оператор «Київстар». Вона була щиро здивована, дізнавшись, що нібито проводилась акція, і попросила номер телефону, який залишили «благодійники». Тепер це питання розглядає служба безпеки компанії мобільного зв’язку.

Нові технології дали шахраям практично золоту жилу, яка не вичерпається доти, доки є довірливі люди, що вважають, нібито безкоштовний сир може бути не лише у мишоловці.

Під прицілом – діти

– Дослідження показали, що найактивнішими користувачами коротких повідомлень і мобільного контенту (мелодій, картинок, інтерактивного голосування) є молодь від 12 до 23 років, – розповів аналітик одного з операторів зв’язку.

Підлітки сприймають телефон не як засіб зв’язку, а як дорогу іграшку.

– Діти часто не розуміють, що, голосуючи за улюбленого актора або замовляючи нову мелодію на телефон, вони втрачають великі суми грошей, – розповідає дитячий психолог Тетяна Грицюк. – У всіх рекламних роликах номер телефону для відправки SMS-повідомлень показують дуже крупним планом. А от вартість цієї послуги зазначається дрібненьким шрифтом у рухливому рядку. До того ж компанії рекламують контент часто за допомогою веселих іграшок. Це також безвідмовно діє на дитячу психіку.

Оце так привітали!..

Свята – це справжні жнива для телефонних аферистів. У потоці привітань з Новим роком, 8 Березня, іншими всенародними датами шахраєві легко «загубитися».

На такий гачок спіймався мій колега. 23 лютого йому надійшло повідомлення з невідомого номера: «Зі святом, мужик!» Як людина ввічлива, він відповів SMS-кою: «Дякую». Підозра, що з привітанням щось не те, виникла, коли такий самий текст прийшов на телефон дружини, у номерах з якою була різниця в одну цифру. Перевіривши рахунок, поздоровлений недорахувався 30 грн.

Бюджетний лохотрон

Мобільний зв’язок дозволив і телебаченню відкрити «відносно чесні» способи виманювання грошей у населення. Найпростіший – SMS-голосування. Безліч шоу, музичних конкурсів, фестивалів так і манять довірливих телеглядачів набрати вказаний номер і вплинути на долю своїх улюбленців. Зворотний бік медалі: азартні голосувальники з сумом відзначають, що грошики на їхніх рахунках тануть, як сніг на сонці. Адже вартість таких SMS-повідомлень коливається від 0,5 до 1,5 долара, що в десятки разів дорожче від звичайних SMS-ок. І таких наївних глядачів – сотні тисяч, якщо не мільйони. Уявіть сукупну суму – це ж справжній скарб!

Хто ж має ласий шматок від інтерактивного «пирога»? Схема проста: гроші, зібрані з телеглядачів, діляться за домовленістю між операторами стільникового зв’язку, телеканалом і контент-провайдером – компанією, що обробляє SMS. А це мільйонні прибутки.

Здавалося б, на кого нарікати? Ніхто ж нікого силою не примушує голосувати. Та як втриматися, коли пишногруді красуні пропонують легкий заробіток за якусь примітивну шараду: із хаотично розміщених у клітинках квадрата літер скласти простеньке слово. Зрозуміло, за гроші. За кілька секунд визначившись із відповіддю, глядачі хапаються за телефони, щоб блиснути в телеефірі інтелектом. Не додзвонюються, а чують лише металевий голос комп’ютера: «Ви не обрані, спробуйте ще». Що більше спроб, то менше грошей на рахунку. А ті, хто проривається до студії, чомусь дають неправильні відповіді. Дівиця тим часом підстьобує азарт глядачів, підвищує ставки, доводячи їх до кількох тисяч, і залякує учасників вікторини, що час спливає і гру буде зупинено. Іноді, правда, хтось щось виграє, але де гарантія, що це не «підсадний»? Насправді ж, це – класичний лохотрон, щось на зразок безсмертних наперстків. Вам ніхто не збирається пояснювати, чому, знаючи правильну відповідь, ви не можете потрапити в телеефір. Так само, як і наперсточник не пояснює здивованому лоху, чому кулька завжди лежить в іншій склянці. Це, як кажуть, справа техніки. А з технікою на телебаченні усе в порядку.

КОМЕНТАР СПЕЦІАЛІСТА:

Геннадій Пунько, адвокат

Шахраї чудово знають наше законодавство, яке, на думку багатьох оперативних працівників міліції, з року в рік стає усе лояльнішим до аферистів і жорсткішим – до їхніх жертв. Йдеться про введену кілька років тому у законодавчому порядку суму, нижче якої не настає кримінальна відповідальність. Сьогодні ця сума становить близько 800 грн. Якщо вам завдавано шкоди на меншу суму і при цьому ви не постраждали фізично (за що можуть порушити кримінальну справу), карного переслідування ваші кривдники можуть не боятися. Це стосується і шахрайства, і крадіжок та інших видів злочинів. Цей законодавчий акт посприяв розвитку різних видів лохотронів в Україні і забезпечив безкарність для їхніх організаторів, якщо ті діють з головою і не переступають встановленої межі.

Людмила Наталіч, психолог

Шахраї вміло маніпулюють такими людськими рисами, як жадібність, бажання отримати усе й одразу, не докладаючи ніяких зусиль. Якщо без будь-якої причини вас хочуть оточити благодійництвом, це сигнал, щоб замислитися: чи немає тут якоїсь пастки? Будьте уважні, коли з вас спочатку вимагають гроші, а потім обіцяють обдарувати безкоштовними призами, пільгами, мандрівками. У такому випадку зі стопроцентною впевненістю можна сказати, що перед вами шахрай.

Висновок простий – не піддаватися на спокусливі пропозиції, не платити заздалегідь за послуги, які вам обіцяють надати у майбутньому. Стримуйте азарт гравця, який, звичайно ж, є у кожного з нас. Розсудливість допоможе зрозуміти, що легких грошей не буває і не варто власноруч віддавати свої кровні аферистам та шахраям.

Наталія РІВ’ЄРА, «Прес Центр»

You may also like...