Бережіть свободу, або як не потрапити до рабства

Здавалося, часи рабства минули, коли припинив існувати феодальний лад. Проте і зараз деякі громадяни приміряли на себе роль работоргівця, затягуючи до своїх жахливих тенет як жінок, так і чоловіків, користуючись тим, що люди не володіють у повній мірі достовірною інформацією про можливості працевлаштування, а також досконало не знають своїх прав.

Зазвичай жертвами шахраїв стають в першу чергу ті, хто шукає роботу. Напевно, ви не раз помічали на сторінках газет чи в Інтернеті безліч привабливих об’яв, в яких пропонується працевлаштування за кордоном? Для того, щоб не потрапити на гачок до работоргівців, слід пам’ятати про необхідні засоби безпеки, які допоможуть вберегти власну свободу.

Якщо за час підготовки до виїзду ви не бачили підписаної трудової угоди чи контракту із закордонним роботодавцем (вона повинна бути ще до моменту оформлення візи в посольстві), дозволу на працевлаштування, який видається країною, де ви будете працювати, чи дозволу на перебування (видається органами внутрішніх справ або посольством), то вам слід замислитися, чи є легальною запропонована робота?! У випадку, якщо робота легальна, у вас мали попросити пред’явити дійсний закордонний паспорт та зайнятися оформленням візи. Для того, щоб убезпечити себе, ви повинні зареєструватися у посольстві своєї країни та повідомити про працевлаштування, а також повідомити ім’я та адресу роботодавця.

Тим більше не вірте тим, хто обіцяє підписання трудової угоди вже за кордоном. Такі умови – точна ознака того, що ви будете працювати нелегально чи опинитися у рабстві. Як правило, роботодавці заманюють людей великою зарплатнею. Насправді ж, вже за кордоном вони відбирають у «шукачів щастя» паспорти, мотивуючи це процесом реєстрації, і відвозять людей подалі від транспортних розв’язок. У таке трудове рабство частіш за все потрапляють чоловіки, адже праця нелегалів здебільшого використовується у тих сферах економіки, де вплив держави зведений до мінімуму. Насамперед це – будівництво та сільськогосподарська галузь.

До модельних агенцій нашої країни них також слід ставитися з обережністю, адже дуже часто вони працюють за такою ж схемою, що і в попередньому випадку. Проте дівчатам пропонують насамперед перспективи розвитку кар’єри та все ті ж чималі гроші. Але замість обіцяного юні моделі потрапляють у сексуальне рабство, вирватися з якого щастить лише одиницям.

Працівниками Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУМВС України в Харківській області з початку року проведено певну роботу по лінії боротьби зі злочинами у сфері боротьби з торгівлею людьми, суспільної моралі та незаконною міграцією.

З урахуванням криміногенної ситуації, керівництво УБЗПТЛ ГУМВС України в Харківській області провело аналіз перекриття криміногенних об’єктів та осіб, що перебували на обліку у підрозділі. У результаті аналізу, складено нові плани перекриття об’єктів агентурою за лініями роботи підрозділу, а саме: працевлаштування за кордоном та туристична діяльність, незаконне усиновлення та удочеріння, незаконна трансплантація органів та тканин людини, торгівля людьми, суспільна мораль, незаконна міграція.

Задокументовано 8 фактів торгівлі людьми, 79 злочинів у сфері суспільної моралі, 50 злочинів пов’язаних із сутенерством та звідництвом.

Так, у поточному році працівниками Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУМВС України в Харківській області у поточному році був виявлений та перекритий канал торгівлі людьми з України закордон.

За цим фактом зібрано матеріали за якими порушено вісім кримінальних справ за ознаками ч.2 ст.149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України стосовно 34-річного мешканця м. Ізюм, який навмисно, з корисних міркувань, за попередньою змовою з іноземними громадянами, знаходячись у місті Харкові, використовуючи тяжке матеріальне становище громадянок України, завербував їх для подальшої сексуальної експлуатації за кордом.

У ході проведених заходів працівники міліції було встановлено 11 осіб, що потерпіли від злочинної діяльності затриманого та його злочинних зв’язків.

У липні 2010 року кримінальну справу надіслано до суду.

Тож якщо ви чи ваші рідні розглядають питання роботи за кордоном, нехай обов’язково запросять всі необхідні документи у роботодавців, чим покажуть свою обізнаність у цих питаннях та проконсультуються зі спеціалістами з юридичних питань, адже питання власної свободи дорожче за будь-які гроші!

Наталія Бондаренко, ВЗГ ГУМВС України в Харківській області

МВС України
 

You may also like...