«Герої» сталевих доріг

Останнім часом на об’єктах Південно-Західної залізниці почастішали випадки розкрадання вантажів та верхньої будови колії. Такі злочини переважно скоюють або неповнолітні, які не усвідомлюють, якими можуть бути наслідки їхніх дій, або безробітні. Крадуть усе, що «потрапляє під руку». Це болти, гайки, костилі, підкладки, які кріплять рейки до шпал; реле котушки – без яких не може рухатись електропотяг; і власне вантажі. 

Нещодавно правоохоронці затримали двох жителів Сумської області, які скоїли крадіжку чавуну з вантажного парку станції Хутір-

Михайлівський. 19-річні приятелі зустрілись, щоб випити пива. Один із них запропонував піти на станцію Хутір-Михайлівський, щоб викрасти метал і здати його до пункту прийому. Сказано – зроблено.

Впевнившись, що поблизу нікого немає, один із юнаків заліз на вагон, звідки почав скидати чавунні чушки іншому. Зловмисники перевезли викрадене за територію станції і сховали. Зранку вони повернулись до вантажного парку, щоб знову викрасти чавун. Щойно він почав скидати чушки, їх помітили працівники ВОХР. Одного із злодіїв затримали, іншому вдалось втекти. Але невдовзі «на його слід» вийшли правоохоронці. Як з’ясувалось, затримані раніше вже були засуджені за скоєння крадіжок.

– З території вантажного парку станції Хутір-Михайлівський вони викрали близько 300 кг чавуну на загальну суму 1000 гривень. Стосовно зловмисників порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 185 Кримінального Кодексу України(крадіжка), карається позбавленням волі на строк від 3-6 років, – коментує ситуацію оперуповноважений сектору боротьби із злочинними посяганнями на вантажі відділу карного розшуку УМВС України на Південно-Західній залізниці капітан міліції Олег Огородник.

Міліціонерами Управління МВС України на Південно-Західній залізниці постійно відпрацьовуються залізничні станції, вагонні депо та інші залізничні об’єкти, перевіряються пункти прийому металобрухту.

Так, у Фастові був затриманий залізничник. Він намагався викрасти реле котушки з вагонів електропотяга, але його помітили співробітники депо і викликали міліцію. В ході проведення слідчих дій з’ясувалось, що затриманий уже вдруге скоює крадіжку реле котушок. Декілька днів тому, перебуваючи на чергуванні в моторвагонному депо станції Фастів, за допомогою викрутки, він зняв мідні котушки у двох вагонах електропотяга, який знаходився у парку відстою. – Внаслідок своїх неправомірних дій, злочинець завдав матеріальної шкоди для залізниці у сумі 10 тисяч гривень. Стосовно затриманого порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 185 Кримінального Кодексу України, – розповідає начальник СВ ЛВ на станції Фастів Олександр Проценко.

Ще один свіжий факт, 17 листопада працівники лінійного відділу на станції Козятин затримали 21-річного жителя Вінницької області та двох учнів однієї з Козятинських шкіл, які викрали залізничні рейки із Шепетівського вантажного парку.

На жаль, не переводяться і факти накладання сторонніх предметів на рейки та биття скла у вікнах потягів. Не так давно, міліціонери лінійного відділу на станції Коростень затримали п’ятьох неповнолітніх. Учні 6-9 класів, заради втіхи, жбурляли камінням у вікна потягів. Результат їхніх розваг – потрощене скло у чотирьох вагонах потяга сполученням «Київ-Львів». Діти, напевно, не усвідомлюють, що такими безглуздими вчинками завдають великих збитків залізниці та клопоту правоохоронцям.

Міліціонери провели бесіду та роз’яснювальну роботу із бешкетниками, а на батьків складено адміністративні протоколи за статтею 184 КУпАП.

Загалом у 2010 році працівниками УМВС України на Південно-Західній залізниці було зареєстровано 183 факти биття вікон у рухомому складі.

Олена Цимбалюк, СЗГ УМВС України на Південно-Західній залізниці

МВС України
 

You may also like...