Добре там, де нас нема …

Працівники сектору боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Конотопського міського відділу міліції продовжують проводити заходи щодо виявлення та припинення фактів торгівлі людьми й недопущення вивозу за межі України дівчат з метою подальшої сексуальної експлуатації. Та, на жаль, в нашому суспільстві не рідко зустрічаються такі люди, для яких слова «закон», «мораль», «совість» вже давно перетворилися на «порожній звук», а бажання наживи за будь-яку ціну стало сенсом їх життя.

Безробіття та соціальне неблагополуччя – це те підґрунтя, на якому продовжує квітнути такий кримінальний бізнес. І не випадково юні дівчата так щиро вірять вербувальникам, які розповідають про «казкові» перспективи, які на них чекають в неосяжних просторах близького й далекого зарубіжжя.

Днями конотопським оперативникам вдалося затримати 33-річну місцеву жительку, яка літом 2010 року вивезла до Москви свою 22-річну знайому та примусила там займатися проституцією. Сама ж виступила в ролі її сутенерши. Якби не своєчасне втручання правоохоронців – фінал цієї історії, навіть, страшно було б уявити.

У липні минулого року Катерині ( ім’я змін.) її знайома запропонувала поїхати до Москви працювати прибиральницею в одному з офісів. Дівчина, порадившись зі своєю мамою та співмешканцем, погодилася. Ще б пак! «У селі немає ніякої роботи, а їсти хочеться завжди, та й просто нормально жити, – розповідала згодом Катя міліціонерам. – А тут який не який заробіток. Ось і вирішила спробувати.» Та дівчина навіть не здогадувалася, що «добра» знайома вже давно вирішила чим саме їй необхідно буде займатися у Росії. Приїхавши до столиці сутенерша передала дівчину на «виховання своїм колегам». Ті ж, відібравши паспорт, сильно побили новеньку та зґвалтували.

Як повідомив начальник сектору боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Конотопського міського відділу міліції Олег Демченко, насильство продовжувалося майже два місяці. Якщо дівчина не слухалася, її били та знущалися над нею та знов і знов примушували надавати сексуальні послуги різним чоловікам. Грошей їй майже не давали. При цьому зловмисники тиснули на неї психологічно, постійно погрожували вбити. За цей час вона «обслужила» понад 100 клієнтів і отримала за це якісь копійки. Натомість сутенерша отримала близько 120 тисяч рублів.

На початку вересня дівчині вдалося зателефонувати додому та розповісти, куди вона потрапила. Після дзвінка на батьківщину, «розпорядок дня» у невільниці не змінився, хоча вона трішки заспокоїлася і стала чекати на визволення. Але «роботодавці» запідозрили, щось неладне, тож прийняли рішення на деякий час відправити дівчину додому в Україну.

Здавалося б, повернувшись додому – все скінчилося: тут вже немає сутенерів, немає клієнтів… Та отримані психологічні та фізичні травми не давали дівчині спокою, від сорому вона не могла дивитися в очі ані своїй матері, ані співмешканцю. Катя прийняла рішення – накласти на себе руки. Залишившись у будинку на самоті, хотіла повіситися… А спас її рідний брат, який у той час зайшов до будинку.

Нині дівчина перебуває під опікою лікарів та правоохоронців. Відносно сутенерши порушені дві кримінальні справи за ознаками частини 3 статті 149 та частини 4 статті 303 Кримінального кодексу України, згідно з якими зловмисниці загрожує до 7 років позбавлення волі.

Юним дівчатам, які у своєму розпачі хапаються за будь-яку можливість заробити, хочеться нагадати народну мудрість:»Добре там, де нас немає.»

Тетяна Кушнєрова, СЗГ Конотопського МВ УМВС України в Сумській області

You may also like...