Ошукали вагітну на 11 тисяч гривень

Нас ще дітьми навчають не розмовляти з незнайомцями, особливо з циганами, та ставши дорослими, ми забуваємо про ці прості настанови, через що потрапляємо в досить плачевні ситуації та сваримо себе за свою довірливість.

Нещодавно до правоохоронців Охтирського району звернулась 26-річна вагітна жінка, яка розповіла, що її обдурили циганки та змусили віддати їм всі заощадження з дому та золоті вироби.

«Я вранці вирішила піти до жіночої консультації щоб стати на облік. Була вже майже на місці, залишалося лише дочекатися поки на світлофорі загориться зелене світло, щоб перейти дорогу до медичного закладу, як непотно, навіть якось містично, поряд опинилася жінка, циганської зовнішності.

Вигладала вона на 60-65 років, невисокого зросту десь 160 см, із палицею в руках. Була одягнена в пальто сірого кольору, шапку, чорні штани, чорні сапоги», – згадує жінка прикмети зловмисниці. А потім продовжує: «Вона також чекала, щоб перейти дорогу. Раптом несподівано циганка звернулася до мене і почала розповідати мені про мене: сказала, що я вагітна (це дуже мене здивувало, оскільки на пятому місяці вагітності мій стан для оточуючих ще не був настільки помітним), чекаю хлопчика, що в мене вже є син, який зараз хворіє (це дійчно було правдою).

Звичайно, що після почутого я їй повірила». А потім все за добре відомою схемою. Перейшовши дорогу, Олені розповіли, що на її родину наслали «порчу» і тільки циганці під силу зняти «нечисть». Неввідомо звідки підійшла ще одна циганка 35-ти років, яка була вдягнена в чорну шубу до колін, шапку, сині джинси, заправлені в чорні сапоги. Незнайомки привіталися та почали між собою про щось говорити. Закінчивши розмову, одна з жінок сказала Олені потрібно купити 5 курячих яєць та хустки.

Не гаячи часу остання зайшла до магазину і придбала все необхідне, щоб провести обряд очищення. Але цього було не досить. Стара «шаманка» наказала вагітній жінці негайно їхати додому та привезти звідти всі наявні кошти та золото, яких невистачає для закінчення обряду із зняття порчі. Не роздумуючи Олена виконала всі настанови: взяла таксі, поїхала до дому, знайшла 3 700 гривень, а також золотий ланцюжок, обручку чоловіка, свій перстень та 5 фотографій членів своєї родини. На жаль, вдома, окрім малого сина, нікого не було, тож ніхто не поцікавився у жінки, що вона замислила.

А повернувшись до «рятувальниць», до Олени підійщла ще якась незнайомка – немолода, років 50-ти, смаглява, з такими ж темними, пронизуючими наскрізь очима, одягнена у довге сіре пальто, коричневу норкову шапку. А в руках вона тримала якийсь конверт. Найстара спитала, чи все привезла Олена і в присутності жінок забрала гроші та прикраси. Але цього зловмисницям виявилось мало й вони наказала Олені зняти з себе золоті сережки та обручку. Після чого наймолодша циганка ніби-то повинна була провести магічні дії із «зняття порчі», а саме порозкидати на перехрестях яйця.

«Очищена» Олена тільки потім пішла до жіночої консультації та зі спокійною душею стала на облік. Та вийшовши з медичного закладу молодиця зрозуміла, що її нахабно обманули й негайно звернулася в міліцію. Збиток речей становив близько 11 тисяч гривень.

За даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 190 ч.1 Кримінального кодексу України (шахрайство). Правоохоронці ж звертаються до громадян, якщо вам відомо про місцезнаходження циганок просимо повідомити до Охтирського міского відділу міліціїза телефоном 102 або 2-33-44.

Й вкотре нагадуємо, якщо Ви зустріли людей, які пропонують «зняти порчу» – негайно телефонуйте в міліцію і повідомляйте про місце знаходження «цілительок». Ні в якому випадку не слід вступати з ними в розмову або виявляти інтерес до обрядів та послуг, які вони пропонують. Необхідно голосно висловлювати своє невдоволення їх чіплянням, щоб привернути увагу оточуючих людей та позбавитися нав’язливих «добродіїв».

Наталія Середа, СЗГ Охтирського МВ України в Сумській області

You may also like...