Стережіться шахраїв з фальшивими грошима

Як змусити людину добровільно віддати власні гроші незнайомцю та ще й так, щоб при цьому вона не відчувала себе ошуканою, – авантюра для шахраїв, скажімо так, середньої складності. Один із варіантів розвитку подій.

 На початку липня на подвір’я жительки Новоград-Волинського району Житомирщини післяобідньої пори зайшов молодий парубок. Хлопець, привітавшись, розпочав розмову з погоди, а дійшов до казки про гроші. Мовляв, у селі проїздом, зламалась машина, терміново треба купити запчастину, а має лише валюту в євро і розміняти тут ніде, і до району не дістатись.

Незнайомець не лінувався теревенити й так заговорив 64-річну пенсіонерку, що та погодилась допомогти нещасному, який пообіцяв, як тільки но зможе відразу повернути жінці її гроші. Запорукою власної чесності залишив 500 євро. Таким чином довірлива бабуся винесла і віддала хлопцеві в руки 350 гривень власних зоощаджень.

Повернення парубка чекала декілька днів, допоки сусіди уважно не роздивились залишену ним купюру – червоненькі 500 євро виявились всього лиш сувеніром. Оговтавшись від такого неприємного сюрпризу, пенсіонерка зателефонувала до міліції.

Як з’ясували дільничні Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області, того дня незнайомець заходив до господи ще одного жителя цього ж села. 26-річний хлопець, на жаль, також повірив його байкам і допоміг «розміняти» 200 доларів США, віддавши пройдисвітові 1,5 тисячі гривень власних грошей. Його ж здобутком стали дві сувенірні купюри номіналом по 100 доларів США кожна.

Наразі, повідомив заступник начальника міськвідділу Андрій Подік, особу підозрюваного встановлено. Він є жителем одного з сіл району, ніде не працює і старанно уникає зустрічі з міліціонерами. Втім його затримання неминуче, як і притягнення до відповідавльності за шахрайство.
Минулого тижня повідомлення про виявлення підроблених грошей надійшло із Володарськ-Волинського району. Працівник приватного кафе під час перерахунку каси виявила купюру номіналом 500 гривень із ознаками підробки. Згодом було встановлено, що розрахувався нею 28-річний місцевий житель, якого тепер також активно розшукують міліціонери.

Наразі вирішується питання про порушення відносно молодика кримінальної справи за ст.199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) Кримінального Кодексу, якою передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 12 років.

Не дивлячись на те, що рівень якості фальшивих грошей, найчастіше виготовлених за допомогою комп’ютерної та копіювальної техніки, щороку зростає, відрізнити їх від справжніх можна, стверджують фахівці. Необхідно лише бути уважним та обережним.

У першу чергу, слід звертати увагу на щільність паперу, наявність водяних знаків, захисної голограми та магнітної стрічки. Якщо у Вас виникають сумніви щодо справжності банкноти, відмовтеся від обміну, розрахунку чи іншої операції. Зверніться за допомогою до фахівців банку – саме вони можуть підтвердити або заперечити підробку.

У будь-якому разі не слід намагатися позбутися фальшивих грошей, навіть якщо ви самі стали жертвою шахраїв, – це може занадто дорого коштувати. Негайно повідомте до міліції.

Алла Ващенко, ст. інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області

You may also like...