Злочинці вбили старого і… «сховали кінці в яму»

Злочини у відношенні одиноких осіб похилого віку знаходяться на особливому контролі Міністерства внутрішніх справ України. Зокрема, в межах операції «Візит» дільничні інспектори харківської міліції здійснюють поквартирні та подворові обходи помешкань громадян, під час яких і виявляють самотніх людей похилого віку, що потребують соціального захисту та у подальшому інформують органи місцевої влади щодо здійснення патронажу цих людей.

В ході таких візитів з особами похилого віку проводяться профілактичні бесіди, їм вручаються візитні картки та інформаційні листівки з рекомендаціями щодо особистої безпеки. Також дільничні інспектори міліції систематично виступають з профілактичними бесідами.
На жаль, в Харківській області має місце «полювання» на самотніх і немічних людей похилого віку, яких «брава молодь» без особливих зусиль ображає, принижує, а іноді з метою наживи… вбиває. Працівники міліції роблять все можливе, аби ці тяжкі злочини своєчасно були розкриті.

У суботу в маленькому селі Довжик Золочівського району Харківської області сталася страшна трагедія, яка шокувала місцевих жителів: у зливній ямі знайшли тіло чоловіка з ознаками насильницької смерті.

До місця злочину негайно виїхали слідчо-оперативна група, експерт-криміналіст та кінолог Золочівського РВ ГУМВС України в Харківській області. Працівники міліції встановили, що загиблим є місцевий 62-річний пенсіонер, на подвір’ї, якого і стався цей злочин. Неподалік від ями міліціонери виявили металевий кардан від автомобілю та камінь, на яких були сліди бурого кольору.

Судово-медична експертиза довела, що чоловік помер від відкритої черепно-мозкової травми. За даним фактом було порушено кримінальну справу за статтею «умисне вбивство». В ході оперативно-розшукових заходів міліціонери вийшли на місцевого 33-річного непрацюючого жителя села Довжик, раніше засудженого за розбій, у якого, за їхнім припущенням, могли виявитися мотиви для скоєння цього злочину. Того ж вечора металеві «кайданки» зімкнулись й на руках 24-річного жителя села, іншого співучасника вбивства.

Оперативники повністю відновили картину злочину. Виявилося, що з метою заволодіння грошима, лиходії зайшли у двір і вдарили господаря кілька разів каменем по голові. Коли у старого на обличчі з’явилася кров, молодики «для вірності», щоб той про них не заявляв, вдарили його автомобільним карданом. Щоб приховати сліди злочину і тим самим, уникнути відповідальності, вони скинули труп в зливну яму. Потім зайшли до будинку і забрали близько двох тисяч гривень. Тіло батька випадково знайшов старший син, який приїхав на його пошуки.

Слідчі райвідділу порушили кримінальну справу за ч. 2, п. 6 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство з корисливих мотивів), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі. Затримані в порядку ст. 115 КПКУ знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання Дергачівського РВ.

ГУМВС України в Харківській області

You may also like...