У Криму покладено край діяльності кривавого синдикату

У Криму ця історія почалася в середині червня цього року. До чергової частини Сімферопольського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що на пустирі в районі одного з віддалених дачних масивів на території Сімферопольського району автономії виявлено тіло жінки. До міліції зателефонував місцевий житель, що наткнувся на страшну знахідку.

На місці події співробітники слідчо-оперативної групи відразу ж визначили, що тіло жінки, в стадії розкладання, на міліцейському сленгу, є «кримінальним», тобто при візуальному огляді, були констатовані явні ознаки насильницької смерті – у нещасної був проломлений череп. Трохи пізніше, після проведення судмедекспертизи з’ясувалося, що причиною смерті жінки стала механічна асфіксія, іншими словами жінка була побита і задушена.

За даним фактом було порушено кримінальну справу, розпочато необхідні в таких випадках оперативно-розшукові заходи. Особу загиблої відразу ж встановити не вдалося.

Через тиждень після виявлення страшної знахідки в міліцію надійшла заява про зникнення 55-річної мешканки Сімферополя. До правоохоронних органів звернулися далекі родичі зниклої жінки, які не підтримували з нею тісних родинних відносин. Вони повідомили, що востаннє спілкувалися з нею кілька місяців тому і ось вже більше місяця вона не виходить на зв’язок.

Незабаром вдалося встановити, що виявлена в районі дачного масиву убита жінка і зникла – одна і та ж особа. Також з’ясувалася ще одна цікава деталь: що квартира зниклої жінки продана, причому продана за підробленими документами. На даний паспорт зниклої жінки вклеїли фотографію іншої особи, яка видала себе за господиню квартири під час оформлення угоди. Адже відповідно до Закону України «Про нотаріат» нотаріус не зобов’язаний перевіряти достовірність паспорта, він лише звіряє відповідність фотографії у паспорті та громадянина, який надає документ. І нотаріус оформила цю угоду.

Слідчий маховик закрутився. У працівників міліції одразу ж виникла думка про те, що, швидше за все, смерть жінки безпосередньо пов’язана з незаконним продажем її квартири. Незабаром у правоохоронців з’явилася зачіпка. Оперативним шляхом вдалося встановити особу дівчини, можливо причетної до вчинення злочину. А ще через якийсь час завдяки грамотно здійсненому комплексу оперативно-розшукових заходів вдалося відновити весь ланцюжок підозрюваних у скоєнні цього злочину.

За словами начальника Управління карного розшуку кримського міліційного Главку Олександра Рожкова, оперативники не помилилися у своїх припущеннях з приводу того, що між вбивством і продажем квартири за підробленим паспортом існує прямий, що називається, причинно-наслідковий зв’язок. Причому вбивство це було далеко не єдиним. Працівники міліції, розкрутивши туго закручений клубок, вийшли на слід своєрідного злочинного синдикату, що спеціалізується на відстеженні та вбивстві самотніх літніх людей, для подальшого заволодіння їхнім житлом. Згодом квартири або продавалися за підробленими документами, або під них бралися великі банківські кредити.

Організатором злочинної групи був молодий чоловік, який відбуває покарання у вигляді 18 років позбавлення волі за вчинення вбивства. Причому керівництво злочинною групою «сіделець» здійснював прямо «з-за колючки» за допомогою мобільного зв’язку. Панянка, на яку кримські оперативники вийшли, була його співмешканкою.

Цікаво, що шлюб між ними був укладений за підробленими документами в той час, коли «наречений» перебував за ґратами. Причому продиктовано це було зовсім не романтичними почуттями, а банальним корисливим розрахунком. Адже громадянам, які одружуються в умовах несвободи, надається «медовий місяць», тобто короткі побачення наодинці. І побачення ці «молодята» використовували далеко не за прямим призначенням, а для детального обговорення своїх криваво-квартирних задумів. А обговорити їм, як правило, було що. Адже масштаби у злочинної групи були чималі.

Встановлено, що з початку року зловмисники діяли на території Харківської, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Запорізької областей.

Злочинці вибирали літніх людей, які жили самотньо, за газетними оголошеннями про здачу в оренду кімнати в квартирі з господарем. Входили до них в довіру під виглядом потенційних постояльців, вивідували у довірливих людей похилого віку інформацію про їх родичів і діяли далі жорстоко і цинічно залежно від конкретної ситуації. Кого вбивали, а кого тримали в заручниках на знімних квартирах, змушуючи різними способами переоформити житло на підставну особу.

Діяла злочинна група в умовах суворої конспірації і з чітким розподілом ролей. Кожен учасник виконував своє конкретне завдання і отримував за це певну винагороду. «Працювали» парами, знаючи один одного тільки в парі, причому під вигаданими іменами. Зустрічі виконавців з різних пар були виключені. Всіх учасників злочинної групи і роль кожного з них у смертельній виставі знав лише організатор – «сіделець», та його вірна бойова подруга.

Були в групі два «ліквідатора», завданням яких було вбивати людей похилого віку, за ними в квартирі з’являлися два «чистильника», які прибирали сліди злочину і шукали і вилучали документи; були наводчики, ті, хто «працював» за газетними оголошеннями і втирався в довіру до майбутніх жертв.

У серпні до правоохоронців надійшла оперативна інформація про те, що учасники злочинної групи готують чергове вбивство в Києві. Кримські правоохоронці виїхали до столиці. Але затримати зловмисників не вдалося, немов відчувши стеження, вони залягли на дно.

Проте в середині вересня зусилля працівників Управління карного розшуку кримського міліційного Главку увінчалися успіхом. Кілька учасників злочинного синдикату були затримані «на гарячому» в Дніпропетровську по спробі скоєння вбивства мешканки міста Дніпропетровська, 1938 року народження.

В даний час учасникам злочинної групи вже доведено два епізоди вчинення злочинів, триває активна робота зі збору доказів злочинної діяльності затриманих.

Стосовно затриманих порушено кримінальну справу за т..115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Ольга Кондрашова, Сектор по зв’язках з громадськістю на ЗМІ ГУМВС України в АР Крим

You may also like...