Українець у суді довів, що закордонний паспорт має коштувати не 600, а 170 гривень

Українець у Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді домігся права отримати закордонний паспорт за 170 гривень, повідомив сам позивач, житель Запоріжжя Руслан Жиров.

Згідно з рішенням суду, ухваленим позавчора, закордонний паспорт чоловік зможе тепер оформити за 170 гривень (такою є вартість державного мита) замість майже 600 гривень. У Дніпропетровському апеляційному адміністративному суді він довів, що решта зборів при оформленні закордонного паспорта не обов’язкові.

«Я спробував отримати закордонний паспорт за 170 гривень у Запоріжжі, ознайомившись попередньо з інформацією про процедуру отримання паспорта. У всіх паспортних столах нашої країни ситуація однакова: вам видають квитанції, на яких написані розрахункові рахунки та реквізити різних організацій, які громадяни України насправді не повинні оплачувати.

Сума оплати всіх цих квитанцій становить 500–600 гривень, хоча ці платежі насправді не обов’язкові. Громадян України обдурюють скрізь, але коли обдурює держава, це вже переходить всілякі межі», – заявив Руслан Жиров.

Жиров сподівається, що його справа стане прецедентом для всієї України. Тепер він планує домогтись компенсації моральних збитків від паспортної служби, яка відмовлялась видати йому закордонний паспорт за 170 гривень із весни минулого року.

Щороку більш як 1 мільйон 300 тисяч громадян України потребують оформлення закордонного паспорта.

Закордонний паспорт громадянина України друкується за державні гроші і є власністю країни. У 170 гривень державного мита при виготовленні паспорта у термін до 30 календарних днів уже входить вартість виготовлення документа.

Крім того, також стягуються 87,15 гривень за послуги Державної міграційної служби – оформлення і видачу паспорта, 120 гривень – за бланк паспорта.

Окремо можливі збори за додаткові послуги (при втраті попереднього паспорта, при залишенні в користуванні попереднього паспорта, при внесенні в паспорт даних про дітей). При оформленні закордонного паспорта за менші терміни ці збори зростають удвічі. Ці збори передбачені постановою Кабінету Міністрів.  expres.ua

You may also like...