Прокуратура відстоює права черкащан на вільний доступ до р. Дніпро

Черкаською міжрайонною екологічною прокуратурою завершено перевірку щодо правомірності розташування бетонного паркану вздовж дороги між човновим причалом № 3 та Черкаською обласною державною інспекцією охорони, відтворення водних живих ресурсів і регулювання рибальства.

Встановлено, що Черкаською міською радою ще у 2003 році земельна ділянка загальною площею понад 16 га та вартістю 3,7 млн грн була передана приватному підприємству «Фірма Агро-Поліс».

Проте, під час її передачі у користування виконавчим комітетом Черкаської міської ради не було враховано, що вона знаходиться на землях водного фонду та на ній розташовано нерухоме майно, а саме захисна дамба, яка є гідротехнічною спорудою, що виконує важливу функцію охорони міста від шкідливої дії вод.

Вказана нерухомість є державною власністю і у користування, а тим більше у власність приватним суб’єктам господарювання чи громадянам передаватись не може.

Незважаючи на порушення земельного та водного законодавства виконавчим комітетом міськради наприкінці 2012 року приватному підприємству були надані містобудівні умови та обмеження забудови вказаної земельної ділянки, якими передбачалося будівництво котеджів.

У подальшому частина спірної земельної ділянки була огороджена бетонним парканом, що обмежило доступ мешканців до об’єкта рекреації – річки Дніпро.

Черкаською міжрайонною екологічною прокуратурою Дніпровської екологічної прокуратури пред’явлено позов до приватного підприємства «Фірма Агро-Поліс» та Черкаської міської ради про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та повернення її законним власникам – територіальній громаді міста Черкаси та державі.

Прес-служба Черкаської міжрайонної екологічної прокуратури
 

You may also like...