УКБС радить не звертати увагу на абсурдні чутки щодо конвертації валютних депозитів

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» занепокоєна нещодавніми провокаційними повідомленнями окремих ЗМІ, що збурюють валютний ринок, та висловлює впевненість у спроможності Національного банку України, державних та комерційних банків зберегти фінансову стабільність у національній банківській системі легальними економічними засобами монетарної політики.

 Так,вінформаційному просторі останнім часом мусуються чутки про нібито наявні наміри щодо запровадження примусової гривневої конвертації валютних депозитів, повернення їх казначейськими векселями, введення десятивідсоткового податку на валютно-обмінні операції та інших варіантів вилучення валюти у населення.

УКБС вважає подібні заяви вкрай небезпечними з огляду на їх негативні наслідки, а тому банківське співтовариство не може залишатися осторонь у даній ситуації. Адже, як свідчить досвід, несвоєчасне спростування будь-яких провокаційних повідомлень щодо валютного ринку може не лише похитнути імідж країни, а й обумовити стрімке поширення панічних настроїв та падіння довіри населення, яка є запорукою стабільності  фінансової системи.

УКБС наголошує, що вищезгадані повідомлення, зокрема, про примусову гривневу конвертацію валютних депозитів є абсурдними як з економічної, так і з правової точок зору. Перш за все, такі заходи є неможливими через суперечність статті 41 Конституції України щодо непорушності прав власності громадян.

Крім цього, ідея повернення валютних депозитів казначейськими векселями суперечить самій економічній сутності останніх, які компенсують зобов‘язання держави, а не фінансової установи. Додатково слід врахувати, що подібні заходи є неприпустимими через грубе втручання у договірні відносини між банками та їх клієнтами, що у подальшому може бути підставою для судового оскарження.

Експерти УКБС також неодноразово звертали увагу на неефективності запровадження податку на готівкові валютно-обмінні операції фізичних осіб. Адже це призведе до остаточної тінізації валютного ринку та посилить ризики девальвації гривні, що суперечить зафіксованій у Конституції України (ст. 99) основній функції НБУ щодо забезпечення стабільності національної грошової одиниці.

 «В УКБС немає жодних сумнівів у спроможності банківської системи та  НБУ забезпечити стабільність на валютному ринку та недоторканість зосереджених у банківській системі валютних заощаджень фізосіб, які на сьогодні становлять близько 23 млрд. дол. США, що перевищує рівень міжнародних резервів країни– 21,6 млрд. дол. США (за даними НБУ на кінець вересня 2013 р.), – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Все це свідчить про значну роль населення у формуванні національних заощаджень, які необхідно перетворити у джерело інвестиційних ресурсів з метою відновлення зростання економіки не примусовими, а виключно економічними засобами».

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз»

You may also like...