Браконьєрство під час нересту загрожує порушити екорівновагу існування біорізноманіття р. Дніпро

Дніпровською екологічною прокуратурою із залученням контролюючих органів продовжуються перевірки, направлені на виявлення фактів браконьєрства під час нерестової заборони на річці Дніпро та її водосховищах.

Упродовж квітня поточного року за результатами перевірок розпочато 52 кримінальних провадження, з яких 10 – за фактами браконьєрства на об’єктах природно-заповідного фонду, органами державного контролю складено понад 1,5 тис. протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, вилучено 1,1 тис. сіток та 24 човни, які були знаряддями незаконного вилову риби.

Вилучено близько 10 тон живих біоресурсів, з яких більше половини на ринках. Браконьєрами державі завдано збитків на загальну суму 600 тис. грн. На цей час вживаються заходи направлені на їх відшкодування.

Безпосередньо міжрайонними екологічними прокурорами в порядку нагляду розпочато 2 перевірки , заявлено 13 позовних заяв про відшкодування завданої державі школи на суму близько 20 тис. грн.

Як раніше повідомлялось, розпорядженням Дніпровського екологічного прокурора створено постійно діючу робочу групу, метою діяльності якої є координація заходів правоохоронних і контролюючих органів, направлених на ефективну протидію браконьєрству.

Під час одного із чергових засідань робочої групи Дніпровський екологічний прокурор – Олександр Галкін зазначив, що необхідно проявляти неформальний підхід та власну ініціативу при організації спільних перевірок. Не секрет, що доволі часто про заплановані перевірки, через корумпованих контролерів і правоохоронців, стає відомо браконьєрам. Як наслідок, вони на період перевірок, згортають свою злочинну діяльність. Цим фактам необхідно надавати принципову оцінку, в тому числі і відповідно до норм кримінального закону.

Також Олександр Галкін звернув увагу на стихійну торгівлю у місті Києві та області. «Не про всі місця несанкціонованої торгівлі знають територіальні правоохоронці і контролери».

В підтвердження цього він навів приклад особистого виявлення 23.04.2014 на стихійному ринку поблизу села Демидів Вишгородського районну Київської області факту незаконної реалізації риби загальною вагою близько 35 кг., серед якої були соми та щуки.

«Я не планував будь-яких рейдів, просто після прийому громадян у Вишгородському районі, повертаючись до прокуратури, заїхав на ринок. В першу чергу в мене виникає питання до контролюючих і правоохоронних органів району. Чому вони не бачать фактів незаконної торгівлі рибою? – зазначив Олександр Галкін.

Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури
 

You may also like...