Синагогою Ужгорода після засекреченого аукціону заволоділи родичі керівників Закарпаття Ледиди і Чуб

Будівлею колишньої синагоги Ужгорода площею майже 1000 кв м, володіють підприємства дружини екс-голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди та батьків голови облради Володимира Чубірка.

Про це пишуть Юлія Дуб та Ярослав Гулан у Corruptua.org.

У 2000-х роках триповерхова будівля колишньої синагоги в історичному центрі Ужгорода перебувала у комунальні власності. В ній знаходилась місцева «Фармація».

У 2011 році, не дивлячись на те, що приміщення було пам’яткою архітектури місцевого значення, обласна рада на чолі з Іваном Балогою прийняла рішення продати будівлю «Фармації». Рішення про продаж було повторним, попереднє з’явилося ще у 2009 році.

9 вересня 2013 року у місцевій приватній газеті «Європа-Центр», а не як зазвичай в офіційній газеті обласної влади «Новини Закарпаття», з’явилося оголошення про аукціон, в якому одним з лотів значилось приміщення будівлі. Пропонувалося здійснити продаж 30 вересня за стартовою ціною 3,8 млн грн. Про те, що продавалася пам’ятка архітектури, в оголошенні не згадувалося.

В обласній раді намагалися відмінити аукціон з продажу колишньої синагоги, пояснюючи, що законний термін продажу нерухомого об’єкту сплив ще в травні 2012 року. Він не повинен був перевищувати більше ніж півроку після надання облрадою згоди на відчуження майна, яка датована листопадом 2011 року, тому проведення аукціону було б протиправним. Та до цього аргументу не дослухались. Аукціон провели, після чого перевіркою законності продажу зайнялася прокуратура, в подальшому не виявивши порушень.

Журналісти намагались дізнатись деталі аукціону, та поки марно. В ОДА не надали відповідних документів, спочатку пояснюючи, що вони знаходяться в прокуратурі, потім пославшись на те, що управління майна ліквідовано, а питання доступу до його матеріалів не вирішено. В облраді повідомили, що протокол проведення аукціону не надійшов від ліквідованого майнового управління ОДА.

Не дивлячись, що поки немає офіційної інформації про покупця будівлі, відомо, хто є теперішнім власником будівлі. Це мале приватне підприємство «Латекс» та ТОВ «Росток».

Засновником і керівником «Латексу» є Тетяна Ледида. Вона – дружина регіонала Олександра Ледиди, який очолював Закарпатську ОДА з 2010 року по 2014. «Латекс» володіє 78% будівлі. Право власності зареєстровано 25 жовтня 2013 року – за кілька тижнів після проведення аукціону. Засновниками ТОВ «Росток», яке володіє 22% колишньої синагоги, є Олена та Володимир Чубірко – батьки голови Ужгородської обласної ради Володимири Чубірка. Свою частку вони придбали у червні 2014 році. // НАШІ ГРОШІ

You may also like...