Російська опозиціонерка з дитиною вночі по снігу переповзла білорусько-український кордон

«Якби я готувалася заздалегідь, у мене були б закордонні паспорти, у дитини були б документи. Я виходила за правду і не була готова до втечі»

Ірина Калмикова – одна з чотирьох російських опозиційних активістів, звинувачених за статтею 212.1 Кримінального кодексу Росії – «Неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетування». Ця стаття з’явилася в російському Кримінальному кодексі півтора роки тому.

Ірина Калимкова на пікеті біля Кремля

Відтоді обвинуваченими за нею стали чотири особи: окрім Калмикової, це опозиціонери Ільдар Дадін (відбуває трирічний термін у колонії), Марк Гальперін (справа на стадії слідства) і 75-річний Володимир Іонов (втік до України, оголошений в розшук російським судом). Чергове судове засідання у справі Ірини Калмикової мало відбутися у понеділок, 25 січня, але через те, що вона не з’явилася до суду, воно було перенесене на лютий.

А вже у вівторок стало відомо, що Калмикова зі своїм неповнолітнім сином останні три місяці ховалася в Білорусі. Дізнавшись, що документи для її затримання ось-ось надійдуть до білоруських правоохоронних органів, Ірина з дитиною вночі, по заметах, в обхід офіційного пункту пропуску перетнула білорусько-український кордон і приїхала до Києва.

У кримінальній справі Ірини Калмикової, як нагадує сайт ovdinfo.org, п’ять епізодів: хода на М’ясницькій вулиці у Москві 5 грудня 2014 року, в річницю початку руху проти фальсифікації виборів, акція на підтримку Надії Савченко 26 січня 2015 року на Луб’янці, віче на Болотній площі 6 травня, в річницю зіткнень з поліцією, що стали підставою для «Болотної справи»; одиночний пікет з нагоди дня народження Надії Савченко 11 травня біля СІЗО «Матроська тиша» і акція на підтримку малого бізнесу 26 травня біля будівлі Мінекономрозвитку Росії. // Радио Свобода

You may also like...