Прокуратура захищає конституційні права громадян, які перебувають у місцях несвободи

 

Реалізуючи конституційну функцію нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, органами прокуратури Луганської області постійно вживаються заходи до забезпечення відповідності умов тримання в’язнів у місцях несвободи вимогам національного законодавства України та міжнародних норм і стандартів.

Проведеними прокурорами перевірками встановлено, що у порушення вимог ст. ст. 8, 11 Закону України «Про попереднє ув’язнення» в ізоляторах тимчасового тримання територіальних відділів Національної поліції неповною мірою забезпечено належні санітарні та побутові умови, медичне обслуговування та харчування в’язнів, допускаються порушення вимог закону щодо роздільного тримання ув’язнених. Також мають місце факти ігнорування вимог Кодексу цивільного захисту України та Правил пожежної безпеки.

Враховуючи, що наведене призводить до порушення прав громадян під час їх утримання в цих спецустановах, органами прокуратури області керівникам територіальних відділів поліції та безпосередньо начальнику Головного управління Національної поліції в Луганській області у порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» внесені документи прокурорського реагування з вимогою про усунення виявлених перевірками фактів невідповідності умов тримання в’язнів вимогам чинного законодавства.

За результатами їх розгляду керівництвом ГУНП в Луганській області вжито відповідних заходів до приведення умов тримання в’язнів у відповідність до існуючих вимог та стандартів. На вимогу прокурорів припинено діяльність двох спецустанов. До дисциплінарної відповідальності притягнуто п’ять посадових осіб.

Питання стану додержання конституційних прав громадян у місцях несвободи перебуває на постійному контролі керівництва регіональної прокуратури.

 

Прес-служба прокуратури Луганської області

You may also like...