«Київгаз»: Без тимчасового обмеження газопостачання безпека киян неможлива»

 Заступник голови правління з загальних питань ПАТ "Київгаз" Тетяна Пархоменко надала коментар щодо причин тимчасового обмеження газопостачання до осель киян.

Завдяки роботі команди ПАТ «Київгаз» за останні 5 років кількість аварійних ситуацій в м. Києві знизилась в 7 разів. Всі газорозподільні пункти пройшли повний цикл модернізації, завдяки чому вдалося значно підвищити рівень безпечності газопостачання. У зв’язку із виконанням ремонтних робіт на газорозподільній системі з метою недопущення аварійних ситуацій, ПАТ «Київгаз» тимчасово обмежило газопостачання до помешкань киян.

Картинки по запросу Киевгаз

Навіщо киян відключають від газопостачання?

Мова йде про проведення планових ремонтних робіт, аварійних робіт, планових технічних оглядів. Важливо розуміти, що в першу чергу робота кожного з Операторів ГРМ, у місті Києві – ПАТ «Київгаз», безпосередньо пов’язана із відверненням потенційних ризиків та забезпеченням повної газової безпеки всього міста. Природний газ є вибухонебезпечною речовиною, а тому дотримання правил безпеки поводження з газовими приладами має життєво важливе значення.

Який порядок відключення та підключення абонентів?

Біля кожного з будинків, які підпадають під тимчасове відключення від газопостачання, завчасно вивішуються оголошення про необхідність перекриття кранів перед газовими приладами та забезпечення допуску працівників ПАТ «Київгаз» до газифікованих приміщень. Проте справжнім викликом є саме процес відновлення газопостачання до осель киян.

Справа в тому, що підключення газу можливе тільки у разі відповідності фактичного стану газового обладнання приписам, які передбачено ПБСГ та ДБН. Найчастіше наявне у помешканні газове обладнання не відповідає індивідуально отриманим технічним умовам, це і є самовільною заміною. Порушників правил безпеки систем газопостачання від’єднують від подачі газу. На цьому етапі ми зіштовхуємося з обуренням зі сторони абонентів-порушників, які відмовляються допускати представників ПАТ «Київгаз», та з нерозумінням сумлінних абонентів, які стають заручниками ситуації, оскільки технологічно пуск газу може бути здійснено тільки за умови окремого відключення кожного абонента-порушника.

Висновки

Для відповідальних осіб ПАТ «Київгаз» ці нормативні приписи є ще дуже жорсткими, аж до настання кримінальної відповідальності за певну дію або бездіяльність у разі настання аварійних ситуацій. Саме тому розмови про створення спеціальних умов або запровадження винятків для окремих абонентів є абсолютно неприпустимими. Загальне невдоволення громади, драматизм при висвітленні ситуації окремим ЗМІ та навіть погрози фізичної розправи над нашими співробітниками бліднуть на тлі усвідомлення можливих наслідків та відповідальності за відступ від нормативно закріплених правил.

Наша пріоритетна мета – повна модернізація газового господарства з урахуванням всіх інноваційних розробок по підвищенню рівня безпеки.

Відділ із зв’язків з громадськістю ПАТ "Київгаз"

You may also like...